Belediye çalışmasına Anıtlar Kurulu baskını

Van'ın Edremit İlçesi'ndeki tarihi Kız Kalesi'nin çevresinde belediye tarafından yapılan düzenleme, Van Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü'nü harekete geçirdi

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 28 Nisan 2013 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Belediye çalışmasına Anıtlar Kurulu baskını

Van'ın Edremit İlçesi'ndeki tarihi Kız Kalesi'nin çevresinde belediye tarafından yapılan düzenleme, Van Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. Çalışmanın yapıldığı bölgeye giden Van Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram, çalışmayı durdurarak, "Burası Türkiye'de tarihi özelliği olan kalelerden birisi. Kepçelerle yapılan çalışma tarihi dokuya zarar veriyor" dedi.

Edremit Belediyesi 1 hafta önce Yeni Mahalle bölgesinde yol genişletme ve çevre düzenlemesi için çalışma başlattı. Çalışmalar kapsamında Urartular'dan kalan tarihi Kız Kalesi çevresinde de aynı çalışmalar yürütülünce çok sayıda kişi tarihi dokuya zarar verildiği şikayetlerini Van Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü'ne iletti. Bunun üzerine Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram çalışmaların yapıldığı bölgeye giderek müdahale etti. Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan ile konuşan Karabayram, suç işlendiğini belirterek çalışmaların durdurulmasını istedi. Karabayram, "Burası Türkiye'de tarihi özelliğe sahip bir kale. Burada şu anda yapılan çalışma tarihi dokuya çok zarar vermemektedir. Burası birinci derece arkeolojik sit alanı. Belki yapılan çalışmalar kötü niyetli değil ama, tarihi dokuyu zedeliyor. Kepçeler bu bölgeyi tahrip ediyor. Çalışmalar durdurulmalı" dedi.

Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan, iyi niyetle bir çalışma içinde olduklarını ve tarihi dokuyu bozma gibi bir niyetleri olmadığını söyledi. Başkan Sayan, "Burada koruma amaçlı temizlik çalışması yaptık. Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü'nün müdahalesiyle çalışmayı durdurduk" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber