Van'da kuş gribinden ikinci ölüm

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ocak 2006 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde tedaviye alınan ve kuş gribi yönünden pozitif bulunduğu belirlenen Fatma Koçyiğit yaşamını yitirdi.

Kuş gribi şüphesiyle tedavi altında tutulan ve yapılan son tahlillerde kuş gribi açısından pozitif sonuçlar alınan Fatma Koçyiğit bugün öldü. Fatma Koçyiğit'in 1 Ocak'ta hayatını kaybeden kardeşi Mehmet Ali Koçyiğit'in de kuş gribinden öldüğü açıklanmıştı.

Koçyiğit ailesinin diğer fertlerinin tedavileri sürdürülüyor.

YYÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Faik Öner, yaptığı açıklamada, yoğun bakım ünitesinde solunum pompasına bağlı olarak tedavisi devam eden Fatma Koçyiğit'in sabah saat 06.30'da hayatını kaybettiğini söyledi.

Öner, dün geceden itibaren sağlık durumu kötüleşen Koçyiğit'te tedavi süresi içerisinde bir çok problemlerin ortaya çıktığını belirtti.

Cenazenin, Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi'nden gelen ekibin yapacağı incelemeden sonra bugün ailesine teslim edilebileceğini bildiren Öner, Fatma Koçyiğit'in ölümünün ardından hastanelerinde 7 kişinin bulunduğunu ve bunlardan yoğun bakım ünitesinde solunum pompasına bağlı Hülya Koçyiğit'in sağlık durumunun kötü olduğunu kaydetti.

Öner, "Fatma Koçyiğit'in ölümüyle Van'da kuş gribinden ölen hasta sayısının 2'ye yükseldiğini" sözlerine ekledi.

Akdağ: "4 kişinin hastalandığı aileden 2'sinde kuş gribi yönünden pozitif sonuçlar bulduk"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 4 kişinin hastalandığı aileden ikisinde kuş gribi yönünden "pozitif" sonuçlar bulduklarını belirterek, "Hastalığın süreci itibariyle diğer 2 çocuğun da aynı hastalıktan hastaneye geldiğini şu anda varsayıyoruz. Laboratuar sonuçları bunu teyit etmemiş olsa bile" dedi.

Akdağ, Sağlık Bakanlığı'nda Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinden kuş gribi şüphesiyle Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne getirilen hastalarla ilgili ileri tetkiklerin sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Akdağ, 31 Aralık 2005'te Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Kliniği'ne aynı aileden 4 hastanın "bir haftadır devam eden yüksek ateş, solunum sıkıntısı" şikayeti ile sevk edildiklerini anımsatarak, 6-15 yaşları arasındaki bu vakaların evlerinde tavuk besledikleri, bu tavuklarla yakın temas içerisinde oldukları ve hastalanan tavukları evin içinde kestiklerinin öğrenildiğini anlattı.

Bunun üzerine kuş gribi şüphesi ile hastalardan alınan sürüntü numunelerinin tetkik için Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'na gönderildiğini ifade eden Akdağ, "Burada yapılan ayrıntılı analizler neticesinde kuş gribi etkeni tespit edilmemiştir" dedi.

Bununla birlikte klinik olarak ağırlaşan ve tedaviye yanıt vermeyen hastaların dikkatle takip edildiğine dikkati çeken Akdağ, şöyle konuştu:

"Alt solunum yollarından alınan numunelerin Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'nca yapılan analizleri sonucunda, 4 Ocak 2006 tarihinde hastalardan 3 tanesinin kuş gribi yönünden pozitif olduğu belirlenmiştir. Aynı aileden iki hastada pozitiflik tespit edildi. Bir diğer hastada da şüpheli olmakla birlikte bir pozitiflik tespit edildi."

Hastanede toplam kuş gribi şüphesiyle gelen 6 kişi bulunduğunu, bu numunelerin dün gece pozitif bulunmasının ardından, tetkiklerin Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı'nda tekrarlandığını belirten Akdağ, numunelerin teyit edilmek üzere Çapa Tıp Fakültesi Viroloji Bilim Dalı'na da gönderildiğini kaydetti. Numuneleri hava muhalefeti sebebiyle İstanbul'a karayoluyla göndermek zorunda kaldıklarını ifade eden Akdağ, sonuçların bu nedenle ancak bu saatte belli olduğunu bildirdi. Akdağ, Hıfzıssıhha'nın sonuçlarını Çapa Tıp Fakültesi'nin de doğruladığını belirterek, "İki numunede pozitiflik tespit edildi, üçüncü vakanın şüpheli durumu da devam etti. Bu numuneler doğrulanmak üzere Dünya Sağlık Örgütü'nün Londra'daki referans laboratuarına kuryeyle gönderilmiştir" dedi.

Özellikle kanatlılarla birinci derecede temas eden kişiler açısından hijyenik kurallara uymanın öneminin burada ortaya çıktığını belirten Akdağ, "4 kişinin hastalandığı aileden 2'sinde pozitif sonuçlar bulduk. Hastalığın süreci itibariyle diğer 2 çocuğun da aynı hastalıktan hastaneye geldiğini şu anda varsayıyoruz. Laboratuar sonuçları bunu teyit etmemiş olsa bile"diye konuştu.

Akdağ, Doğubeyazıt'ta, insanlarla ilgili bir karantinanın kesinlikle söz konusu olmadığını bildirdi.

Recep Akdağ, bir gazetecinin "Kuş gribiyle ilgili ilaç stoğunda sıkıntı var mı?" sorusu üzerine, ilaç stoğu konusunda bir sıkıntı bulunmadığını belirtti.

Akdağ, bir başka gazetecinin "Hastalar hastaneye geldikleri andan itibaren kuş gribi tedavisi gördü mü?" sorusuna, "Hastalar hastaneye yatırıldığı ve kuş gribinden kuşkulanıldığından itibaren kuş gribi tedavisi görmektedirler" yanıtını verdi.

Hastaların başka bir hastaneye sevkinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Akdağ, "hastaların başka bir hastaneye sevki söz konusu değil. Bulundukları hastanenin altyapısı tedavi için yeterli" dedi.

Akdağ'ın açıklamalarda bulunduğu Bakanlık'taki toplantıda, kuş gribi konusunda bir bilgi notu dağıtıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber