Tehlikeli gazlarla mücadele 83 yıldır onlardan soruluyor/ Video

Türkiye'ye kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) saldırılar ve endüstriyel kazaların neden olacağı olumsuzlukların bertaraf edilmesiyle görevli TSK KBRN Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı kapılarını AA'ya açtı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2013 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde 1930 yılında "Gaz Müfettişliği" adıyla kurulan birlik, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer savunma konusunda uzman personeliyle dikkati çekerken, teknoloji ürünü teçhizatlarla olası tehlikelere karşı hazırlıklarını üst seviyede tutuyor.

Yurt genelinde meydana gelen KBRN madde içerikli endüstriyel kazalara müdahale ve temizleme konusunda deneyimli Birliğin, malzeme ihtiyaçlarının yüzde 80'i yerli savunma sanayi şirketlerince karşılanıyor.

Komutanlığa bağlı birliklerin, ulusal savunma sanayi firmalarınca imal edilen sağlık malzemeleri, maske, filtre ve aktif karbon içerikli koruyucu kıyafetlerin yanı sıra TÜBİTAK, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve ASELSAN tarafından üretilen yüksek teknoloji ürünü, elektronik zehirli madde tespit cihazları, KBRN temizleme ekipmanları, zırhlı araçlar ve komuta kontrol üniteleri de bulunuyor.

-"Yerli üretim aktif karbon içerikli koruyucu kıyafetler"-

KBRN Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı Muhabere Laboratuvarı Destek Grup Başkanı Yarbay Tarkan Akıner, AA muhabirine, Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterindeki ekipmanlarla her türlü KBRN saldırısına müdahale ve endüstriyel zehirli madde bulunan ortamlarda harekat yeteneğine sahip olduğunu belirtti.

Yakın zamanda yerli bir savunma sanayi şirketince üretilen aktif karbon içerikli koruyucu kıyafetlerle koruyucu tedbirlerin daha da üst düzeye çıktığını ifade eden Akıner, bunun yanı sıra sahip oldukları teknolojik aletlerle her türlü zehirli madde analizini yapabildiklerini söyledi.

Akıner, Türkiye'nin KBRN imkan ve kabiliyetleri açısından dünyanın sayılı ordularına sahip ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

Sadece askeri amaçlar için faaliyet yürütmediklerini dile getiren Akıner, görevlendirilmeleri halinde sivil ortamlarda meydana gelebilecek terör amaçlı KBRN saldırısı ve endüstriyel kazalara da müdahale edebilecek düzeyde olduklarına dikkati çekti.

-Tatbikat, gerçeği aratmadı-

Nükleer taarruza yönelik olası bir saldırı senaryosunu hayata geçiren TSK KBRN Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığına bağlı birliklerin, ortaya koyduğu performans nefes kesti.

Düşman kuvvetlerce yapılan taarruz üzerine bölgedeki kimyasal harp maddelerine ilişkin numuneleri toplayıp, gerekli ölçümleri gerçekleştiren birlik personeli, tıbbi desteğe ihtiyaç duyan arkadaşlarına ilk yardım kapsamında atropin iğnesi yaparak, en yakındaki sağlık tesisine nakletti.

Üst makamlara yönelik raporlamaların ardından görevli birlik, bölgedeki tahliye işlemlerini hızla tamamladı.

Kimyasal harp maddesine maruz kalan bölgeyi de işaretleyen birlik, kirlenmeye maruz kalan askeri personel ve araçların özel yöntemlerle çok maksatlı temizlenmesini sağladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber