İLKSAN'dan iddialara yönelik açıklama

İLKSAN, Memurlar.net'te yer alan iddialara ilişkin olarak açıklama gönderdi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Nisan 2013 17:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İLKSAN'dan iddialara yönelik açıklama

Memurlar.net'te bugün "İLKSAN'da Altın Çağ işleri" başlığıyla bir haber yayımlanmıştır.

Söz konusu bu haberde, İLKSAN Denetleme Kurulu raporunda yer alan 4 sayfalık şerhte yer alan iddialara yer verilmiştir.

İLKSAN, haberde yer alan iddialara ilişkin olarak bir açıklama göndermiştir.

İşte o açıklama:

MEMURLAR-NET HABER SİTESİ

GENEL YAYIN YÖNETMENLİĞİNE

ANKARA

Haber Sitenizde, 25/03/2013 tarihinde saat 00.15 civarında “İLKSAN'DA ALTIN ÇAĞ İŞLERİ” başlığı ile yapılan haber tek taraflı olarak kaleme alınmış olup, kamuoyunun tek taraflı bilgilendirilmesine ve yönlendirilmesine sebebiyet verdiğinden, mezkur haberin kamuoyuna daha net, anlaşılır ve objektif olarak duyurulması için aşağıda maddeler halinde yaptığımız açıklamalarımıza haber sitenizde yer vermeniz, objektif yayıncılık anlayışınıza daha uygun düşecektir.

1- İLKSAN altın açığını mı yaşıyor? Şeklindeki haberinizle ilgili açıklamamız.

Sandığın nakitlerinin finansman kuruluşlarında değerlendirildiği doğrudur. Ancak bu değerlendirmeler profosyonel kişiler tarafından yapılmaktadır. Bilindiği üzere finansman yönetimi günümüzün en önemli meslek dallarından birisidir. Sandığın nakitleri finansman konusunda uzman kişiler tarafından yönetilmekte ve emsal kuruluşlar arasında nakitlerine en yüksek getiriyi sağlayan ve nakitlerini en iyi şekilde kullanan sandık olarak “finansman piyasasında” değerlendirilmektedir.

Finansman getirilerini, paranın bankaya vadeli olarak yatırılıp, karşılığında alınan faizin kayıtlara gelir olarak yazılması şeklinde anlamamak gerekir. Eğer İLKSAN, nakitlerini bu klasik mantık çerçevesinde değerlendirmiş olsaydı, 2012 yılı sonu itibariyle banka vadeli mevduat getirilerinin net olarak %6,5 cıvarın da gerçekleşmesi gerekecekti. Halbuki İLKSAN 2012 yılı sonu itibariyle nakitlerine net olarak %12,3 cıvarınmda net getiri sağlamıştır. “Banka mevduatlarının getirisinin iki katı”. Bu örnek de İLKSAN nakitlerinin uzman kişilerce en iyi şekilde değerlendirildiğinin kanıtı olsa gerek.

Günümüzde, nakit yönetiminin uzman kişilerce yürütülen bir ticari faaliyet olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Aksi halde, Bankaların, Portföy Şirketlerinin, bireysel ve kurumsal yatırım şirketlerinin, Vakıfların, Sandıkların ve Emeklilik şirketlerinin kurulmaması gerekirdi.

2- Zorunlu üyelik kalktı 2012 de atanan öğretmenlerin %90 ı İLKSAN'a üye olmadı.

Şeklindeki haberiniz.

Bu açıklama maalesef gerçeği yansıtmamaktadır. Sitenize bu haberi bu şekliyle ulaştıran kişi ve kişilerin amacı ve beklentileri bu yönde olmakla birlikte, gerçek yazıldığı gibi değildir. 2012 yılı içerisinde İLKSAN'a üyelik kapsamındaki görevlere 1076 atama gerçekleşmiş ve bu atananlardan 700 kişi İLKSAN'a kendiliğinden müracaat ederek “hiçbir arama yapılmadan, üye olmaları yönünde telkinde bulunulmadan” üye olmuşlardır. Yani gerçekleşen atamaların %70i İLKSAN üyeliğini tercih etmiştir.

Aktüer yapıyla ilgili çalışmalar düzenli olarak yapılmaktadır. Sandığı her geçen gün daha iyi günler beklemektedir. Bu konuda tek engelimiz, gerçekle ilgisi olmayan yalan yanlış haberler ile üye ve üye olmak isteyenlerin Sandıkla ilgili güvenlerinin sarsılması ve yıpratılmasıdır.

3-İLKSAN'a ait resmi araçlar “özel” işlerde kullanıldığı için mi araç takip sistemi kurulmasına yanaşılmıyor? Şeklindeki haberiniz.

Bir kurumda, kamu olsun, özel sektör olsun araç takip sisteminin kurulması için, bu sistemin kurulmasını gerektirecek sayıda araç filosunun bulunması gerekir. Tamamı 3 araçtan oluşan kurumda araç takip sisteminin kurulmasının gerekli olup olmadığının takdirini sizlere bırakıyoruz. Her aracın gün içerisinde hangi göreve gidip geldiği bizzat ilgili müdürü tarafından takip edilmektedir. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdüre tahsis edilen araçlar için form düzenlenmiyor iddiası ise gerçeği yansıtmamaktadır. Genel Müdürün ihtiyacı için tahsis edilen araç aynı zamanda Sandığın her türlü ihtiyacı içinde kullanılmaktadır. Her araç için gerekli olan formlar düzenlenmektedir.

Sandığın envanterinde kayıtlı olan araçlar, Yönetim Kurulunca uygulamaya konulan Yönerge doğrultusunda, en ekonomik şekilde kullanılmaktadır. İstenildiği takdirde son 10 yıla ait kayıtlar ibraz edilebilir. Ayrıca, 70 yıllık Sandıkta makam aracına Taşıt Görev Emri düzenlenmemiştir.

Sandığın envanterinde bulunan araçlar Sandığın amaçlarına uygun olarak kullanılmaktadır. Sandığın amacı üye memnuniyetini ön plana çıkarıp, üyelerin beklentilerine cevap vermektir.

3-İLKSAN DE-HA otel'de üye olmadıkları halde “üye” fiyatından konaklayan kimler? Resepsiyon müdürü, İLKSAN Genel Müdürü'nün kızı.. Şeklindeki haberiniz.

Bu haberiniz, size bu bilgileri veren kişi veya kişilerce şahsileştirilmiş ve bu konuda da yanlış bilgi verilmiştir. Denetleme Kurulunun raporuna yansıyan, İLKSAN' a üye olmadığı halde üye gibi işlem gören konaklama sayısı 12 kişi olarak bildirilmiş, ancak yapılan konrollerde bunların üye yakını oldukları belirlenerek Denetleme Kuruluna bildirilmiştir. Denetleme Kurulu yaptığı uzun süreli denetleme sonucunda, DE-HA otelde üye olmadığı halde üye fiyatından konaklayan kişileri tespit ederek Genel Müdürlüğe bildirmesi gerekirken bunu yapmamış, DE-HA otelin açıldığı tarihten itibaren konaklayan 17000 kişinin tek tek kayıtlarına girilerek üye veya üye yakını olup olmadıklarının tespitini, kendilerinin yapması gereken işi, DE-HA AŞ. Genel müdürlüğünden istemiştir.

DE-HA otelin resepsiyonunda kurulan sisteme göre üye olmadığı halde üye fiyatından konaklatmak veya sonradan kayıt değiştirmek mümkün değildir. Bunu da, Denetleme Kurulu, denetleme yaptığı dönemlerden çok iyi bilir. Sandık Genel müdürünün otelde komisyon kurulması ile hiçbir ilgisi yoktur, Komisyon DE-HA AŞ. Genel Müdürlüğü tarafından üç kişiden oluşturulan komisyon çalışmalarına halen devam etmektedir. Resepsiyon müdürünün Genel müdürün kızı olması gerçeklerin ortaya çıkmasına engel olamaz. Madem böyle bir tereddüt vardı, neden Denetleme Kurulu bu tespitlerini zamanında yapmadı. Görevini eksik ve kusurlu olarak tamamladı. 27-28/03/2013 tarihinde yapılması planlanan Temsilciler kurulu toplantısından bir gün önce bu konuların basına servis edilmesi, bir artniyettir.

Resepsiyon Müdürü olarak çalıştığı ifade edilen Genel Müdürün kızı;

1997-2000 Öğretim yılında, Ankara Başkent Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Yüksek okulundan mezun oldu.

1999 yılında Ankara Sheraton otelde çalıştı.

2001-2004 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri Tapma//Florida Marriot Hotel'de şef olarak çalıştı.

2004-2008 yılları arasında Tapma/Florida ABD Wendys Restoranlarında asistan müdür olarak çalıştı.

07/Aralık/2009 tarihinden itibaren Ankara/Bilkent'te Altın Köşk isimli VIP hizmeti veren mekanda Halkla ilişkiler müdürü olarak çalıştı.

Adı geçen Resepsiyon Müdürüne ait, Bilgisayar, Muhasebe sertifikaları, ABD Uluslar arası Standartlar Enstitüsü Eğitim Ajansının, yiyecek ve içeceklerde hijyen, güvenli sunum, yemek kalori derecelerinin belirlenmesi konulu eğitimden 80 tam puan üzerinden 69 puan alarak mezun olduğuna ilişkin sertifikası, Tapma/Florida Marriot Hotelde çalıştığı dönemde yılın personeli seçildiğine ilişkin sertifikası, ABD Wendys restoranlar arasında güvenli, sağlıklı ve hijyen servis sunma ve hazırlama eğitimini başarıyla tamamlaması sonucu verilen sertifikası, ilişikte sunulmuş olup, çok iyi derecede İngilizce, iyi derece de İspanyolca bilen bu elemanın değerlendirilmesini takdirlerinize sunuyoruz.

5-Yıllık Zararı 691.000 TL. olan İLKSAN Ordu Çınarsuyu Tesisi ne maksatla açıldı?

2011 Yılında, Ordu/Ünye Çınarsu tesisleri Karadeniz bölgesinin en mütena bölgesinde Çevre ve Orman Bakanlığı, Milli Parklar Genel Müdürlüğünden kiralanmak suretiyle İLKSAN üyelerine yakışır bir tesis olarak açılmıştır. Bahsedilen 691.000.-Tl.lık zarar işletme zararı olmayıp, tesise yapılan yatırımın karşılığıdır. Muhasebe kayıtlarının aktifinde değerlendirilmektedir.

Bir sezon içerisinde bu yatırımın karşılanmasının mümkün olamayacağının bilinmesi gerekir. Çünkü, bu tür sektörlerde yapılan bir yatırımın geri dönüş süresinin 10-17 yıl arasında gerçekleşeceğinin bilinmeside gerekir. Ayrıca, sanki tesisin her yıl 691.000.-Tl. zarar edecekmiş gibi kiralama süresi olan 30 yıl ile çarpılmasının dile getirilmesi iyi niyetten yoksun bir değerlendirme olduğunu ortaya koymaktadır..

6- Yine aynı haberden İLKSAN Didim Tesis müdürlüğünün 2012 yılı zararının 135.000,00 TL olduğu ve 100.000,00 TL kayıp bulunduğu belirtilmekte ise de bu durumda gerçeği yansıtmamaktadır; Şöyleki

2007 Yılında 36.631,00 Kar

2008 Yılında 60.471,56 Kar

2009 Yılında 34.466,28 Kar

2010 Yılında 69.831,46 Kar

2011 Yılında 125.819,00 Kar

2012 Yılında 135.596,01 Zarar

Yukarıda Didim tesisinin 2007 yılından 2012 yılına kadar olan kar/zararları belirtilmiş olup, 2012 yılında gerçekleşen zararın sebebi aşağıda açıklanmıştır. Buna göre;

Tesis 2010 yılı sonu itibari ile kış sezonu içinde açılmış 2011 ve 2012 yıllarında tam kapasite ile üye talepleri doğrultusunda hizmet vermiştir.

Tesisin 2011 yılı bilonçosunu aktif rakamlarında, 2011 yılı sonu itibari ile 159.8859,23 TL olan stokları 61.116,35 TL tutarına inmiş ve yaklaşık 98.739,88 TL olarak azalış gerçekleşmiştir. Sonuç olarak bu azalış önceki dönem ve cari stoklarının 2012 yılı sonu itibari ile tesisin kış sezonuna kapatılması kararı doğrultusunda 2012 yılına yansıması şeklinde değerlendirilmelidir.

Tesis 2012 yılında genel müdürlük tarafından oluşturulan komisyon marifeti ile genel bir demirbaş ve stok sayımına tabi tutulmuştur. 02.05.2005 yılından bu tarafa düşümü yapılmayan (kullanılarak eskiyen, kırılan vb) demirbaş ve demirbaş özelliği taşıyan tüketim malzemeleri yukarıda açıkladığımız önceki dönem Satılan Ticari Mal ve yemekhane stokları detaylı sayılmış ve bu sayım neticesinde 2012 yılı sonu itibari ile giderlere,

--Önceki dönemler demirbaş gideri olarak 20.905,58 TL

-- Önceki dönemler demirbaş malzeme gideri 16.060,26 TL

-- Önceki dönem (2011) yemekhane gideri 85.093,18 TL

-- Önceki dönemler kırtasiye giderler 1.815,33 TL

-- Önceki dönem satılan ticari mal maliyeti 7.066,26 TL

TOPLAM 130.940,61 TL yansımıştır.

2012 yılında 135.596,01 TL faaliyet zararı olarak gözüken tutarın, yukarıda açıklanan toplam 130.940,61 TL giderlerin düşülmesi ile aslında gerçek faaliyet zararının (-4.655,40) olduğu, konuya ilişkin 27-28 Nisan 2013 tarihlerinde yapılacak 7.dönem 1.olağan İLKSAN Temsilciler Kurulu Toplantısına sunulan 2012 yılı faaliyet raporunun 46-50 sayfalarında konu detaylı olarak açıklanmıştır. 17 Yıldır tesis müdürlüğü görevini yürütmekte olan Müdür ün, performansının son bir yıllık zarar ile değerlendirme yapılmaması gerektiği kanaatindeyiz.

7- İl ve ilçe temsilcileri ile bilgilendirme toplantıları yapmak amacı ile Milli Eğitim Bakanlığından alınan izin doğrultusunda; sandığımız iş ve işlemleri hakkında İl/İlçe Temsilcilerimizi gruplar halinde bilgilendirmek amacı ile, aşağıda belirtilen proğram dahilinde seminerler yapılmıştır. Buna göre;

06 Ekim 2012 tarihinde ELAZIĞ öğretmen evinde; Elazığ, Tunceli, Bingöl, Muş, Van, Bitlis, Diyarbakır, Malatya, Adıyaman, Batman, Siirt İl ve İlçe temsilcilerimizin katılımı ile,

13 Ekim 2012 tarihinde Antalya Alanya İlçesindeki ANANAS OTEL de; Antalya,Konya, Karaman, Burdur, Isparta, Afyon, Muğla, Denizli, Uşak, Kütahya, İzmir, Aydın, Manisa, Eskişehir İl/İlçe Temsilcilerimiz ile

20 Ekim 2012 tarihinde Erzurum Öğretmen evinde; Erzurum, Kars, Ardahan, Artvin, Iğdır, Ağrı, Bayburt, Gümüşhane, Rize, Erzincan, Trabzon İl/İlçe temsilcilerimiz ile

03 Kasım 2012 tarihinde Ankara Anadolu otelcilik Turizm Meslek lisesi Uygulama Otelinde; Ankara, Kayseri, Yozgat, Kırşehir, Aksaray, Nevşehir, Kırakkale, Niğde İl/İlçe temsilcilerimiz ile.

-17 Kasım 2012 tarihinde Gaziantep İli Tilmen Otel'de; Gaziantep, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Adana, Kahramanmaraş, Mersin, Hatay İlçe ve İl Temsilcilerimiz ile,

-24 Kasım 2012 tarihinde Sakarya İli Karasu İlçesi Carpediem Otel'de; Sakarya, Bursa, İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Bilecik, Kocaeli, Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük, Bartın, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Yalova İlçe ve İl Temsilcilerimiz ile yapılan seminerlerde İLKSAN Yönetim Kurulu Başkanı, Genel Müdürü ve İlgili Birim Müdürleri, Sandığın çalışmaları hakkında (Üyelikler, Sosyal Yardımlar, İkraz vb.) görsel sunumlu bilgilendirme toplantıları yapıldığı görevli giden personele ise mevzuat doğrultusunda harcırah ödendiği sabittir.

Haberin sonuç ve değerlendirme kısmında yer alan bu haberin yapılmasının genel kurulun faaliyet raporunu ibra etmeyeceği anlamına gelmediği, zira genel kurula katılan üyelerin zaten bu işlerin nasıl döndüğünü hem bilmekte hem de bu işlerden yararlanan konumunda oldukları şeklindeki ibare ise, hem doğru değildir hem de İLKSAN Genel Kurulu'nu rencide edici niteliktedir.

Bu durum çerçevesinde 70 yıllık tarihinin en parlak dönemini yaşayan kurumun, yaklaşık 280 bin üyesinin oluşturduğu güçlü İLKSAN ailesinin geleceği adına büyük adımların atıldığı, üyelerden topladığı aidatı yine üyesine en yüksek nemalandırılmış şekilde sosyal yardım olarak geri ödeyen ve ödediği sosyal yardımları sürekli olarak arttıran İLKSAN'ı bu açıdan değerlendirmek gerektiği, eleştiri yaparken hakkaniyete aykırı davranılmamasının çok daha ulvi olacağı tartışılmaz bir gerçekliktir.

Haberinizin Sonuç ve Değerlendirme bölümünde, tespitlerinizin küçük bir bölümünü sunduğunuzu..zira Genel Kurula katılan üyeler zaten bu işlerin nasıl döndüğünü hem bilmekte hem de bu işlerden yararlanan konumundadır… şeklindeki değerlendirmeniz eğer gerçekten haber sitenizin bir değerlendirmesi ise, bunun yanlış ve eksik bilgilendirmeden kaynaklanmış olabileceğini düşünmekteyiz. Aksi halde İLKSAN'ın güzide ve seçkin kişilerden oluşturduğu Genel Kurulunu böyle bir değerlendirmeye tabi tutmanızı sizin gibi güvenilir bir sitenin yayın anlayışına yakıştıramadığımızı da ifade etmeden geçemeyeceğiz. 25/04/2013

Tuncer YILMAZ

Yönetim Kurulu Başkanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber