2005 KPSS Tercih Kılavuzu (1): Genel İlkeler

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Aralık 2005 19:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2005 KPSS/2 TERCİH KILAVUZU
1. GENEL BİLGİLER, TEMEL İLKE VE KURALLAR

1.1 Kamu kurum ve kuruluşlarına ilk defa atanacak personelin seçme ve yerleştirme işlemleri, 03.05.2002 tarih ve 24744 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Kamu Görevlerine ilk Defa Atanacaklar için Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" (bundan sonra Yönetmelik olarak adlandırılacaktır) ile düzenlenmiştir. Yönetmelik, kamu görevlerine atanmanın sınav sonuçlarına göre yapılmasını öngörmüştür. Elinizdeki 2005 KPSS/2 Tercih Kılavuzu (bundan böyle Kılavuz olarak geçecektir) bu Yönetmelik hükümlerine göre hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur. Bu Kılavuzda yer alan kadro ve sözleşmeli pozisyonlara yapılacak atamalarda 10-11 Temmuz 2004 tarihlerinde yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı (2004-KPSS) sonuçlan geçerli olacaktır.

1.2 Bu Kılavuz, 2005 Kamu Personel Tercih Kılavuzu ile yapılan atama sonunda kamu kurum ve kuruluşlarının boş kalan kadro ve sözleşmeli pozisyonları için yapılacak ek yerleştirmeyi ve ilgili mevzuat uyarınca atama izni alman yeni kadroları ve sözleşmeli pozisyonları, bunların kontenjanlarını ve bu kadro ve sözleşmeli pozisyonlar için aranan nitelikleri kapsamaktadır. Ayrıca, bu Kılavuzda Sağlık Bakanlığının 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre istihdam edilecek sözleşmeli pozisyonları da bulunmaktadır.

Adaylar, bu Kılavuzda yer alan kadro ve sözleşmeli pozisyonlardan koşullarını karşıladıklarını, 15'i geçmemek üzere tercih sırasına koyacaklar ve tercihlerini sırasıyla, bu Kılavuzda yer alan kurallara göre ÖSYM'ye internet yoluyla bildireceklerdir.

1.3 2004-KPSS sonuçlarına göre kamu kurum veya kuruluşlarının kadrolarına veya sözleşmeli pozisyonlarına yerleştirilen ve atanan adayların bu Kılavuzda yer alan kadro ve sözleşmeli pozisyonlardan tercih yapma hakları bulunmamaktadır. Bu nedenle, bu adayların, bu Kılavuzdaki kadro ve sözleşmeli pozisyonlardan tercih yapmaları ve ban kaya yerleşti rme ücretin i yatırmaları da mümkün olmayacaktır. Ancak, daha önce yerleştirmesi yapılmış, fakat ataması yapılamamış olan adayların yapacağı işlem bu Kılavuzun "S.Tercihlerin Yapılması ile ilgili İşlemler" bölümünde açıklanmıştır.

2. TERCİHLERİN YAPILMASI İÇİN GENEL BİLGİLER

2.1 Adayların bu Kılavuzdaki kadrolardan ve sözleşmeli pozisyonlardan koşullarını karşıladıklarını tercih edebilmeleri için 2004-KPSS'ye girmiş ve bu sınavdan ilgili KPSS puanını almış olmaları gerekir.

2.2 Tercihlerin geçerli olabilmesi için tercihlerin ÖSYM'ye gönderildiği tarihte, sınava girilen öğrenim düzeyindeki bir okuldan veya programdan mezun olunması zorunludur. Tercihini ÖSYM'ye bildirdiği tarihte mezun durumda bulunmayan adayların, yerleştirme yapılmış olsa bile, atamaları yapılmayacaktır.

2.3 Adayların boş kadrolara ve sözleşmeli pozisyonlara yerleştirme işlemlerine alınabilmeleri için tercihlerin kurallara uygun olarak yapılması ve yapılan tercihlerin geçerli olması zorunludur.

3. TERCİHLERİN YAPILMASI İLE İLGİLİ İŞLEMLER
Tercihler internet yoluyla yapılacaktır. Tercihlerin yapılması ile ilgili işlemler aşağıda sırasıyla açıklanmıştır.

3.1 Bu Kılavuz, ÖSYM ve ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliklerinin açacakları başvuru bürolarından
3,00 YTL karşılığında 26-30 Aralık2005 tarihleri arasında temin edilebilecektir.

3.2 ÖSYM'nin internetteki (www.osym.gov.tr) ilgili alanına T.C. Kimlik Numaranızı (KKTC uyruklu adaylar: başına O koymak suretiyle 2004-KPSS belge numaranızı) girerek tercih yapma hakkınız olup olmadığını kontrol ediniz. Eğer tercih yapma hakkınız varsa, 2005 KPSS/2 yerleştirme ücretini (5,00 YTL) 26-30 Aralık 2005 tarihleri arasında, bu Kılavuzun arka sayfasındaki banka şubelerinden birine yatırınız. Banka yetkilisine T.C. Kimlik Numaranızı vererek 2005 KPSS/2 yerleştirme ücretini yatıracağınızı söylemeniz yeterli olacaktır. Eğer tercih yapma hakkınız yoksa bu Kılavuzun 3.11 maddesindeki açıklamalara göre hareket ediniz.

3.3 Yerleştirme ücretini bankaya yatırdıktan en az iki iş günü sonra tercihlerinizi internet yoluyla yapabileceksiniz. Bu nedenle, tercihlerinizi internetle yapabilmenin ilk günü 28 Aralık 2005 olacaktır.

3.4 Bu Kılavuzun 13-49. sayfalan arasında "Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ek Yerleştirme ve Yeni Yerleştirme Yapılacak Kadro ve Sözleşmeli Pozisyonları" başlığını taşıyan tablolaryer almaktadır. Bu başlık altında Tablo-1.A, Tablo-1.B, Tablo-2.A, Tablo-2.B, Tablo-3.A, ve Tablo-3. B bulunmaktadır.

Tablo-1'de ortaöğretim mezunlarının, Tablo-2'de önlisans mezunlarının veTablo-3'te lisans mezunlarının tercih edebilecekleri kadro ve sözleşmeli pozisyonlar yer almaktadır. Her tablo kendi içinde A ve B olmak üzere iki bölümden oluşmakta; A bölümleri ek yerleştirmeyi, B bölümleri deyeni kadro ve sözleşmeli pozisyonları içermektedir. Sınava girdiğiniz öğrenim düzeyindeki tablolardan tercihlerinizi yaparken kadro ve sözleşmeli pozisyonların yer aldığı tabloların "Aranan Niteliklerin Kodlan" sütunundaki koşulları dikkatle incelemeniz ve size uyup uymadığını belirlemeniz son derece önemlidir. Ayrıca, bu Kılavuzdaki T.C. Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı tarafından düzenlenen "Başvuru Genel ve özel Şartları" başlıklı uyarıları mutlaka okumanız ve tercihlerinizi yaparken bu uyarıları göz önünde tutmanız gerekir.

Bu Kılavuzun 57-85. sayfaları arasında "657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B Maddesine Göre Atama Yapılacak Sağlık Bakanlığı Sözleşmeli Pozisyonları" tabloları vardır. Bu tablolar SB-Tablo-1, SB-Tablo-2 ve SB-Tablo-3'tür. SB-Tablo-1'de ortaöğretim, SB-Tablo-2'de önlisans ve SB-Tablo-3'te lisans mezunlarının tercih edebilecekleri sözleşmeli pozisyonlar bulunmaktadır.Sağlık Bakanlığı Sözleşmeli Pozisyonları Tablolarından tercih yapılırken bu Kılavuzun 57. sayfasındaki "Açıklamalar ve Uyarılar"ı, "Başvuru Genel ve özel Şartları"nı ve öğrenim koşulunu gösteren kodları da göz önünde tutmanız gerekmektedir.

3.5 Tercih yapmak istediğiniz kadro ve sözleşmeli pozisyonları belirleyiniz ve sıraya koyunuz. Bu hazırlığı yapmanız için bu Kılavuzun 5. sayfasındaki boş Tercih Listesinden yararlanabilirsiniz. Böyle bir hazırlık size tercihlerinizi internete girmenizde kolaylık sağlayacaktır. Üzerinde çalışma yaptığınız listeyi ÖSYM'ye kesinlikle posta ile göndermeyiniz veya elden teslim etmek için girişimde bulunmayınız. Böyle bir liste ÖSYM'de hiçbir şekilde işleme konmayacaktır. Sadece internetten yapılan tercihler geçerlidir.

3.6 Kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadrolar ve sözleşmeli pozisyonlar için aranan nitelikler incelendiğinde pek çok kadro ve sözleşmeli pozisyonda yaş koşulu olduğunu göreceksiniz. Yaşın tespitinde sınava girilen tarih esas alınmaktadır. Tercihlerinizi yaparken sınava girilen tarih itibarıyla yaş koşulunu karşılayıp karşılamadığınızıgöz önünde tutmanız gerekir.

3.7 Adaylar, sınava girdikleri öğrenim düzeyi ile ilgili tabloda (Tablo-1, Tablo-2 veya Tablo-3) tercih edecekleri kadroları ve sözleşmeli pozisyonları tespit ettikten sonra bu kadro ve sözleşmeli pozisyonların hizasındaki nitelik kodlarını, bu Kılavuzda "Kadro ve Sözleşmeli Pozisyonlar için Aranan Nitelikler ve Bu Niteliklerin Kodlan" tablosunda bulmalı, bu nitelikleri mutlaka dikkatle incelemelidirler.

3.8 Tercihlerinizin yapılması sırasında size yardımcı olması amacıyla hazırlanan Tablo-6 bu Kılavuzun 96. sayfasındadır. Bu tablo, yerleşen adaylar çıktıktan sonra, 2004-KPSS'ye ait KPSSP3, KPSSP93 ve KPSSP94 puan türlerinin her birindeki puan dilimlerinde kaç aday bulunduğunu göstermektedir. Kendi puan diliminizi bu tabloda bularak, puan diliminizde ve bu dilimin üstündeki dilimlerde kaç aday bulunduğunu, Sayı ve Yığmalı Sayı sütunlarında görmeniz mümkün olacaktır.

3.9 internet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayardan ÖSYM'nin adresine giriniz ve buradan 2005 KPSS/2
tercihleri alanına erişiniz. Buradaki ilgili alana T.C. Kimlik Numaranızı giriniz. En az iki iş günü önce yerleştirme ücretini bankaya yatırmamışsanız tercihlerinizi yapacağınız alan ekrana gelmeyecektir. Tercihlerin internetle ÖSYM'ye gönderilmesi son gününün 03 Ocak 2006 olduğunun ve bunun için de yerleştirme ücretinin en geç 30 Aralık 2005 tarihinde mesai bitimine kadar yatırılmış olmasının zorunlu olduğunu unutmayınız.

3.10 T.C. Kimlik Numaranızı internete girdikten sonra ÖSYM kayıtlarmdaki size ait bilgiler ekrana gelecektir. Bu bilgileri dikkatle inceleyiniz. Bu bilgilerden doğum tarihi, cinsiyet, mezun olunan program/alan ve adres bilgilerinde bir değiştirme yapmak istiyorsanız bunları internet ekranında yapabileceksiniz. Mezun olunan program/alan bilgisinde bir değişiklik yapacaksanız bu Kılavuzdaki Tablo-5A, Tablo-5B veya Tablo-SC'deki kodları kullanmanız gerekir, öğrenim düzeyi, sınava girilen düzey olduğu için bu alanda değişiklik yapmak mümkün olmayacaktır. Ekranda mezuniyet tarihinizin gün, ay ve yıl olarak girilmesi için boş bir alan bulunacaktır. Bu alanı doldurmamzzorunludur.

3.11 Ekranda adayların 2004-KPSS sonuçlarına göre yerleşme durumları da belirtilmiş olacaktır. 2004-KPSS sonuçlarına göre kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve sözleşmeli pozisyonlarına Merkezimizce yerleştirilen ve ataması yapılan adayların 2005 KPSS/2 ile yapılacak yerleştirmeye başvurma hakları bulunmamaktadır. Yerleştirildiği halde kamu kurum ve kuruluşlarınca ataması yapılmayan adayların çoğunluğunun atanamama durumları ilgili kurumlarca Merkezimize bildirilmiş durumdadır. Merkezimizde atanamadığına dair bir bilgi bulunmayan adayların bu Kılavuzdan tercih yapmaları mümkün olmayacaktır. Bu nedenle, bu adaylar ekranda tercih formuna ulaşamayacaklardır. Internette tercih hakkının olmadığı bilgisi bulunan adayların, yerleştirildikleri kurumdan atanmadıklarını gösterir resmi bir belge alarak ÖSYM'ye baş vurmaları gerekmektedir. Ayrıntılı bilgi için ÖSYM'nin 0-312-298 80 50 numaralı telefonu aranabilir.

3.12 Tercihlerinizi internetle ÖSYM'ye gönderebilmeniz için aşağıdaki yolu izleyiniz: Daha önce hazırlamış olduğunuz tercih listenizdeki kadro ve sözleşmeli pozisyon kodlarını sırasıyla ekrandaki ilgili alana giriniz. Ekrana girdiğiniz her koddan bir sonrasına geçtiğiniz zaman önceki yazdığınız koda ait kadro ve pozisyonun adı ekranda görünecektir. Bu adlarla listenizdeki adları dikkatle kontrol ediniz. Doğruluğundan emin olduğunuz zaman yaptığınız işlemi ekrandaki uyarılara göre sonlandırınız. ÖSYM'ye gönderilen bu bilgilerde sonradan değişiklik yapmak mümkün olmayacaktır.

Bu Kılavuzda yer alan kadro ve sözleşmeli pozisyonlardan tercihlerinizi kolaylıkla yapabilmeniz için yukarıda yazılı olan işlemler yandaki sayfada Çizim 1'de şematik olarak gösterilmiştir.

4. ÖSYM TARAFINDAN YERLEŞTİRMENİN YAPILMASI

4.1 Bu Kılavuzda yer alan kadro ve sözleşmeli pozisyonlara yerleştirme, ÖSYM tarafından bilgisayarla merkezi olarak yapılacaktır.'

4.2 Yerleştirme işlemlerinde lisans mezunları için KPSSP3; önlisans mezunları için KPSSP93 ve ortaöğretim mezunları için KPSSP94 puanları kullanılacaktır.

4.3 Yerleştirme işlemlerinde aynı puanı alan adaylar arasından mezuniyet tarihi itibarıyla önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması halinde de yaşı büyUk olana öncelik tanınacaktır.

4.4 Yerleştirme işlemlerine girebilmek için adayların en az bir geçerli tercihi bulunması gerekir. Yerleştirme yapılırken Merkezimizce cinsiyet, yaş, mezun olunan program/alan ve mezuniyet tarihi ile kadro ve sözleşmeli pozisyonlar için aranan nitelikler arasındaki tutarlık kontrol edilecek bunlardan birinde bile bir tutarsızlık tespit edildiği takdirde söz konusu tercih iptal edilecektir.

4.5 Yerleştirmede adayların internet yoluyla gerçekleştirdikleri değişiklikleri de içeren ÖSYM kayıtlarmdaki bilgiler esas alınacaktır. Bu bilgilerde gerçeğe uymayan hususlar tespit edildiği takdirde, yerleştirmesi yapılan adayların kamu kurum ve kuruluşlarınca atamaları yapılmayacak, adaylar bu durumdan dolayı bir hak iddia edemeyeceklerdir.

4.6 Yerleştirme işleminde adaylar puanlarına ve tercih sıralarına bakılmak suretiyle kadro ve sözleşmeli pozisyonlara yerleştirileceklerdir. Daha yüksek puanlı adaylar yerleştiği için birinci tercihine yerleşemeyen bir aday ikinci tercihine, ikinci tercihine yerleşemeyen aday üçüncü tercihine yerleştirilmeye çalışılacak, yerleştirme işlemi bu şekilde devam edecektir. Bir adayın son tercihine de daha yüksek puanlı adaylardan biri yerleştirildiği takdirde bu aday herhangi bir kadro veya sözleşmeli pozisyona yerleşememiş olacaktır.

5. YERLEŞTİRME SONUÇLARININ DUYURULMASI

2005 KPSS/2 yerleştirme işlemlerine giren her adaya 2005 KPSS/2 Yerleştirme Sonuç Belgesi gönderilecektir. Bu belgede adayların herhangi bir kadroya veya sözleşmeli pozisyona yerleşip yerleşmedikleri, yerleşmişlerse yerleştikleri kamu kurum ve kuruluşunun adı, yerleştirildiği kadro veya sözleşmeli pozisyon kodu ve adı, kaçıncı tercihine yerleştirildiği ve yerleştirmede esas alınan puan yer alacaktır. Yerleştirme işlemlerinin sonuçları, aynı zamanda ÛSYM'nin internet sayfasından da öğrenilebilecektir.

6. KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ KADRO VE SÖZLEŞMELİ POZİSYONLARINA ATANMA

6.1 Adayların, ÖSYM'ceyerleştirildikleri kamu kurum ve kuruluşlarına atanmak üzere başvuracakları son tarih, adaylara gönderilecek yerleştirme sonuç belgesinde ve Merkezimizin internet adresinde yer alacaktır. Adayların bu tarihe kadar yerleştirildikleri kurum ve kuruluşlara başvurmaları zorunludur.

6.2 ÖSYM tarafı ndan yerleştirilen adaylar, başka bir sınav veya mülakat yapılmaksızın, yerleştirme yapı lan kadro ve sözleşmeli pozisyonlara kamu kurum ve kuruluşlarınca doğrudan atanacaklardır.

6.3 Atama için öngörülen niteliklere sahip olmayan veya gerekli belgeleri süresi içinde getiremeyen adayların atamaları yapılmayacaktır.

7. HAK İDDİA EDİLEMEYECEK DURUMLAR

KPSS'de yüksek puan almak, kamu kurum ve kuruluşlarında görev almada tek başına bir hak teşkil etmeyecektir.

Yanlış, yanıltıcı veya yalan beyanda bulunanlar ile bilgilerindeki tutarsızlıklar yüzünden yerleştirmesi yapılamayan veya daha alt tercihlerine yerleştirilen adaylar bu durumdan dolayı bir hak iddia edemeyecektir. Kamu kurum ve kuruluşlarının atama için öngördükleri niteliklere sahip olmayan adaylar, yerleştirmeden doğan tüm haklarını kaybedeceklerdir.

8. YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ ÜZERİNDE İNCELEME VE BELGE ÇIKARMA İSTEKLERİ

Yerleştirme işlemleri ile ilgili inceleme isteğinde bulunan adaylar, bu sonuçların internet yoluyla açıklanmasından itibaren, en geç 30 gün içinde bu Kılavuzdaki "Genel Amaçlı Dilekçe örneğT'ni kullanarak ÖSYM'ye başvurmalıdırlar. Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak Biriminin adayın dilekçesi üzerine bastığı tarih damgası ve numara esas alınır. Bu dilekçenin işleme konabilmesi için, dilekçeye ÖSYM'nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Guvenevler Şubesi 6032068-5001 numaralı hesabına 5,00 YTL'nin yatırıldığını gösterir banka dekontunun fotokopisinin eklenmesi gerekir. Adaylar, Yerleştirme Sonuç Belgelerinin yenisini çıkarmak için de yukarıdaki hesaba 3,50 YTL yatıracaklardı r.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber