Rehberlik/Sosyal Etkinliklerle İlgili Açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, çeşitli illerden ve okullardan gelen yazı, telefon ve elektronik postalardan dolayı, 2005-2006 Öğretim Yılında uygulanmaya konan "İlköğretim Okulları Haftalık Ders Çizelgesi"nin uygulanmasında oluşan tereddütlere ilişkin 6 maddelik bir açıklama yayımlamıştır. Açıklamayı görmek için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Ocak 2006 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı

Sayı : B.08.0.TTK.0.01.01.01
Konu : Tereddüt Edilen Hususlar

?????????..VALİLİĞİNE
(Millî Eğitim Müdürlüğü)

İlgi : a) Talim ve Terbiye Kurulunun 14.07.2005 tarih ve 192 sayılı Kararı,
b) Talim ve Terbiye Kurulunun 18.10.2005 tarih ve 337 sayılı Kararı,
c) 13.01.2005 Tarih ve 25699 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan "Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği".

Başkanlığımıza çeşitli illerden ve okullardan gelen yazı, telefon ve elektronik postalardan, 2005-2006 Öğretim Yılında uygulanmaya konan ve ilgi (a) karar ile kabul edilen "İlköğretim Okulları Haftalık Ders Çizelgesi"nin uygulanmasında bazı tereddütlerin oluştuğu anlaşılmış olup söz konusu tereddütleri gidermek amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

1. Rehberlik/Sosyal Etkinlikler, ilgi (a) Karar ile haftada birer saat dönüşümlü uygulanmak üzere zorunlu hale getirilmiştir. İlgi (a) Kararın açıklamalar bölümü 10. maddesinde Rehberlik/Sosyal Etkinlikler ve seçmeli derslerin notla değerlendirilmeyeceği belirtilmiştir. Buna göre öğrencinin dönem veya yılsonu ağırlıklı not ortalaması belirlenirken zorunlu dersler bloğunda görülen Rehberlik/Sosyal Etkinlikler ile ilgi (a) Kararda yer alan seçmeli derslerden 2005-2006 Öğretim Yılında okutulmakta olanların kredisi dikkate alınmaz. Ancak söz konusu seçmeli dersler ile Rehberlik/Sosyal Etkinlikler, not verilmeksizin karnede gösterilir.

2. Bilindiği gibi okul ölçeğindeki rehberlik çalışmaları, okul rehber öğretmenlerince yürütülmektedir. Rehberlik saatinde yapılması gereken rehberlik çalışmalarının şube rehber öğretmeni tarafından yürütülmesi gerekmektedir. Sosyal Etkinlikler ise ilgi, istek ve yetenekleri esas alınarak ders yılı başında yapılan öğretmenler kurulunda belirlenen danışman öğretmenlerce yürütülecektir.

3. İlgi (b) Karar ile Rehberlik/Sosyal Etkinliklerin ilköğretimin 6-8. sınıflarında 2005-2006 Öğretim Yılından itibaren uygulanması zorunlu hâle getirilmiş, bu uygulama için söz konusu sınıflardaki seçmeli ders saatlerinden bir saatin kullanılabileceği belirtilmiştir. Buna göre, 6-8. sınıflarda uygulanmakta olan 2 saatlik seçmeli ders saatinden birinin Rehberlik/Sosyal Etkinliklere ayrılması gerekmektedir. Ancak okullarda okutulmakta olan seçmeli derslerden hangisine ayrılan ders saatinin Rehberlik/Sosyal Etkinliklere ayrılacağı, okul yönetimi tarafından öğrencilerin ihtiyaçları ve okulun insan kaynakları dikkate alınarak belirlenecektir.

4. Rehberlik saatinde Rehberlik Araştırma Merkezlerince okullara gönderilen rehberlik çerçeve programı uygulanacaktır. Sosyal Etkinlik saatinde ise ilgi (c) Yönetmelik'te öngörülen çalışmalar yapılacaktır.

5. Sosyal Etkinliklerin ilköğretimin bütünlüğü içinde ve öğrencilerin aktif katılımıyla yapılması esastır. Buna göre rehberlik saatinde hangi kulüplerin haftanın hangi saatinde toplanıp okul içi çalışmalar yapacağı veya okul dışı çalışmaları ne zaman yapacağı ile ilgili karar okul yönetimi tarafından; ilgi (a) Kararın açıklamalar bölümünün 11. maddesi de dikkate alınarak okulun öğrenim durumu (normal, ikili, taşımalı eğitim); öğretmenlerin, öğrencilerin ve sosyal etkinliklerin olabilecek diğer paydaşlarının uygunluk durumları dikkate alınarak planlanır ve uygulanır.

6. İlgi (a) Kararın açıklamalar kısmının geçici 1. maddesinde belirtildiği üzere, İş Eğitimi Dersi 4 ve 5. sınıflarda zorunlu ders olarak seçmeli derslere ayrılan süre içinde okutulur. Zorunlu olarak okutulduğu için notla değerlendirilir.

Yönetici ve öğretmenlerimizin konu bağlamında yapacakları çalışmaları bu açıklamalar çerçevesinde yürütmeleri hususunda.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Prof. Dr. Ziya SELÇUK
Bakan a.
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı

DAĞITIM :
Ğereği :
B Planı Bilgi:
İlköğretim Genel Müdürlüğü
Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü
Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı


Tel : (0312) 212 65 30-(10 Hat) e-posta : [email protected]
Faks : (0312) 213 39 62 İnternet Adresi:www.meb.gov.tr/ttkb

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber