Vergi iadesi tüm çalışanlar için kalkıyor

Haber Giriş : 31 Aralık 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sahte fişle başedemeyen Maliye Bakanlığı, vergi iadesini tamamen kaldırmak için kolları sıvadı. Yeni sistemde, emekliler gibi çalışanların maaşlarına da sabit bir bedel eklenecek

Başbakan Erdoğan'ın emeklilerin vergi iadesi sistemiyle ilgili açıkladığı kararın, önümüzdeki dönemde çalışanlar için de planlandığı öğrenildi. Maliye Bakanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni sistemde, emeklilerle birlikte çalışanların da fiş ve fatura toplamak zorunda kalmaması üzerinde duruluyor. Buna göre vergi iadesi sistemi topyekün ortadan kalkacak.

Edinilen bilgiye göre, fiş fatura toplamaksızın emekliler gibi çalışanlara da sabit bir bedel maaşlarına eklenerek ödenecek. Böylece kimse mağdur olmadan sistem devre dışı bırakılacak. Maliye, yıllardır zaman zaman gündeme gelen yeni düzenlemeyle ilgili çalışmasını çalışanlar için halen tamamlamadı. Ancak 2006 yık başlarında konuyla ilgili kararın alınıp kamuoyuna açıklanması üzerinde duruluyor.

Sahte fiş bezdirdi
Gelişmeyle ilgili değerlendirme yapan Maliye Bakanlığı yetkilileri, son dönemde sistemin hayali fatura ve fiş ticaretine neden olduğunu belirterek, yeni dönemde bu durumun azalmasının beklendiğini vurguladılar. Yetkililer ayrıca, fatura ve fiş toplanarak kayıtdısı ekonomiyi kayıt altına almak amacıyla getirilen sistemin giderek bu amaca hizmet etmekten uzaklaştığını belirtti. Maliye yetkilileri, esnafın fiş kesmesini sağlamak üzere denetimlerin sıkılaştırılacağını kaydetti. Öte yandan bazı gider fişlerinin iade kapsamında olup olmamasıyla ilgili süren tartışmalarından Maliye Bakanlığı'nın yıprandığının da altını çizdi.

Bakanlık yetkilileri yeni sistemde belli bir oranda yapılacak ödemelerin, hayali belgelerle yapılan vergi iade ödemelerinden daha az olacağını hesapladıklarını belirterek, "Gelirimizde bir azalma beklemiyoruz. Aksine ödememiz azalacak" diye konuştu.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber