Terörle mücadelenin yanı sıra toplumsal olaylarda asayişi sağlama görevini güçlükler içinde sürdüren polis teşkilatının sorunları Başbakan'a rapor olarak sunuldu.

Haber Giriş : 09 Aralık 2003 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Terörle mücadelenin yanı sıra toplumsal olaylarda asayişi sağlama görevini güçlükler içinde sürdüren polis teşkilatının sorunları Başbakan'a rapor olarak sunuldu.

Raporda, son günlerde suç işleyen mensuplarıyla gündeme gelen teşkilatın perde gerisindeki durumu ortaya konuldu.

Rapora göre, yoğun çalışma temposu ve ekonomik zorluklar polisin psikolojisini ciddi anlamda bozuyor. Bu da, aile içi çatışmalar ile yolsuzluk, intihar ve öldürme eylemlerini beraberinde getiriyor.

Söz konusu rapor, Meclis İçişleri Komisyonu Üyesi ve AK Parti Yalova Milletvekili Şükrü Önder tarafından Başbakan Erdoğan'a ?kişiye özel' ibaresiyle sunuldu. Polisin ekonomik durumundaki olumsuzlukların öne çıkarıldığı raporda, ?son dönemde ücretlerinde yeterli ayarlamalar yapılmayan Emniyet personelinin, bu yüzden günlük hayatlarında sosyal ve psikolojik bakımdan ciddiye alınması gereken sorunlara muhatap kaldığı' tespiti yapıldı. Bu noktada, son 10 yıla ilişkin istatistiki veriler sıralandı. Bu sürede, 304 personelin intihar ettiği; 414 personelin görev esnasında hayatını kaybettiği; bin 645 personelin de görevin doğurduğu meslek hastalıklarından öldüğü vurgulandı. Ardından, ?Yapılan araştırmalar, kamu görevlileri arasında en çok intihar eden kişilerin polisler olduğunu göstermektedir.? denildi.

Raporda, polis memurlarının çalışma saatlerine ilişkin ilginç bilgiler sıralandı. Bir polisin günde 12 saat görev yaptığı, sıklıkla karşılaşılan olağanüstü durumlarda bu sürenin 14-16 saate çıktığı belirtildi. Polisin fazla çalışma süresinin yılda bin 764 saate ulaştığı, bunun diğer memurların üzerinde olduğu ifade edilirken, ?Evden işe, işten eve geliş gidişleri hesaplandığında bir polisin istirahatine, eş ve çocuklarına, sosyal yaşantısına ne kadar zaman ayıracağı ortadadır.? ifadesi kullanıldı.

Bu özverili çalışmaya rağmen polislerin aldıkları maaşın çok düşük kaldığının savunulduğu raporda, şu görüşlere yer verildi: ?20 yıllık polis memuru, her türlü yan ödemeler dahil aylık net 727 milyon lira, başkomiser 866 milyon lira, emniyet şube müdürü 966 milyon lira maaş almaktadır. Bugün 34 bin personeli yöneten ve asgari 8 milyon insana hizmet vermeye çalışan, çalışma şartlarının zorlukları belli olan İstanbul Emniyet Müdürü'nün almış olduğu maaş 1 milyar 700 milyon liradır. Bu meblağ, Başbakanlık kurumlarında görev yapan ve hiçbir iş riski bulunmayan bir sekreter veya genel idare hizmetlinin maaşı kadardır. Meslek içinde yapılan anket ve araştırmalarda personelin çoğunun borç batağında olduğunun belirtildiği raporda, ?Devletin resmi üniformasını taşıyan polisin, esnaf ile toplumun gözünde bu güvenirlirliğini yitirdiği, ailesinin zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiğinden, aile içi çatışmaların yaşandığı ve bunun sonucunda da yolsuzluk, intihar ve öldürme olaylarına karıştıkları ortaya çıkmıştır.? denildi. Raporun sonuç bölümünde ise Başbakan Erdoğan'dan ?Emniyet teşkilatına bir müjde vermesi? istendi. Burada, şöyle denildi: ?Polisin fazla olarak çalıştığı 1.764 saatin karşılığında ?eşit işe eşit ücret adalet ilkesi doğrultusunda? gerçek fazla çalışma bedelinin ödenmesini talep ediyorum.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber