Olmaz demeyin: Rüşvetin de vergisi var

Haber Giriş : 01 Ocak 2006 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAŞLIĞI okuyunca ?Hadi canım sende, rüşvetin de vergisi mi olurmuş' demeyin. Oluyor...

Ancak, bu vergi tüm rüşvetler için değil bazı rüşvetler için sözkonusu. Üstelik, Gelir Vergisi Yasası'nda bununla ilgili madde bile var!

İsterseniz, sözü uzatmadan, hangi rüşvetin gelir vergisine tabi olduğunu açıklayalım.

HANGİ RÜŞVET

Gelir Vergisi Yasası'nda ?Arızi kazançlar' başlıklı 82. madde var. Bu maddenin, birinci fıkrasının (2) no.lu bendinde;

?.....İhale, artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde edilen hasılat' gelir vergisine tabi ?arizi kazanç' olarak belirtilmiş.

Yasa hükmüne göre, arızi kazanç olarak belirtilen ?ihaleden çekilme karşılığı' alınan paranın, müteahhitler arasındaki deyimle ?çıkmaların', elde edildiği tarihi izleyen yılın 1-15 Mart tarihinde yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek suretiyle, beyan edilmesi gerekiyor.

Beyan edilen bu gelirin de biri mart diğeri de temmuz ayında iki eşit taksitte ödenmesi gerekiyor.

BEYAN EDEN VAR MI?

Merak edip araştırdık, şimdiye kadar hiç kimse ?İhaleden çekilmek için şu kadar para aldım' diye beyanda bulunmamış dolayısıyla vergi de ödememiş.

Yukarıda belirtilen yasa maddesi de bir süs olarak kalmış!..

Beyan edilmeyişinin çok sayıda nedeni var. Önemli nedenlerden birini belirtelim.

Gelir Vergisi Yasası'nda ?İhaleden çekilme karşılığı elde edilen hasılat beyan edilsin ve gelir vergisi ödensin' deniliyor ama olay Türk Ceza Yasası açısından da suç!.. Bunun yaptırımı da beş yıldan on iki yıla kadar hapis cezası (TCK Md.235).

Hem alan hem de veren yönünden suç oluşturuyor ve hapis cezasını gerektiriyor. Ayrıca, İhale Yasası açısından da ihaleye fesat karıştırıldığı için, ihalenin iptalini veya sözleşme yapıldıysa sözleşmenin feshini gerektiriyor.

İhaleden çekilme karşılığı alınan para, 5 yıldan 12 yıla kadar hapsi gerektirdiği sürece, Maliye bu paraların beyan edilmesini ve vergisinin ödenmesini daha çok bekler!..

şükrü kızılot/hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber