Başçı konuştu, faiz dibe vurdu

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun nisanda düşeceğini, düşük faiz ortamının da süreceğini söyledi. Açıklamanın ardından tahvil bileşik faizi yüzde 5,17 ile tarihinin en düşük seviyesine indi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2013 09:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Başçı konuştu, faiz dibe vurdu

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun 2013 yılı sonunda orta noktası yüzde 5,3 olmak üzere yüzde 4,1 ile yüzde 6,5 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini açıkladı. Başçı son dönemde yükselişe geçen enflasyonun nisan ayında belirgin bir şekilde düşeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Başçı, '2013 Nisan Enflasyon Raporu'na ilişkin düzenlenen basın toplantısında, tahminlerine temel oluşturan makroekonomik görünüm ve varsayımlarına değinerek, 2013 yılının ilk çeyreğinde enflasyonun yüzde 7,3 düzeyine yükselerek, öngörülerinden bir miktar yukarıda gerçekleştiğini söyledi. Başçı, enflasyonun öngörülenden yüksek gerçekleşmesinde işlenmemiş gıda fiyatlarındaki gelişmelerin belirleyici olduğuna işaret etti. Başçı, enflasyonun kısa vadede enerji fiyatlarındaki baz etkisi kaynaklı olarak dalgalı bir seyir izlemesini beklediklerini belirterek, “Bu çerçevede yıllık enflasyonda nisan ayında belirgin bir düşüş, mayıs-temmuz döneminde ise sınırlı artışlar görebiliriz. Sonraki aylarda tekrar aşağı yönlü bir eğilimin başlayacağını ve enflasyonun yıl sonunda yüzde 5,3 düzeyine ineceğini tahmin ediyoruz. Buna paralel olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin ılımlı seyrini korumasını bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. Başçı, enflasyon tahminlerinde gıda, enerji ve ithalat fiyatlarının da önemli rol oynadığını belirterek, Ocak Enflasyon Raporu'nda 108 dolar olan petrolü son raporlarında 103 dolara indirdiklerini söyledi.

Başçı, gelecek dönemde enflasyon hedefe doğru yönelirken dış dengenin bozulmaması için kredilerdeki artışın makul oranlarda seyretmesi ve döviz kurunda aşırı değerlenme olmaması gerektiğine dikkati çekti. Başçı, “Aldığımız tedbirlerin krediler, yurtiçi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerini dikkatle takip edeceğimizi ve Türk Lirası fonlama miktarının gerekli gördüğümüz takdirde aşağı veya yukarı yönlü ayarlayabileceğimizi önemle hatırlatmak isterim. Nisan ayında politika faizlerini indirmemiz ve Türkiye'ye yönelik risk algılamalarının olumlu seyretmesi de faizlerdeki aşağı yönlü hareketi destekledi.” dedi. Öte yandan Başçı'nın düşük faiz ortamının süreceği açıklamasının bankanın faiz indirimlerinin devam edeceği şeklinde algılanmasıyla ay başından bu yana düşüş eğiliminde olan gösterge tahvilin bileşik faizi yeni tarihi düşük olan yüzde 5,17'ye kadar geriledi. Tahvil faizi günü ise 5,20'den kapattı. EKONOMİ SERVİSİ

Başçı'dan satırbaşları

Bu yıl büyümenin geçen yıla göre daha yüksek olacağını güvenli şekilde söyleyebiliriz.

Aşırı risklerle ilgili tedbirler aldığımızı, bunların yeterli olduğunu düşünüyorum.

Yatırım ve ihracat kredilerinde olası farklılaşma için BDDK başkanının açıklamalarını izlemek gerekir.

TÜİK'in ithalat/ihracatta yapacağı revizyonlar genel resmi çok değiştirmez.

Bundan sonra enflasyona dair yukarı yönlü riskler daha az olacak kanaatindeyiz.

Kredi büyümesi yüzde 15'in üzerinde olduğu sürece döviz rezervlerini artırıcı yönde ölçülü adımlar atmaya devam edeceğiz.

Ana fikir küresel düşük faiz ortamına uyum sağlamak ve küresel riskleri yönetmek için makro ihtiyati tedbirler almak.

Bundan sonra konuşulması gereken araç kısa vadeli faizler tarafında politika faizi olacak.

TL fonlama miktarını aşağı veya yukarı yönlü ayarlayabiliriz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber