?Özlük hakkı' yargıyı karıştırdı

Haber Giriş : 02 Ocak 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Yargı Başkanları hükümeti uyardı: Yüksek Mahkeme mensuplarının diğer hakim ve savcılar gibi performans değerlendirmesine tabi tutulması Anayasa'ya aykırı

YÜKSEK Yargının Başkanları, 14 yıl aradan sonra geçen hafta bir araya gelerek hükümeti uyardı. Yargıtay tarafından kaleme alınan ve Başbakanlık'a gönderilen bildiride, kuvvetler ayrılığı ilkesine dikkat çekildi. Kamu Personeli Kanun Taslağı ile Anayasa'ya aykırı düzenlemeler getirildiği vurgulandı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Yargıtay Başkanı Osman Arslan ve Danıştay Başkanı Ender Çetinkaya'nın bir araya geldiği değerlendirme toplantısı sonrasında Yargıtay Başkanlığı, Başbakanlık'a bir yazı göndererek Kamu Personeli Yasa Taslağı'nın Anayasa'ya aykırılıkları ve yaratacağı sorunlar konusunda iktidara uyarılarda bulundu. Anayasa'da açıkça, devletin fonksiyonunun yasama-yürütme-yargı olmak üzere üç ana erke ayrılarak kuvvetler ayrılığı ilkesine yer verildiğinin anımsatıldığı yazıda, bu erkler arasında bir üstünlük sıralaması olmadığına dikkat çekildi.

Anayasa'nın 140/3. maddesine atıf yapılan yazıda ?Hakim ve savcıların kısmen dahi olsa genel nitelikli personel kanununa tabi tutulmaları Anayasa'ya açıkça aykırı düşmektedir? denildi.

Yazıda, hakim ve savcıların, yürütme erkine ait Genel Personel Kanunu'na tabi, mali ve sosyal haklar yoluyla yürütme gücünün denetim ve takdirine bağlı tutulmasının hukukun genel kurallarına ve Anayasa'nın prensiplerine aykırı olduğunun ifade edildi. Yazıda taslakla hakim ve savcılar için de performans ödemesinin getirilmesine eleştiri şöyle dile getirildi:

?Çünkü bunlar, ?Türk Milleti adına yargı görevi' ifa etmektedirler. Ne baktıkları davalar birbirine eşittir, ne de çalışma koşulları aynıdır. Yüksek mahkemelerin başkan, üye ve başsavcıları HSYK'ye tabi değildir. Yüksek Mahkeme mensuplarının ilk derece mahkemesi hakim ve savcıları gibi performans değerlendirmesine tabi tutulması ve bu yetkinin kendi kurullarına değil, daha alt bir kurula verilmesi yargı sistemimizi alt üst etmektedir.?

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber