Şeker hastalığı her 30 saniyede bir ayak alıyor!

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Bülent Ertuğrul, şeker hastalığına bağlı olarak dünyada her 30 saniyede bir ayak kaybedildiğini belirtti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2013 18:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Şeker hastalığı her 30 saniyede bir ayak alıyor!

Çeşitli sağlık kuruluşlarında ayağının kesilmesi önerildikten sonra ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne başvurarak ayak kayıpları önlenen şeker hastaları büyük memnuniyet yaşıyor. 3 yıldır şeker hastası olan ve kısmi felç geçiren Bülent Dayanır (60) isimli hasta, başka bir sağlık kuruluşunda tüm ayağının kesilmesi gerektiği söylendikten sonra başvurduğu ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde yalnızca 2 parmağı kesilerek sağlığına kavuşturuldu.

ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı olarak Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı ile birlikte oluşturulan ekiple büyük hasta memnuniyeti sağladıklarını belirten Doç. Dr. Bülent Ertuğrul, "Şeker hastalığı tüm dünya için olduğu kadar ülkemiz için de önemli bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Yapılan son çalışmalar ülkemizde şeker hastalığının erişkin yaş grubunda yüzde 13,7 olduğunu göstermektedir. Şeker hastalığı gerek dünyada gerekse ülkemizde görülme sıklığı gün geçtikçe artan önemli bir sağlık sorunudur ve ülkemizde erişkin yaş grubunda diyabetik hasta oranı son 5 yıllık süreç içinde yüzde 7,2'den yüzde 13,7'ye çıkmıştır. Şeker hastalığının en sık ve ciddi komplikasyonlarından birisi ayak yaralarıdır ve şeker hastalarının yüzde 12-25'i yaşamlarının herhangi bir döneminde ayak sorunu nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvururlar. Tüm şeker hastalarının yarısına yakınında ayak sorunu vardır ve bu hastalar aynı zamanda ayaklarında oluşan infeksiyonlar nedeniyle ayaklarını kaybetme (ampütasyon) tehlikesi ile karşı karşıyadırlar" diye konuştu.

HER 30 SANİYEDE BİR AYAK KAYBI

Uluslararası Diyabetik Ayak Çalışma Grubu'nun (The International Working Group on the Diabetic Foot) üyesi ve konu ile ilgili uluslararası tedavi rehberlerinin hazırlanmasında görev alan Ertuğrul, ayak kayıplarının gerek Türkiye, gerekse dünyada önemli bir sorun olduğuna işaret ederek, "Tüm bu oranlar dikkate alındığında kaba bir hesaplama ile ülkemizde ayağında infeksiyonu bulunan yaklaşık 500 bin şeker hastası olduğu öngörülebilir. Yapılan çalışmalar, kazalara bağlı olmayan ayak ampütasyonlarının en önemli nedeninin şeker hastalarının ayak yaraları ve buna bağlı olarak oluşan ayak infeksiyonları olduğunu göstermektedir. Günümüzde şeker hastalarının

ayaklarında oluşan infeksiyonların tedavi edilemeyeceğine ilişkin yaygın ancak hatalı inanış nedeni ile ampütasyon kesin tedavi yöntemi olarak hastalara önerilmektedir. Bugün tüm dünyada şeker hastalığının ayak komplikasyonu nedeniyle her 30 saniyede bir ayak kaybı yaşanmaktadır. Ancak ayağına ampütasyon uygulanan bir hasta gerek ekonomik gerekse sosyal anlamda kendisinin tek başına üstesinden gelemeyeceği birçok sorunla karşılaşmaktadır" şeklinde konuştu.

ADÜ'DE BAŞARILI ÇALIŞMALAR

ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde ayak kayıplarının engellenmesi adına başarılı çalışmalara imza atıldığını belirten Ertuğrul, sözlerini şöyle tamamladı: "ADÜ Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı olarak Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı ile birlikte şeker hastalarının ayak yaraları ve buna bağlı infeksiyonların tedavisi konusunda başarılı çalışmalar yapılmış ve yapılmaktadır. Ayrıca ülkemizde ilk kez hastanemizde uygulanan ve günümüzde yine ülkemizde az sayıda merkezin uyguladığı bir tedavi yöntemi olan intralezyonel (yara içine) epidermal büyüme faktörü tedavisi ile bu hastalara uygulanacak ampütasyonların önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Daha önce değişik merkezlerde ampütasyon (ayağının kesilmesi) önerilen ve hastanemize başvurmuş hastalara uygulanan tedavi sonrasında hastalarımızın ayak kayıpları önlenmiş ve bu hastalar halen hastanemiz İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji polikliniğinde izlenmektedir. İleri günlerde toplum için önemli bir sağlık sorunu olan şeker hastalarının ayak yaraları ile ilgili bir merkezin hastanemiz bünyesinde açılması planlanmaktadır"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber