Sağlık Bakanlığı 41 günlük boşlukta 175 atama yaptı

Haber Giriş : 25 Aralık 2005 07:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 1 Kasım'da yürürlüğe giren yasayla hastanelere 175 şef ve şef yardımcısı atadı. 12 Aralık'ta yasanın yürütmesi durduruldu. Akdağ, bu arada yaptığı atamaların sınavla olması gerektiği yönündeki uyarıları da dikkate almadı.

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği ancak Meclis'te 'aynen' benimsenerek yürürlüğe giren yasa hakkında Anayasa Mahkemesi CHP'nin başvurusu üzerine 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da aradaki 41 günlük boşluktan yararlanarak tam 175 şef ve şef yardımcısı atadı.

Akdağ, şef ve şef yardımcılığına yapılacak atamaların sınavla yapılması yönünde YÖK'ten, üniversite tıp fakültelerinden ve Türk Tabipleri Birliği'nden gelen tüm uyarı ve önerileri geri çevirdi. Akdağ, 1 Kasım'da yürürlüğe giren ve 12 Aralık'ta Anayasa Mahkemesi'nce 'yürütmesi durdurulan' '5413 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ve Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu ile Sağlık Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'a göre atamalar yaptı. Akdağ, başta müsteşar ve müsteşar yardımcısı olmak üzere Bakanlık merkez teşkilatında çalışan 5 bürokratını da çeşitli hastanelere 'şef' atadı.

MÜSTEŞAR KLİNİK ŞEFİ

Müsteşar Necdet Ünüvar, Sağlık Bakanlığı'na birkaç yüz metre uzaklıktaki Numune Hastanesi'ne Endokrin Klinik Şefi atandı. Müsteşar Yardımcısı Sebahattin Aydın da, İstanbul Haseki Devlet Hastanesi'ne Üroloji Klinik Şefi oldu.

DANIŞMAN DA ŞEF

Bakan Akdağ'ın müşaviri Feyza Ayşenur Paç Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi'ne Kardiyoloji Şefi, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü bürokratlarından Ali Coşkun Ankara Keçiören Hastanesi'ne Genel Cerrahi Şefi, yine aynı Genel Müdürlük bürokratı Nevzat Serdar Uğraş da Ankara Atatürk Hastanesi'ne Patoloji Klinik şefi olarak atandı.

UYARILARI DİNLEMEDİ

CHP ve diğer muhalefet partileri ile hekimlerin meslek örgütü Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB), Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği yasaya göre atanan klinik şef ve şef yardımcılarının 'geri alınması' talebine Akdağ olumsuz yanıt verdi. Akdağ, Anayasa Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararının geriye işlemediğini belirterek, yapılan atamaların yasal ve hukuka uygun olduğunu savundu.

HACETTEPE'DEN YOK

Şef ve şef yardımcılarını yürürlüğü durdurulan yasaya göre atayan Akdağ'ın, atamalarını ağırlıklı olarak Van Yüzüncü Yıl, Erzurum Atatürk, Abant İzzet Baysal, Kayseri Erciyes gibi belli üniversitelerden yaptığı dikkat çekti. Kendi 'yandaşlarını' atadığı eleştirileri yapılan Akdağ, bu üniversitelerden en fazla atamayı Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yaptı. Profesör ve doçent unvanlı öğretim üyelerinden 64 şef ve 4 de şef yardımcısı devlet hastanelerine atanırken, Devlet hastanelerinden de kendine yakın gördüğü kişilerden 72 şef ve 35 şef yardımcısını bu görevlere getirdi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber