Bütçe Dairesi Başkan ve Yardımcılarına ilişkin Maliye genelgesi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Aralık 2005 09:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü

Sayı : B.07.0.BMK.0.02-00
Konu : 5436 sayılı Kanunun geçici 1 nci maddesi

BAŞBAKANLIĞA
??????BAKANLIĞINA
??????MÜSTEŞARLIĞINA
??????BAŞKANLIĞINA
??????GENEL SEKRETERLİĞİNE
??????GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
??????VALİLİĞİNE
??????ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE
??????MALİYE BAŞKANLIĞINA
??????BÜTÇE DAİRESİ BAŞKANLIĞINA

Sayı : B.07.0.BMK.0.02-00
Konu : 5436 sayılı Kanunun geçici 1 nci maddesi

5436 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun geçici 1 inci maddesinde;

" Bu Kanunla kurulan Strateji Geliştirme Başkanlığında ihdas edilen Daire Başkanlığı kadrolarından ikisi (İçişleri ve Adalet Bakanlıklarında biri) ile Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı kadrolarına (Emniyet Genel Müdürlüğü hariç), Bütçe Dairesi Başkanı ve Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı kadrolarında bulunan personel arasından, ilgili idarelerce 1.3.2006 tarihine kadar atama yapılabilir. Bütçe Dairesi Başkanı ve Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı kadrolarında bulunanlar bu Kanuna ekli (2) sayılı cetvelde belirtilen idarelerde ihdas edilen Müdür kadrolarına da atanabilirler.
Yukarıda belirtilen şekillerde ataması yapılamayan Bütçe Dairesi Başkanları ve Bütçe Dairesi Başkan Yardımcıları Maliye Bakanlığı personeli atama ve görevde yükselme esaslarının belirlendiği yönetmelikle öngörülen aynı hizmet gruplarındaki durumlarına uygun kadrolara 31.12.2006 tarihine kadar atanırlar. Bunlar bu süre içerisinde başka işlerde görevlendirilebilirler.
Maliye Başkanı, Bütçe Dairesi Başkanı ve Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı kadrolarında bulunanlar, 31.12.2005 tarihi itibarıyla görev yaptıkları kamu idarelerinin 2005 yılına ait bütçe, muhasebe ve diğer iş ve işlemlerini 1.3.2006 tarihine kadar sonuçlandırmakla da sorumludurlar."

hükümleri yer almaktadır.

Yukarıda yer alan hükümlerin uygulanması sırasında karşılaşılabilecek tereddütleri gidermek ve uygulama birliğini sağlamak amacıyla aşağıda yer alan açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

1) İdareler bu Kanuna göre kurulacak Strateji Geliştirme Başkanlıkları için ihdas edilen Daire Başkanlığı kadrolarından ikisine (İçişleri ve Adalet Bakanlıklarında birine) ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı kadrolarına (Emniyet Genel Müdürlüğü hariç) Bütçe Dairesi Başkanı veya Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı kadrolarında bulunan personel arasından atama yapabileceklerdir.

2) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 74 üncü maddesine göre memurların bir kurumdan diğerine nakilleri sırasında kurumların muvafakati arandığından ve Bütçe Dairesi Başkanı ile Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı kadroları 31/12/2006 tarihi itibariyle kaldırılmış olacağından, idareler sözkonusu kadrolarda bulunanlar arasından 1 inci maddede belirtilen kadrolara yapacakları atamalarda önceden Bakanlığımız muvafakatını alacaklardır.

3) Bütçe Dairesi Başkanı veya Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı kadrolarında bulunanların atama işlemleri ile ilgili olarak;
a) Nezdinde görev yaptıkları idarelerin yukarıda belirtilen kadrolarına atanabilecekleri gibi başka idarelerin söz konusu kadrolarına da atanabileceklerdir.
b) Söz konusu kadroların birinci dereceli kadro olmaları nedeniyle birinci dereceli kadroya atanabilmek için gerekli şartları taşımayanların ataması yapılmayacaktır.

4) Söz konusu kadrolara yapılacak atama işlemleri 01/01/2006-01/03/2006 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

5) Nezdinde görev yaptıkları idarelerin yukarıda belirtilen kadrolarına atanan Bütçe Dairesi Başkanı veya vekilleri (Bütçe Dairesi Başkan Yardımcılarından Başkanlığa vekalet edenler), 2005 yılına ait bütçe, muhasebe ve diğer iş ve işlemlerini en geç 1/3/2006 tarihine kadar sonuçlandırmasından da sorumlu olacaklardır.

6) Nezdinde görev yaptıkları idareler dışındaki idarelerin yukarıda belirtilen kadrolarına atanan Bütçe Dairesi Başkanı veya vekilleri (Bütçe Dairesi Başkan Yardımcılarından Başkanlığa vekalet edenler), Yardımcısı bulunması halinde Bakanlığımızın vekalet vereceği Yardımcıya iş ve işlemlerin devrini yapacak ve devir alan Bütçe Dairesi Başkan Yardımcıları 2005 yılına ait bütçe, muhasebe ve diğer iş ve işlemlerini 1/3/2006 tarihine kadar sonuçlandıracaklardır. Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı bulunmaması durumda ise, Bütçe Dairesi Başkanı veya vekilleri, nezdinde görev yaptıkları idarelerin 2005 yılına ait bütçe, muhasebe ve diğer iş ve işlemlerini sonuçlandırdıktan sonra atandıkları idarelerdeki görevlerine başlayacaklardır.

7) Bütçe Dairesi Başkanı ve Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı kadrolarında bulunanlardan 5436 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı cetvelde belirtilen idareler için (4) sayılı liste
ile ihdas edilen Müdürlük kadrolarına yapılacak atamalarda da yukarıda belirtildiği şekilde işlem yapılacaktır.

8) Ankara ili dışındaki idarelerin nezdinde görev yapan ve 5436 saydı Kanun uyarınca diğer idarelere veya Bakanlığımız kadrolarına ataması yapılamayan Bütçe Dairesi Başkan ve Bütçe Dairesi Başkan Yardımcılarının 31/12/2006 tarihine kadar maaş, fazla mesai, yolluk ve tedavi giderleri ile ilgili tahakkuk ve ödemeler, bulundukları ilin defterdarlıkları tarafından yapılacaktır. Defterdarlıklar, bu ödemeler için Bakanlığımız 2006 yılı Bütçesinin 12.01.31.00-01.1.2.00-1 tertibinin ilgili ekonomik kodundan ödenek talep edeceklerdir. Diğer Maliye Başkanı, Bütçe Dairesi Başkanı ve Bütçe Dairesi Başkan Yardımcılarının sözkonusu tahakkuk ve ödemeleri ise Bakanlığımızdan yapılacaktır.


Sayı : B.07.0.BMK.0.02-64
Konu : Usul ve Esaslar Onay No: 165

BAKANLIK MAKAMINA

22.12.2005 tarihli ve 5436 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun geçici 1 inci maddesinin yedinci fıkrasında; "Maliye Başkanlıkları ve Bütçe Dairesi başkanlıklarına ait demirbaş, makine-teçhizat ve yazılımları, her türlü kayıt ve belgeleri 1.1.2006 tarihi itibarıyla nezdinde görev yapılan kamu idaresine Maliye Bakanlığınca belirlenecek usûl ve esaslar çerçevesinde devredilir." hükmü yer almaktadır.

Makamlarınca uygun görüldüğü takdirde, sözkonusu hüküm uyarınca Genel Müdürlüğümüzce hazırlanan ekli "Kaldırılan Maliye Başkanlıkları ve Bütçe Dairesi Başkanlıklarına Ait Demirbaş, Makine-Teçhizat, Yazılımların Nezdinde Görev Yapılan Kamu İdaresine Devir İşlemleri ve Resmi Mühürlerin Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne İade Edilmesine İlişkin Usul ve Esaslar" in yürürlüğe konulmasını olurlarına arz ederim.

KALDIRILAN MALİYE BAŞKANLIKLARI VE BÜTÇE DAİRESİ BAŞKANLIKLARINA AİT DEMİRBAŞ, MAKİNE-TEÇHİZAT VE YAZILIMLARIN
NEZDİNDE GÖREV YAPILAN KAMU İDARESİNE DEVİR İŞLEMLERİNE İLİŞKİN USÛL VE ESASLAR

Amaç
Madde 1- Bu Usûl ve Esasların amacı, kaldırılan Maliye Başkanlıkları ve Bütçe Dairesi Başkanlıklarına ait demirbaş, makine-teçhizat ve yazılımlar ile her türlü kayıt ve belgelerin nezdinde görev yapılan kamu idaresine devredilmesine ilişkin hususları belirlemektir.

Kapsam
Madde 2- Bu Usûl ve Esaslar, Maliye Başkanlıkları ve Bütçe Dairesi Başkanlıklarına ait demirbaş, makine-teçhizat ve yazılımlar ile her türlü kayıt ve belgelerin, nezdinde görev yapılan kamu idaresine devri ile taşıtların, resmi mühürlerin ve mühür beratlarının iadesi işlemlerine ilişkin görev, yetki ve sorumlulukları kapsar.

Hukuki Dayanak
Madde 3- Bu Usûl ve Esaslar, 5436 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun geçici 1 inci maddesinin yedinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
Madde 4- Bu Usûl ve Esaslarda geçen;
a) Kanun: 5436 sayılı Kanunu,
b) Bakanlık: Maliye Bakanlığını
c) Birim: Kaldırılan Maliye Başkanlıkları ve Bütçe Dairesi Başkanlıklarını,
d) İdare: Maliye Başkanlıkları ve Bütçe Dairesi Başkanlıklarının nezdinde görev yaptıkları kamu idaresini,
ifade eder.

Genel esaslar, komisyonlar ve malzemelerin devri
Madde 5- Kaldırılan birimlerin Kanunun geçici 1 inci maddesi üçüncü fıkrası gereği bazı sorumlulukları devam etmektedir. Bu çerçevede bu Usûl ve Esasların 2 nci maddesinde öngörülen hususlar da anılan birimlerin sorumluluğundadır.
Devir işlemleri, birimlerde Bütçe Dairesi Başkanı (vekiller dahil) ve Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı ile Kanunun geçici 1 inci maddesinin dördüncü fıkrasına göre idarelerde görev yapan birim personeli ile idarelerce görevlendirilecek personel tarafından yürütülür.
Birimlere ait demirbaş, makine-teçhizat ve yazılımlar ile her türlü kayıt ve belgelerin devrinin Kanun ve bu Usul ve Esaslar çerçevesinde yapılmasını sağlamak için birimlerde ve idarelerde biri başkan olmak üzere en fazla beşer kişilik komisyonlar oluşturulur.
Devir işlemlerinin hızlı, etkin ve eksiksiz bir şekilde yürütülebilmesi ve demirbaş, makine-teçhizat ve yazılımları ile her türlü kayıt ve belgelerin özelliği dikkate alınarak gerektiğinde idareler nezdinde birden fazla komisyon oluşturulabilir.
Birimlere ait komisyonlar; demirbaş, makine-teçhizat ve yazılımlar ile her türlü kayıt ve belgelerin tespit çalışmasını en geç 31.01.2006 tarihine kadar tamamlamak zorundadırlar. Tespit edilen demirbaş, makine-teçhizat ve yazılımlar ile her türlü kayıt ve belgeleri, 7 gün içinde idarenin komisyonlarına tutanak karşılığı teslim edilir.
Tutanakların bilgisayar ortamında düzenlenmesi esastır. Ayrıca, devir işlemleri Ayniyat Yönetmeliklerindeki formlardan da yararlanılarak gerçekleştirilebilir.

Tutanaklar dört nüsha olarak düzenlenir. Bunların birer adedi devralan idareye ve Bakanlığa gönderilir, diğer ikisi ise devreden ve devralan komisyonlarca muhafaza edilir.

Saymanlık işlemlerine ait belgelerin devri
Madde 6- Saymanlık görevini de yürüten Bütçe Dairesi Başkanlıklarında ise, saymanlık görevine ait kayıt ve işlemlerin 5018 sayılı Kanun gereğince Muhasebe Yetkilisine devri, ilgili Yönetmeliklere göre en geç 28.02.2006 tarihine kadar gerçekleştirilir.

Resmi mühür ve beratların teslimi
Madde 7- Kanunun yürürlüğe girmesini müteakip birimlerin 8.8.1984 tarihli ve 84/8422 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Resmi Mühür Yönetmeliğinin 11 inci maddesinde yer alan esaslara göre, makama ait resmi mühürler mühür beratı ile birlikte en geç 28.02.2006 tarihine kadar Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne teslim edilir ve teslim veya gönderime ait belgenin bir sureti bilgi için Bakanlığa gönderilir.

Taşıtlar
Madde 8- Bakanlık kayıtlarında olup, birimlerin hizmetlerinde kullanılmak üzere tahsis edilmiş olan taşıtlar en geç 28.02.2006 tarihine kadar Bakanlığa iade edilir. Taşıtların en geç anılan tarihe kadar Bakanlığa iade edilmesinden Bütçe Dairesi Başkanı veya Bütçe Dairesi Başkan Vekilleri sorumludurlar.

Sözleşme ve protokole dayalı işler
Madde 9- Birimler tarafından yapılan bakım, onarım, garanti, abonelik gibi sözleşme ve protokollerden yürürlüğü devam edenler, herhangi bir düzenlemeye gerek kalmaksızın tüm yükümlülükleri ile birlikte ilgili idarelere tutanakla devredilir.

Düzenleme yetkisi
Madde 10- Kanunun ve bu Usûl ve Esasların uygulanmasında ortaya çıkacak tereddütleri gidermeye, devir ve teslim işlemlerinin sağlıklı ve düzenli yapılmasını sağlamak üzere diğer ilgili idarelerden görüş alarak gerekli düzenlemeleri yapmaya Bakanlık yetkilidir.

Yürürlük
Madde 11- Bu Usul ve Esaslar 01.01.2006 tarihinden geçerli olmak üzere onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 12- Bu Usûl ve Esasları Maliye Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber