Hasarlı binalar hakkında soruşturma

Hasarlı binalara 'sağlam raporu', yeni yapılan binalarda düşük kaliteli beton numunelerine 'uygun raporu' verildiğinin ihbarıyla başlayan beton operasyonunda bakanlık müfettişleri devreye girdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2013 18:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hasarlı binalar hakkında soruşturma

Müfettişlerle birlikte Sakarya'ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Sakarya Valisi Mustafa Büyük ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Demirtaş, açıklamasında, yeni binalarla ilgili bir sıkıntı olmadığının altını çizerek gerekli incelemeleri yapacaklarını söyledi. Demirtaş ayrıca, böylesine önemli bir konuda hiç kimsenin yanlış yapma lüksü olmadığını söyleyerek Sakarya'daki soruşturmaya dahil olan beton firması sayısının 3 olduğunu, bütün firmaların zan altında bırakılmaması gerektiğini anlattı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın talimatıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş başkanlığındaki müfettiş heyeti, Sakarya'da incelemelere başladı. Yapılan çalışmalar hakkında Sakarya Valiliği Toplantı Salonu'nda Sakarya Valisi Mustafa Büyük ve Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş ortak bir basın açıklaması yaptı.

Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya'da 5 bin 780 yeni binanın inşaatının devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: "30 yapı denetim firması var. 19'u aktif devam ediyor. 11'i hakkında şimdiye kadar görülen eksikliklerle ilgili ya izinleri iptal edilmiş ya da çalışmaları askıya alınmış durumda. Bunu dışında özelikle beton santrali olarak hizmet veren 17 firma bulunuyor. Yapı denetim firmalarının bu beton santrallerinin üretimlerinin incelemelerini yaptığı 4 adette laboratuvarlarımız var. Cumhuriyet Savcılığımız bize bilirkişi raporlarını da ekleyerek gereğinin yapılması için bilgiler tevdi etti. Bunlarla ilgili yapılacak işlemleri de başlatmış durumdayız. İncelemeye konu yapı sayısı 20 civarında binlerce binadan bahsediliyor aslında yapı sayısı 20'lerde. Beton incelemelerinde olumsuzluk olarak gözüken yeni yapılarda herhangi bir durum yok. Daha çok eski yapıların beton kalitesi ile bazı değerlendirmeler var."

Demirtaş da yaptığı açıklamada, Bakanın talimatıyla birlikte müfettiş arkadaşlarla birlikte Sakarya'ya incelemeye geldiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Adı büyük depremlerle anılan Sakarya'da yapı denetim firmaları ve çevre şehircilik yetkilileri tarafından çok sıkı denetim yapılıyor. Söz konusu operasyon kapsamında adı geçen 3 laboratuvarın çalışmalarının askıya alınması talimatını verdik. Gerekli tedbirler alınacak. İncelemeye konu olan 26 binanın 23'ü yeni binalar. Bunlarla ilgili hem savcılığın talimatıyla hem çevre şehircilik il müdürlüğümüzün hem de afet müdürlüğü görevlileri tarafından yeniden inceleme yapıldı. İddia edildiği gibi bir netice ile karşılaşılmadı. Betonların kendi sınıfları konusunda uygun oldukları tespit edildi. Eski binalarla ilgili yapılan testlerde olması gerekenden yüksek olduğu gibi bir sonuç ortaya çıktı. İnşaatı devam eden yapı sahipleri endişelenmesin onların denetimleri devam ediyor. Bu yaşananlardan bir ders çıkarılarak denetimleri daha da artıracağız. Endişelenecek bir durum yok. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da deprem güvenliğini tehlikeye atacak hiçbir binaya ve kuruluşa izin verilmeyecektir. Bunu yapanlar gerekli cezai işlemlere tabi kalacaktır."

Gazetecilerin Sakarya Valilik Konağı'nın da sahibi beton operasyonunda gözaltına alınan bir firma tarafından yapıldığı ve konağın incelemeye tabi olup olmayacağı konusundaki sorusunu cevaplandıran Vali Mustafa Büyük, şunları söyledi: "Yeni binalarla ilgili incelenen hiçbir binada olması gereken değerlerin altında bir sonuç çıkmadı hepsi yönetmeliklere uygun bir şekilde yapılmış. Bizim incelemelerimiz şu aşamada soruşturma kapsamındaki binalar. İncelenen binalar arasında kamu binaları var şahıslar tarafından yapılan binalar da var ama bunların hangileri olduğunu açıklayacak durumda değiliz. Soruşturma ve yargı süreci devam ediyor. Bizim açımızdan bu soruşturmada ağırlıklı olarak beton santrallerinin olumsuzluğu ve laboratuvarlarla ilgili olumsuzluklar gündemde buna ağırlık verildi. Doğrudan şu kamu binasında sıkıntı var diye bir durum yok ama olduğunda da bunları inceleme durumundayız."

YANLIŞ YAPMA LÜKSÜ YOK

Müsteşar Yardımcısı Demirtaş ise, Sakarya'nın depremlerle anılan bir şehir olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada yanlış yapmanın lüksü yok. Hiç kimsenin hem kamunun hem ticari kuruluşlarının kesinlikle yanlış yapma lüksleri yok. Sakarya ilimiz 30 yılda bir tekrarlanan depremlerle anılan bir ilimiz. Burada büyük ölçekli planlar yapılıyor. Büyük ölçekli yeni şehirler kurulurken böyle basit bir konuda herkesin görebileceği bir konuda da suistimal yapılacak bir konuda da açık bir alan bırakmayacağız. Bakanlığımızın bu konuda her türlü denetim yetkisi de var. Bu yetkiler kullanılarak bunu yapanlara gerekli cezai müeyyide uygulanacak. Sakarya'da yaşayan vatandaşlarımız müsterih olsunlar endişeye mahal yok." -

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber