Somali'de Kızılay konvoyuna saldırı

Somali’nin başkenti Mogadişu’da düzenlenen bir dizi bombalı ve silahlı saldırıda aralarında iki Türk'ün de bulunduğu en az 20 kişi hayatını kaybettiği öne sürüldü. Daha sonra Kızılay konvoyuna yönelik saldırıda bir Somalilinin öldüğü üç Türk'ün de yaralandığı öğrenildi.

Haber Giriş : 14 Nisan 2013 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Somali'de Kızılay konvoyuna saldırı

BBC'nin aktardığı bilgilere göre Mogadişu'da mahkeme binasına düzenlenen silahlı saldırıda en az 16 kişi hayatını kaybetti. Ardından havaalanı yolunda bombalı bir aracın patlaması sonucu Somalili bir görevli hayatını kaybederken, 3 Türk Kızılay görevlisi de yaralandı. Kızılay görevlilerinin hastaneye kaldırıldığı ve hayati tehlikesi bulunmadığı belirtildi.

Görgü tanıkları hadiseye ilişkin ifadelerinde ilk önce silahlı adamların mahkeme binasına girdiğini, akabinde birkaç tanesinin üzerlerindeki patlayıcıları ateşlediklerini, diğerlerinin ise etrafa ateş açmaya başladıklarını belirttiler. Somali İstihbarat Teşkilatı'ndan Abdurrahman Muhammed'in Fransız kaynaklı bir haber ajansına yaptığı açıklamada saldırıda en az 1 canlı bomba olduğunu bildirdiği kaydedildi. Hüseyin Ali isimli bir görgü tanığının ise İngiliz kaynaklı bir haber ajansına yaptığı açıklamada, 'Silahlı adamların mahkeme binasına girmesinin ardından bir patlama sesi duyduk. Ardından hemen ateş açmaya başladılar.' ifadelerini kullandığı kaydedildi. Hadise anında çevrede bulunan diğer tanıkların, Mogadişu mahkeme binasına düzenlenen saldırının faillerinin Somali Ordusu'nun askeri üniformasını giydikleri ve hadisede ikinci bir patlama olduğu yönünde ifade verdikleri bildirildi. Ayrıca Somali'de Pazar gününün normal iş günü olması sebebiyle mahkeme binasının bulunduğu caddenin bir hayli kalabalık olduğu ve patlamanın duyulmasının ardından mahkeme binasının üst katlarındaki çalışanların pencereleri kırarak aşağı atlamaya çalıştıklarının da gözlendiği bildirildi.

Mogadişu mahkeme binasına düzenlenen saldırıyı şu ana kadar herhangi bir grubun üstlenmediği kaydedildi. Somali'de gerçekleşen benzer saldırıları genelde 'Hareket El Şebab El Mücahidin' adlı radikal İslamcı örgüt üstleniyor. Somali'de 'İslam düşmanlarına karşı cihad ettiğini' iddia eden örgütün El-Kaide ile de bağlantılarının olduğu ve pek çok Avrupa ülkesi tarafından 'terörist organizasyon' olarak kabul edildiği biliniyor.


Kızılay'dan Somali'deki Bombalı Saldırıya İlişkin Açıklama

Somali'de gerçekleşen bir terör saldırısı sonrası, bölgede insani yardım çalışması gerçekleştiren Türk Kızılayı ekibinden Somalili 1 yerel personel hayatını kaybederken, 3 Türk, Kızılay personeli de hafif şekilde yaralandı.

Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Somali'deki insan acısını dindirmek için çok zor şartlarda insani yardım çalışmalarına devam edildiği belirtildi. Açıklamada, bölgede görev yapan Türk Kızılayı ekibini taşıyan iki araçlık konvoyun, bir terör saldırısına maruz kaldığı belirtilerek, bombalı saldırı sonucu araçlardan biri ağır hasar alırken aracı kullanan Somali uyruklu Türk Kızılayı'nın yerel şoförünün hayatını kaybettiği belirtildi. Saldırı sırasında araçta bulunan Türk Kızılayı personeli Kenan Kongur, Murat Demirbaş ve Fatih Çelik'in hafif yaralandığı bildirilen açıklamaya göre, vücutlarına şarapnel parçaları isabet eden Kızılay personeli Sağlık Bakanlığı'nın bir ambulans uçağı ile Türkiye'ye getirilecek.

Terör saldırısının Türkiye'ye ya da Türk Kızılayı'na karşı olmadığı, bölgedeki iki grup arasındaki çatışmadan kaynaklandığı belirtildi.

CHA-İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber