Türk çocuklara aile müşavirliği

Hükümet, Avrupa’da ailelerinden alınarak, yabancılara evlatlık verilen Türk çocuklarını korumak, hukuki ve sosyal yardımda bulunmak amacıyla ‘aile müşavirleri’ görevlendiriyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Nisan 2013 10:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk çocuklara aile müşavirliği

Neşe Sarıdoğan

Başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın birçok ülkesinde 5 bini aşkın Türk çocuğunun, korunma gerekçesiyle ailelerinden alınıp yabancılara hükümeti harekete geçirdi. Almanya'ya giderek sorunu yerinde inceleyen Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ailelerinden alınan çocukları takip etmek üzere 'aile müşavirliği' görevlendirilmesi için yasa hazırlığı başlattı. Yakın zamanda hayata geçirememesi halinde ise yurtdışından hizmet satın alarak bu sorunu takip edecek kadro oluşturmayı planlıyor” dedi.

Gurbetçilere teşvik

Müşavirin, ailelerle görüşeceğini, çocukları takip edeceğini, hukuki bilgi vereceğini, koruyucu Türk aile bulma çalışması yapacağını belirten Üstün,iki konsolosluk daha açılmasının planlandığını söyledi. Çocukların alındığı gençlik dairelerinin yerel makamlara bağlı çalıştığını kaydeden Üstün, gençlik dairelerinde denetimin zayıf olduğunu, bazılarında çocukların aileleriyle görüştürülmediğini, anadilini kullanamadıklarını ifade etti. Viyana Sözleşmesi'ne göre, yabancı bir çocuğu gençlik dairesi aldığı zaman ilgili konsolosa bilgi vermesi gerekirken, Türkiye başkonsolosunabilgilendirme bile yapılmadığını gördüklerini vurgulayan Üstün sözlerini şöyle sürdürdü: “Alman yetkililer de çözüm üretme çabasında, 'Türk koruyucu aile bulun' diyorlar. Koruyucu aile olma konusunda tıpkı Türkiye'deki gibi kampanyalar yapılmalı.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber