Başbakanlık Terörle Mücadele ve Güvenlik Genel Müdürlüğü kuruluyor

Haber Giriş : 06 Ocak 2006 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Başbakanlık bünyesinde terörle mücadele için ?Genel Müdürlük' seviyesinde birim kurulacak. Başbakanlık Teşkilat Yasası, bu çerçevede değiştirilip, Güvenlik İşleri Başkanlığı terörle mücadeleyi de kapsayacak şekilde ?Genel Müdürlüğe' dönüştürülecek. Erdoğan'ın bu gelişmeyi, zirvede, öteden beri ?terör için yeni birim oluşturulsun? diyen paşalara da açıkladığı ve ?Başbakanlık bünyesinde varolan bir birimimizi terörle mücadele konusunda etkin hale getiriyoruz? dediği bildirildi.

TEŞKİLAT YASASI'NDA

Başbakan Erdoğan, Genelkurmay'ın bir süre önce gündeme getirdiği terörle mücadele konusundaki yeni birim talebini, Başbakanlık Güvenlik İşleri Başkanlığı'nı Genel Müdürlüğe dönüştürme formülüyle karşılayacak. Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in ?Başbakanlık Teşkilat Yasası'nın değiştirilmesiyle ilgili başlattığı çalışma, bu kapsamda genişletilecek. Güvenlik İşleri Başkanlığı, terörle mücadeleyi de kapsayacak şekilde, ?Genel Müdürlük' olarak yeniden yapılandırılacak. Birimin adı ?Başbakanlık Terörle Mücadele ve Güvenlik Genel Müdürlüğü' olacak. Oluşturulacak yeni birim ağırlıklı olarak Başbakanı bilgilendirecek ayrıca Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nun sekreteryasını yürütecek.

ABD MODELİ ÖNERMİŞTİ

Başbakanlık bünyesinde terörle mücadele konusunda ayrı bir birim kurulmasına ilişkin ilk öneri dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'dan gelmişti. Başbuğ, Başbakanlığa bağlı olarak kurulmasını önerdiği yeni terörle mücadele birimi için ABD'deki Ulusal Güvenlik Danışmanlığı'nın örnek alınabileceğini söylemişti.

Koordine edecek

?BaŞbakanlık Terörle Mücadele ve Güvenlik Genel Müdürlüğü' şu yetkilere sahip olacak:

İç ve dış güvenlik işleri ile ilgili kuruluşlarla temasa geçip bunlar arasındaki koordinasyonu sağlayacak.

İç ve dış güvenliği ilgilendiren konularda inceleme ve araştırmalar yapacak. Sonuçları rapor edip gerekirse önerilerde bulunacak.

Başbakanlığın koordinatörlüğünde görevleri ile ilgili konularda, teşkil edilen koordinasyon kurullarına sekreterya hizmeti verecek.

Sıkıyönetim veya olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde sıkıyönetim veya olağanüstü hal ilanına esas olan konularda bilgileri derleyerek, değerlendirecek ve bu hususlarda koordinasyonu sağlayacak.

Başbakan tarafından verilen benzeri görevleri yapacak.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber