ÖSYM, Paraları Aldı Ama Güvenliği Düşünmedi

Son KPSS yerleştirmeleri, güvenlik açısında skandal niteliktedir. ÖSYM, KPSS tercih işlemlerinde; kılavuzu 3 YTL'ye satmış, bankaya 5 YTL yatırılmasını istemiş (ne için alındığı açıklanamamıştır) ancak tercih işlemleri için hiçbir güvenlik önlemi almamıştır. Adaylar sadece T.C. Kimlik numarası girerek, tercihlerin yapıldığı sayfaya ulaşabilmektedir. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Ocak 2006 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM'nin http://kpss.osym.gov.tr adresi üzerinden KPSS tercih işlemleri yapılmaktadır. Bu adresten tercih işlemlerini girebilmek için istenen tek veri, T.C. Kimlik numarasıdır. Burada başkaca hiçbir güvenlik önlemi düşülmemiştir.

Peki bunun ne zararı var?

İnternet üzerinden T.C. Kimlik numaralarına erişmek için http://tckimlik.nv.gov.tr adresi kullanılmaktadır. Bu adreste bir adayın T.C. kimlik numarası için; kişinin nüfusa kayıtlı olduğu il ve ilçe, adı, soyadı, baba adı, anne adı, doğum tarihi ve cinsiyeti verileri girilerek T.C. kimlik numarası öğrenilebilmektedir. Bir adaya ait T.C. kimlik numarasını bulmak, istenen bilgilerden dolayı kolay değildir, ancak imkansızda değildir.

ÖSYM'nin gözden kaçırdığı husus ise daha önce T.C. kimlik numaralarının bir kamu kurumunca yayımlanmış olmasıdır.

Adını ve yayımlanan adresini belirtmek istemiyoruz. Ancak yayımlamak istemediğimiz bu adreste, bölüm bazında kişinin adı, soyadı ve T. C. kimlik numaraları yayımlanmıştır. Kötü niyetli bazı kişilerin burada yer alan bilgileri kullanarak bir adayın tercihlerini girmesi mümkündür.

Peki ÖSYM bunun için bir önlem almış mıdır? Hayır almamıştır.

Bir adayın dahi istenmeyen bir durumla karşılaşması halinde teknik olarak yerleştirme işlemleri şaibeli duruma gelecektir. Umut ediyoruzki, böyle bir durumla karşılaşılmasın...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber