Sosyal güvenlik sisteminde hizmet vatandaşa iniyor

Haber Giriş : 06 Ocak 2006 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nı tek çatıda toplayacak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı'nın yapılanmasında hedef, hizmeti vatandaşın ayağına kadar götürmek. Başkanlık; Sosyal Sağlık Sigortası, Genel Sağlık Sigortası, Primsiz Ödemeler ile Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü olmak üzere 4 ana birimden oluşacak. Böylece Türkiye'de ilk kez "Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü" adı altında bir yapılanma oluşturulacak.

Bilgi teknolojilerinin kullanılması yeni sosyal güvenlik yapılanmasının temelini oluşturacak. Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü, her türlü hizmetin tam otomasyonunu sağlayarak, işlerin bir teknoloji platformunda yürütülmesini hedefleyecek. Böylece doğumdan ölüme tüm nüfus, sosyal güvenlik çemberi içine alınacak. Operasyonel testler ve istatistiki veri üretimi ile SGK'nın ihtiyaç duyacağı periyodik ya da isteğe bağlı analizler, doğum ve aile hekimliği hizmetleri, aşılama, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri, işe girme, iş değiştirme işsizlik ödenekleri, tedavi ve bakım giderleri, prim ödemeleri ve takibi, emeklilik ödemeleri gibi bütün bilgiler hizmete hazır hale getirilecek.

İlçelerde de örgütlenecek
Ayrıca yeni yapılanmada SGK ilçelere kadar inerek örgütlenecek. Sosyal Güvenlik Merkezleri (SGM) olarak adlandırılan merkezlerin nerelerde oluşturulacağına, hizmetlerin nüfus içindeki dağılımı, nüfus yoğunluğu gibi kriterler göz önünde bulundurularak karar verilecek. Gerekirse aynı ilçede birden fazla da SGM kurulabilecek.
Tasarıda ayrıca SGK Başkanı'nın, tıpkı Merkez Bankası ve BDDK Başkanı'nın yaptığı gibi, 6 ayda bir Meclis Sağlık ile Plan ve Bütçe Komisyonları'na ayrı ayrı, sözlü ve yazılı olarak bir rapor sunması hükmü de getiriliyor. SGK ayrıca belirlediği hedeflere ulaşılamadığı taktirde, bunun sebeplerini ve alınması gereken önlemleri de ilgili bakanlığa yazılı olarak bildirecek. Bu konudaki yazının içeriği kamuoyuna da açıklanacak.

Hizmet Sunum Genel Müdürlüğü'nün görevi
* Genel müdürlük, diğer genel müdürlüklerin ihtiyaç duyduğu operasyonları yürütecek.
* Bilgi teknolojileri sayesinde vatandaş odaklı hizmet sunacak.
* İlçelere kadar yaygınlaştırılacak sosyal güvenlik merkezleri aracılığıyla hizmeti vatandaşa kadar götürecek.
* Her türlü hizmetin tam otomasyonunu sağlayarak, işlerin bir teknoloji platformunda yürütülmesini hedefleyecek.

Sağlık Komisyonu'nda tasarıya eleştiri
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kurulmasına ilişkin tasarı, öncelikle tali komisyon olan Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda ele alındı. Sağlık Komisyonu'nun ana komisyon olan Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderdiği raporda, SGK Başkanlığının idari ve mali açıdan özerkliğinin tam olarak sağlanması ve her bakımdan karar alabilme gücü olan bir kurum olarak düzenlenmesi istendi. Primlerin toplanmasında daha etkin denetim mekanizmalarının getirilmesi gerektiğine vurgu yapılan raporda, başkanın mali açıdan yetkilerinin fazla olduğu ve bunları kullanırken kendisini seçenlere karşı sorumluluğu bulunması gerektiği, yönetim kurulunun 11 kişiden oluşmasının kararların çıkarılmasını zorlaştıracağı gibi eleştirilerde bulunuldu.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber