Mersin'de hortum ve dolu kâbusu

Mersin Erdemli ilçesinde şiddetli dolu yağışı tarım arazilerine zarar verdi.

Haber Giriş : 16 Nisan 2013 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mersin'de hortum ve dolu kâbusu

İlçeye bağlı Elvanlı köyü ve civarında aniden bastıran dolu yaklaşık bir saat sürdü. Dolu yağışı nedeniyle köylüler büyük korku yaşadı. Narenciye bahçeleri ve ekili ürünlerde büyük hasar oluştu. Limonların çiçeklerinin dökülmesine neden olan dolu, tarım arazilerini beyaza bürüdü. Çiftçiler ise hasarı nasıl karşılayacaklarını düşünmeye başladı. Çiftçilerden Keramettin Aslan, "Akşam 22.30 gibi dolu yağdı. Narenciye bahçemize zarar verdi. Limonlarda çiçek kalmadı. Zararı tespit etmeye çalışıyoruz. Tarlalarımız beyaza büründü. Yetkililerden yardım istiyoruz." diye konuştu.

CHN>


Mersin'de etkili olan dolu nedeniyle Mezitli ilçesinde 4 hayvan çiftliği yıkıldı. 80 bin civarında kanatlı, 30 küçükbaş ve 3 büyükbaş hayvan telef oldu.

Merkez Mezitli ilçesine bağlı Tol köyünde dolu nedeniyle ekili alanlar ve evlerde zarar meydana geldi, bazı hayvan çiftlikleri yıkıldı. Yağış sonrası köylüler evlerindeki hasarı onarmak için çalışmalara başladı. Kaymakamlık yetkilileri de hasar tespitine yönelik inceleme başlattı.

Köy Muhtarı Arif Şişek, gazetecilere yaptığı açıklamada, gece yarısı başlayan dolunun sabahın erken saatlerine kadar sürdüğünü söyledi.

Yağış nedeniyle hayvan çiftlikleriyle evlerin zarar gördüğünü ifade eden Şişek, şunları kaydetti:

"Hasarımız çok, sevindirici olan tek şey ise can kaybının olmaması. Köyümüzdeki 3 tavuk çiftliği ile 1 büyükbaş hayvan çiftliği tamamen yıkıldı. Çiftliklerde bulunan 3 büyükbaş, 30 küçükbaş ve 80 bin civarında kanatlı hayvan telef oldu. Bir çiftlik de hasarlı. Yağış sonrası yerdeki dolu yüksekliği neredeyse 30-40 santimetreyi buldu. Dolu, ağaçlarımız ve bütün ekili alanlarımızı da yok etti. Yolları dahi kapatan dolu karşısında şaşırdık. Yetkililerin yardımıyla yollarımız kısa sürede açıldı."

Tavuk çiftliği yıkılan Hasan Doğan ise "Köyümüzde resmen çok büyük bir afet yaşandı. Allah kimseye vermesin. Devletimizden destek bekliyoruz. Bu çiftliklerin hepsi krediyle yapıldı. Devletimiz yardım elini uzatmazsa biz bu yükün altından kalkamayız" diye konuştu.

Hortum seraları vurdu

Denizden gelen hortum, bazı muz seralarının örtülerinin yırtılmasına ve metal iskeletlerin yıkılmasına neden oldu. Hortum, etkisini sahil kesiminden 8 kilometre içerdeki Güleç köyü civarında yitirdi.

Zarar gören muz seralarını gezerek sahiplerinden bilgi alan Anamur Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) Başkanı Mehmet Güzel, yaptığı açıklamada, hortumun Ören beldesi ile Emirşah ve Malaklar köylerinde etkili olduğunu belirtti.

Güzel, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü işbirliğiyle sürdürülen tespit çalışmalarının ardından bölgedeki hasarın belirleneceğini kaydetti.

AA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber