Emniyet'e 'kask içi muhabere sistemi'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ocak 2006 13:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emniyet Genel Müdürlüğü: Telsiz sistemi olan kasklar aldık

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, gözaltı süresinin bazı olaylarda yetersiz kaldığını, gözaltı süresinin gerektiğinde uzatılması için savcı ve hakimlere yetki verilmesi gerektiğini söyledi.

Haftalık bilgilendirme toplantısında, Kurban Bayramı nedeniyle alınacak trafik önlemleri konusunda bilgi veren Çalışkan, bu çerçevede otobüs terminallerinin sıkı denetime alınacağını, ekiplerin seyir halinde denetimlerine ağırlık verileceğini kaydetti. Havanın kar yağışlı olması durumunda ağır tonajlı araçların yolların tıkanmasını önlemek için geçici olarak bekletileceklerini vurgulayan Çalışkan, 30 kilometreye bir ekip düşecek şekilde denetimlerin yapılacağını bildirdi. Çalışkan, denetlemelerde emniyet kemeri kullanılmasına ağırlık verileceğini de kaydetti.

Halen Türkiye'de 12 bin 100 trafik müfettişi bulunduğunu kaydeden Çalışkan, trafik müfettişlerinin bayram tatili süresince vatandaşlara yaptığı "Lütfen trafik kurallarına uyunuz" çağrısına kendilerinin de katıldığını belirterek, bu çağrı çerçevesinde bir GSM şirketinin abonelerine mesaj göndereceğini, Ziraat Bankası ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da personeline çağrıda bulunacağını belirtti.

Trafik yasasında yapılan bir değişikliği de anlatan Çalışkan, kesintisiz araç kullanma süresinin 5 saatten 4 saat 30 dakikaya indirildiğini, sürücülerin bundan sonra dinlenme süresinin de 30 dakikadan 45 dakikaya çıkarıldığını hatırlatarak, "Sürücüler yasayı bilmedikleri için personelimizle tartışmaya giriyor, yasa değişmiştir" dedi.

"KASK İÇİ MUHABERE SİSTEMİ"

Toplumsal olaylara müdahaleler sırasında amirlerin emrini alamayan memurların bazen kontrol dışı aşırı davranışlarda bulunduğunu belirten Çalışkan, "Oysa çevik kuvvet birimlerimizin orkestra şefinin orkestrayı yönettiği gibi toplumsal olaylara da müdahalede ahenk içerisinde çalışması gerekir" diye konuştu.

Çalışkan, bunu sağlamak için Emniyet Genel Müdürlüğü'nün "Kask içi muhabere sistemi" aldığını belirterek, çevik kuvvet personelinin artık kask kullanırken de kask içerisindeki sistemle telsiz talimatı alabileceğini kaydetti. Çalışkan, 600 kask alındığını bu kaskların Adana, Ankara, İstanbul, İzmir ve Mersin illerine gönderildiğini bildirdi.

GÖZALTI SÜRESİ

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çalışkan, gözaltı süresinin yeterli olup olmadığı konusundaki bir soru üzerine, mevcut gözaltı süresinin 24 saat olduğunu, bazı suçlarda bu sürenin 4 güne çıkarılabildiğini anlattı. Organize suçlar ile zanlı sayısı çok fazla olan olaylarda gözaltı süresinin yetersiz kaldığını belirten Çalışkan, savcı ve hakimin gözaltı süresiyle ilgili yetkili olması gerektiğini söyledi. Çalışkan, savcı ve hakimin olayın niteliğine ve zanlı sayısına göre süreyi uzatma yetkisi olması gerektiğini ifade etti.

Terörle Mücadele Yasası'nda yapılması öngörülen değişiklikler konusunda Emniyet Genel Müdürlüğü'nün görüşünü bir rapor olarak ilettiğini vurgulayan Çalışkan, çalışmalar sırasında yaşanan sıkıntıların bu raporda anlatıldığını belirtti.

Bir gazetecinin, bugün öğrencilerin karnelerini alacağını hatırlatması üzerine Çalışkan, vatandaşların çocuklara karşı şefkatli anlayışlı yaklaşmasını tavsiye etti. Çalışkan, "Aksi takdirde evden kaçma başta olmak üzere üzücü olaylar meydana gelebilmektedir" dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber