Yaşlı kadının ilk adımları

İstanbul'daki bir hastanede yaklaşık 10 yıl önce kalça protezi takılmasının ardından, kemik yapısı deforme olan ve 6 aydır yürüyemeyen 66 yaşındaki hasta, Sinop'ta yapılan başarılı bir operasyonla tekrar yürümeye başladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Nisan 2013 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yaşlı kadının ilk adımları

İstanbul'daki bir hastanede yaklaşık 10 yıl önce kalça protezi takılmasının ardından, kemik yapısı deforme olan ve 6 aydır yürüyemeyen 66 yaşındaki hasta, Sinop'ta yapılan başarılı bir operasyonla tekrar yürümeye başladı.

Protez vidaları dahi düşen ve büyük şehirlerdeki birçok hastanede ameliyatı yapılamayan yaşlı bayan 6 ay sonra yürüyebilmenin heyecanını yaşadı. Gerze ilçesinin Acısu köyünde yaşayan 66 yaşındaki Nurşen Tunç'un, 10 yıl önce sağ kalçasına totel kalça protezi yapıldı. Yaklaşık 5-6 ay önce sağ kalçasında başlayan ağrı ile yürüyemez hale gelen Nurşen Tunç, Bafra ve Samsun başta olmak üzere birçok hastaneye başvurdu. Ancak protez vidaları düşen ve kemik yapısı aşırı şekilde deforme olan hasta, başvurulan hastanelerde ameliyat edilemedi. Daha sonra Sinop Atatürk Devlet Hastanesi'ne gelen Tunç, hastanenin Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde görevli Opr. Dr. Çetin Bekar tarafından muayene edildi. Çekilen filmler ve muayene sonucunda hastanın sağ kalçasının kalça kemiğini delip mesaneye doğru geçtiği görüldü. Yaşlı bayan derhal hastaneye yatırılarak Dr. Çetin Bekar tarafından ameliyat edildi. Hastanın eski protezlerinin çıkartıldığı ameliyat sırasında, sağ kalça kemiğindeki tamamen deforme olan kemik yapının mesaneyle ilişki halinde olduğu belirlendi. Bölge kemik aşısı ile doldurulup üzerine kafes denilen 'ring' konularak vida ile pelvis kemiğine stabilize edildi. Daha sonra 'asetabular sistem' yerleştirildi. Femurdaki kısımda kemik erimiş olduğu için kemik çıkartıldı. O bölgeye de yeni revizyon femural sistem yerleştirildi. Parçalı olan femur kemiğinin kırıkları ile beraber üzerine bir plak konarak, özellikle yürürken kalçanın sarsak yürümemesi için kas yapısı da proteze bağlandı.

Yapılan başarılı operasyon ardından hasta bir kaç gün içerisinde yürümeye başladı. İlk adımlar biraz sancılı da olsa ayağa kalkmayı başaran Nurşen Tunç, birkaç seansın ardından rahatlıkla yürümeye devam etti. Tunç, birçok hastanede cesaret bile edilemeyen operasyona imza atan Dr. Çetin Bekar ile tüm servis çalışanlarına teşekkür etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber