1'inci sınıf hâkimlerin maaşında 500 YTL'lik düşüş oldu

Haber Giriş : 06 Ocak 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hâkim ve Savcılar Yasası'ndaki düzenleme 1'inci sınıf hâkimlerin maaşında 500 YTL'lik düşüşe yol açtı. Duruma tepki gösteren hâkimler şikâyetlerini iletti.

TBMM'de sessiz sedasız değiştirilen Hâkim ve Savcılar Yasası ile hakimlerin maaşları düşürüldü. Yeni düzenlemeyle 1'nci sınıf hakimlerin gösterge rakamları indirilince maaşlarında 500 YTL'lik düşüş oldu. Verilen maaş 3 bin YTL'den 2 bin 500 YTL'ye indirildi. Binlerce hakimi etkileyen düzenlemenin iptali için hakimler dava açmaya hazırlanıyor. Bölge Mahkemeleri'nin kurulmasına karar verilmesinin ardından Adalet Bakanlığı'nda 1'nci sınıf hakim ihtiyacı ortaya çıktı. Hâkim ihtiyacının karşılanması için Hâkim ve Savcılar Yasası'nda değişikliğe gidildi.

ÜÇ YILA İNDİ
Önceki düzenlemede, 10 yılık hakimler 6 yıl bu kademede hizmet ettikten sonra 1'nci sınıf hakim oluyorlardı. Değişiklikle, 6 yıllık süre 3 yıla indirildi. Hâkim ve Savcılar Yasası'nda yapılan değişiklikle ayrıca maaşlarda da düzenlemeye gidildi. 1'nci sınıf hakimler 7 bin 600 ek gösterge rakamı üzerinden 3 bin YTL maaş alıyorlardı. Değişiklikle, 1'nci sınıf hâkimlerin maaşlarının 5 bin 800 ek gösterge rakamı üzerinden alınması öngörüldü. Böylece hakimlerin maaşı 2 bin 500 YTL'ye düştü. 1'inci sınıf hakimler bu kademede 3 yıl görev yaptıktan sonra 3 bin YTL maaş alacak.

HÂKİMLER TEPKİLİ
Bu durum yargı mensuplarının tepkisine neden oldu. Değişikliğin ardından hakimler, "indirimli" ilk maaşlarını bayram öncesinde alacaklar. Hâkimler, ilk bordroları ile maaşlarının 7 bin 600 ek gösterge üzerinden hesaplanması için önce Adalet Bakanlığı'na, askeri mahkemelerde görevli hâkimler ise Milli Savunma Bakanlığı'na başvuracak.

SÖZLÜ BAŞVURU
Edinilen bilgiye göre, hâkimler konu hakkında Adalet Bakanlığı'na şikayetlerini dile getirdiler. Bakanlık, ise "Zam düşünmüyoruz, yasadaki bu madde Bölge Mahkemeleri'nin kadro sorununu çözmek için çıkarıldı. Bu düzenleme mali hak doğurmaz" yanıtını verdi.

YOL GÖRÜNÜYOR
Bu nedenle başvuruların iptal edileceği öngörülüyor. Adalet Bakanlığı'nın düzeltme talebini reddetmesi halinde, hakimler bu işlemin iptali için İdare Mahkemesi'ne başvuracak. İdare Mahkemesi üzerinden yasanın ilgili maddesinin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulması talep edilecek.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber