Hazine, Rektör Aşkın davasına müdahil oluyor

Haber Giriş : 29 Aralık 2005 10:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rektör Yücel Aşkın davasının ikinci duruşması bugün yapılacak. Sağlık gerekçesiyle Aşkın'ın duruşmaya katılmayacağı açıklanırken, ilginç bir gelişme yaşandı.

Üniversite hastanesine tıbbî cihaz alımıyla ilgili ihaleye fesat karıştırıldığı iddiaları Hazine'nin Hukuk Müşavirliği'ni harekete geçirdi. Savcılığın bilgi istemesi üzerine kamu zararı için inceleme başlatan Hazine, suçlamaların odağında yer alan Rektör'ün davasına da müdahil olacak. ?Çete kurmak suretiyle ihaleye fesat karıştırmak' suçundan açılan davanın iddianamesinde, ihale yapıldıktan 2,5 yıl sonra Hazine garantisi altında dış kredi bulunduğu dile getiriliyor. Firmaya fazladan ödenen milyonlarca dolar para sebebiyle de Hazine'nin zarara sokulduğunun altı çiziliyor.

1998'deki ihaleyle ilgili olarak 1999'da Rektör Aşkın göreve başladıktan sonra 6 kez ek sözleşme yapıldığı, ana sözleşmedeki hükümlerin değiştirilerek haksız ekonomik çıkar sağlandığına dikkat çekiliyor. İhaleye bağlı ana sözleşmenin 1998 yılında Sayıştay'a gönderilerek tescillettirildiği ve Maliye Bakanlığı'na vize ettirildiği belirtilirken daha sonra yapılan ek sözleşmelerde tescil ve vize işlemlerinin yapılmadığı öne sürülüyor. İddianamede verilen bilgilere göre, İspanyol Expansion firmasından 11 milyon 630 bin dolarlık mal alınmasına karşılık 13 milyon 635 milyon dolar ödeme yapıldığı, bu şekilde Hazine'nin 2 milyon doların üzerinde zarara sokulduğu vurgulanıyor. İhalenin ana sözleşmesinde bulunmadığı halde ek sözleşmeyle avans sistemi ihdas edilerek cihazlar teslim alınmadan firmaya 3 milyon 749 bin dolarlık ödeme yapıldığı kaydedilirken, bu nedenle 302 bin dolarlık yersiz faiz ödemesine yol açıldığı aktarılıyor. Yine mal teslim tarihleri ileriye alınarak firmanın 980 bin dolar tutarında cezai şart ödemesinin engellendiği de belirtiliyor. Ayrıca malzemelerin teslim alınmasında da sözleşmeye aykırı davranıldığı, 11 milyon dolardan fazla ödeme yapılan malzemelerin ilk planda sadece 4 milyon 400 bin dolarlık bölümünün teslim alındığına işaret ediliyor. Cihazların 5 milyon 780 bin dolarlık kısmının eksik teslim alındığı, bazılarının ise çalışamaz durumda olduğu için hiç kullanıma alınamadığının altı çiziliyor. Firmanın cihazların kullanımını öğretmek için üniversite çalışanlarına 630 bin dolar tutarında eğitim yardımı yapmayı taahhüt ettiğinin kaydedildiği iddianamede, bunun yerine bina yapıldığı vurgulanıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber