Sağlık nedeniyle sadece 41 rakımlı bölgede (Kapıkule) görev yapabilir

Haber Giriş : 28 Aralık 2005 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KAPIKULE gümrük kapısında 71 gümrükcü ve polis ile 35 free-shop işletmecisi olmak üzere toplam 196 kişi tutuklanırken, geçmişten bugüne Edirne'de hiçbir şeyin değişmediği anlaşılıyor.

Kapıkule'de 21 yıl önce de bir altın ve döviz kaçakçılığı olayı yaşanmıştı. Ağustos 1984'te Volkan Turizm'e ait 34 UR 575 plakalı otobüste 258 bin Mark, 75 bin Dinar ele geçirilmiş ayrıca bir 2. operasyonda da 85 kilo altının rüşvet verilerek kaçırıldığı belirlenmişti.

O günlerde bu olaylarla ilgili 24 gümrükçü ile 22 polis tutuklanmıştı.

Maliye Gümrük Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doğan Akin de gözaltına alınmış, Akin'e işkence yapıldığı iddiaları büyük tartışmalara yol açmış ve ?Gümrük mafyasını kıracağım' diyen Gümrük ve Maliye Bakanı Vural Arıkan azledilirken, İçişleri Bakanı Ali Tanrıyar da istifa etmişti. O günlerde, Kapıkule'deki polis ve gümrük görevlilerinin otobüste bulunan dövizlerden, 368 bin mark ile, 14 bin Irak Dinarı'nı tutanaklara geçirmeyip, aralarında paylaştıkları ortaya çıkmıştı. Bu operasyonda ayrıca Mehmet Ali Ağca ile Üzeyir Bayraklı adlı kişilerin, Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçtıktan iki gün sonra Kapıkule'ye gelip, bir polis memuru ve bir gümrük muhafaza memuruna 75 bin mark rüşvet vererek Bulgaristan'a kaçırıldığı da belirlenmişti.

41 RAKIMLI BÖLGE

O dönemde Ankara Tıp Fakültesi'nden ?sağlık nedeniyle sadece 41 rakımlı bölgede görev yapabilir' (Gümrük kapıları arasında arasında 41 rakımı ulunan tek yer Kapıkule) biçiminde rapor alan alan Kapıkule Gümrük Müdürü Mehmet Hanlı'nın kardeşi Mustafa Hanlı ise son olayda gözaltına alınanlar arasında yeraldı ancak serbest bırakıldı. Bu ilginç rapor, 21 yıl önce TBMM'de HP Milletvekili H. Avni Güler tarafından Meclis'te açıklanmıştı.

CANVER'İN ÖNERGESİ

21 yıl önce Kapıkule'deki altın ve döviz kaçakçılığı olayı üzerine HP Adana Milletvekili Cüneyt Canver'in verdiği araştırma önergesi de 23.10.1984 günü Meclis Genel Kurulu'nda ele alınmıştı. Hükümet adına kürsüye çıkan dönemin Devlet Bakanı Mesut Yılmaz ?Kapıkule'de görevli memurlar, rüşvet karşılığı kaçakçılık olaylarına göz yummuşlar, bunun büyük boyutlara ulaştığı görülmüş, tayinlerde bazı kamu görevlilerine büyük çapta menfaat sağlanmıştır. Kapıkule'de TIR ve araç başına 20 Mark ile 50 Mark arasında rüşvet alındığı saptanmıştır' demişti.

O zaman alınan rüşvet Mark'mış, bugün Euro; anlayacağınız 21 yıldır Kapıkule'de değişen bir şey yok.

Kapıkule sorumluları sadece alt rütbeli memur ve polisler mi acaba?

ERDOĞAN VE KAPIKULE

Meclis'te dün Baykal'ın, hükümetin Kapıkule'de uyuduğu biçiminde sözlerine karşılık, Erdoğan bu konudaki talimatı kendilerinin verdiğini söyledi.

Acaba öyle mi?

Edirne Bostanpazarı'nda Bulgaristan'dan kaçak getirilen içkilerin satışının yapıldığı Edirne polisine ihbar ediliyor, olayın free-shop işletmecileri tarafından organize bir iş olduğu anlaşılıyor. Savcılıktan teknik takip izni alınıyor. Daha sonra Edirne polisi, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bilgi veriyor. Yani Erdoğan'ın söylediği gibi o zaman bir ?talimat' yok. Gelişmelerden Kaçakcılık ve Organize Suçlar Dairesi'nin (KOM) daha sonra haberi oluyor.

Operasyonun ?baş mimarları' Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Şenol Yılmaz ile Edirne Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, yani hükümet değil.

yalçın bayer/hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber