Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuru nasıl yapılır?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Nisan 2013 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuru nasıl yapılır?

29.6.2012 tarihli ve 28338 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu ve Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve önerilerde bulunmak üzere TBMM'ye bağlı kamu tüzel kişiliğini haiz özel bütçeli Kamu Denetçiliği Kurumu kurulmuş olııp, 29.3.2013 tarihi itibariyle şikâyet başvuruları alınmaya başlanmıştır.

6328 sayılı Kanunun “Başvuru ve usulü” başlıklı 17. maddesindeki; “(1) Kuruma, gerçek ve tüzel kişiler başvurabilirler. Başvuru sahibinin talebi üzerine başvuru gizli tutulur.

(2) Başvuru; başvuru sahibinin adı ve soyadı, imzası, yerleşim yeri veya iş adresini ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vatandaşlık kimlik numarasını, yabancılar için pasaport numarasını, başvuru sahibi tüzel kişi ise tüzel kişinin unvanı ve yerleşim yeri ile yetkili kişinin imzasını, varsa, merkezi tüzel kişilik numarasını ve yetki belgesini içeren Türkçe dilekçe ile yapılır. Bu başvuru, yönetmelikte belirlenen şartlara uyulmak kaydıyla elektronik ortamda veya diğer iletişim araçlarıyla da yapılabilir.

(3) Yapılan başvurulardan;

a) Belli bir konuyu içermeyenler,

b) Yargı organlarında görülmekte olan veya yargı organlarınca karara bağlanmış uyuşmazlıklara ilişkin olanlar,

c) İkinci fıkrada belirtilen şartları taşımayanlar,

ç) Sebepleri, konusu ve tarafları aynı olanlar ile daha önce sonuçlandırılanlar,

incelenmez.

(4) Kuruma başvuruda bulunulabilmesi için, 6/1/1982 tarihli ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununda öngörülen idari başvuru yolları ile özel kanunlarda yer alan zorunlu idari başvuru yollarının tüketilmesi gereklidir. İdari başvuru yolları tüketilmeden yapılan başvurular ilgili kuruma gönderilir. Ancak Kurum, telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ihtimali bulunan hâllerde, idari başvuru yolları tüketilmese dahi başvuruları kabul edebilir.

(5) Kuruma, illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar aracılığıyla da başvurulabilir.

(6) Başvurulardan herhangi bir ücret alınmaz.

(7) Kuruma, dördüncü fıkra uyarınca yapılacak başvuruya idare tarafından verilecek cevabın tebliği tarihinden, idare başvuruya altmış gün içinde cevap vermediği takdirde bu sürenin bitmesinden itibaren altı ay içinde başvurulabilir. Başvuru tarihi, dilekçenin Kuruma, valilik veya kaymakamlıklara verildiği, diğer hâllerde başvurunun Kuruma ulaştığı tarihtir.

(8) Dava açma süresi içinde yapılan başvuru, işlemeye başlamış olan dava açma süresini durdurur.”

hükümleri ile idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarına yönelik şikâyetlerde Kamu Denetçiliği Kurumuna illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar aracılığıyla başvuru yapılabileceği belirtilmiştir

Şikâyet başvuru formlarına Kamu Denetçiliği Kurumunun resmi internet sitesi olan www.ombudsman.gov.tr ile www.kamudenetciligi.gov.tr web adreslerinden ulaşılabilecektir.

Bu çerçevede; kamu hizmetlerinin işleyişinde bağımsız ve etkin bir şikâyet mekanizması oluşturulması için vatandaşlar tarafından yapılacak başvurularda gerekli kolaylığın ve hassasiyetin gösterilmesi, valilik veya kaymakamlıklarca şikâyet başvurularının tarih ve sayı vermek suretiyle kayıt altına alınması ve şikâyet başvuruları ile varsa eklerinin on geç üç iş günü içinde doğrudan Kamu Denetçiliği Kurumuna gönderilmesi gerekmektedir.

Tüzel Kişi Başvuru formunu bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.

Gerçek Kişi Başvuru formunu bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.

Elektronik ortamda form doldurarak başvuru yapmak için ise olan www.ombudsman.gov.tr ile www.kamudenetciligi.gov.tr web adreslerinde sayfanın sağında yer alan aşağıdaki resmi tıkladığınızda açılan

“T.C. Kamu Denetçiliği Kurumu Online Şikâyet Başvurusu” sayfasından yapılmaktadır.

Bu sayfanın görüntüsü aşağıdaki şekildedir.

Online Şikâyet Başvurusu formunu doldurduğunuzda aşağıdaki sayfa ile karşılaşmaktasınız.

Bu işlemden sonra e-mail adresinize girmeniz gerekmektedir. e-mail adresinize girdiğinizde aşağıdaki örnekte olduğu gibi bir mesaj ile karşılaşmaktasınız size Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından bir başvuru şifresi ve E-Başvuru linki gönderilmiştir.

Mailinize gelen E-Başvuru linkini tıkladığınızda ise e-mail adresinizi ve size verilen şifreyi aşağıdaki yeni forma girmeniz gerekmektedir.

Formu doldurduktan sonra Giriş butonunu tıklamanız gerekmektedir. Karşınıza “Şikayet Başvuru Formu” çıkacak formdaki talimatlara göre hareket ederek başvurunuz tamamlayacaksınız.

Tavsiyemiz başvuru veya şikâyet metninizi önceden bilgisayarınızda text olarak yazılı halde bulundurmanız ve ekleyecek belgeleriniz var ise elektronik ortamda bilgisayarınızda bulundurmanız faydalı olacaktır.

Başvurunun sonunda başvuru numarası verilmekte bu numara ile başvurunuzun hangi aşamada olduğunu görebilmektesiniz.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber