Gurbetçilerin bağlarına belediye bakacak

Sorgun ilçesine bağlı Bahadın Belediyesi gurbetçilerin bakamadığı bin 420 dönümlük bağların bakımını üstlenerek, organik üzüm yetiştirecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Nisan 2013 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gurbetçilerin bağlarına belediye bakacak

Bahadın Belediye Başkanı Dilaver Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi beldelerinde de göç nedeniyle, nüfusun önemli bir bölümünü yaşlıların oluşturduğunu söyledi.

Bahadın'da tapuya kayıtlı bin 420 dönüm bağ olduğunu belirten Özcan, "Bizim kasabamız Avrupa'ya ciddi oranda göç verdi. Nüfusumuzun yüzde 72'si 60 yaş üzeri. Dolayısıyla çoğu vatandaşımız bağına bahçesine bakamıyor. Genç nüfusumuz da maalesef kentlerde yaşamayı tercih ediyor" dedi.

Belediye olarak Yozgat ve çevresinde bağları ünlü Bahadın beldesinde yeniden üzüm üretimini artırmak istediklerini anlatan Özcan, şunları kaydetti:

"Bunun ilk adımını attık. Beldemizden Avrupa'ya ve büyük şehirlere göç eden vatandaşlarımızın atıl durumdaki bağ ve bahçelerinin bakımını üstlendik. Belediye olarak 15 kişilik bir ekip kurduk. Bu ekip vatandaşlarımızın atıl durumdaki bağlarının bakımını cüzi bir ücret karşılığında yapacak. Bağlarımızı tekrar canlandıracağız. Organik üretim yaparak, yöre ekonomisini canlandırmaya çalışacağız."

Organik pekmez üretilecek

Belediyenin bakımını yaptığı bağlarda yetişen üzümlerle organik pekmez, çalma ve ekşi gibi yöresel ürünler yapacaklarını bildiren Özcan, "AB Kadın İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı" kapsamında, 'Bahadın'da Verimli Topraklar, Çalışan Kadınlar' adı altında proje hazırladıklarını ifade etti.

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünün kadın istihdamı yönelik bu projenin ortağı olduğunu anlatan Özcan, şöyle devam etti:

"Ankara Bahadın Derneğimiz de projemizin bir diğer sivil ayağını oluşturdu. Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Anlı, 6 ay boyunca 110 kadınımıza pekmez, çalma ve ekşi üretimi konusunda bilgi verdi. AB'nin finansını sağladığı bir üretim atölyesi kurduk. Bu üretim atölyesinde özellikle pekmez, ekşi ve çalma ağırlıklı üretim yapıyoruz."

Bu yıl üzüm hasadı sonunda yaklaşık 3,5 ton pekmez, 2,5 ton ekşi üretmeyi planladıklarını dile getiren Özcan, "Bu ürünlere ciddi oranda talep geliyor. Bahadın'da Verimli Topraklar Çalışan Kadınlar projesi kapsamında kuracağımız bir birlik ya da kooperatif ile üretimi devamlı hale getirerek ticarileştirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber