20 bin sosyal güvenlik hizmet merkezi kurulacak

Haber Giriş : 12 Ocak 2006 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, yanlış politikalar yüzünden bütçede faizden sonra ikinci büyük gider kalemini oluşturan sosyal güvenlik açıklarını disiplin altına almak için bir dizi düzenlemeye gidiyor.

Bugüne kadar e-bildirge, sağlık provizyonu, serbest eczane uygulaması, SSK ve Bağ-Kur'luların tüm sağlık kuruluşlarından faydalandırılması gibi birçok projeyi hayata geçiren Çalışma Bakanlığı, şimdi de Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'u birleştiriyor. Bürokratik tasarruf sağlanmasının amaçlandığı sistemde, 20 bin sosyal güvenlik merkezi kurulacak. Bakanlığın ?Tek Çatı' olarak adlandırdığı projenin ilki, iki ay önce Ankara'nın Ostim Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyete geçti. Resmî açılışı bayram sonrası Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak hizmet merkezinde Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur, Türkiye İş Kurumu, Çalışma Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi'ne ait işlemler tek bir yerde yapılıyor. Proje 2006'da modelleştikten sonra mobil ofis uygulamasına da geçilecek. Ostim Hizmet Merkezi Müdürü Kazım Yıldırım, 93 bin SSK'lı, 15 bin Bağ-Kur'lu vatandaşa sağlanacak hizmet sayesinde yılda 6,6 milyon Yeni Türk Lirası işgücü kazanımı sağlanacağını söyledi. Yıldırım, "Proje Türkiye genelinde sayıları 104'ü bulan organize sanayi bölgesine yaygınlaştığında en az yıllık 686 milyon yeni lira kaynak tasarrufu sağlanmış olacak." ifadesini kullanıyor. Fazla reklam olmaması ve resmî açılış yapılmamasına rağmen günde 200'ün üzerinde işlem yaptıklarını belirten Yıldırım, kuyruklara son vermenin yanı sıra müşterilerine güler yüzlü hizmet sunduklarını aktarıyor. Sistemin özellikle sigortalı olup olmadığını öğrenmek isteyen işçilere büyük fayda sağladığını vurgulayan Yıldırım, "Herhangi bir işyerinde çalışan işçi, SSK veya Bağ-Kur'lu olup olmadığını işyerinde verilen çay molasında rehberlik servisimize gelerek rahatlıkla öğreniyor." diyor. Yıldırım'a göre sistemin diğer bir faydası da denetimler sonucunda işverenin kayıt dışı işçi çalıştırmasının da önüne geçmek.

Hizmet merkezlerinin nitelikli bölgelerde kurulmasının düşünüldüğünü aktaran Yıldırım, bunun sebebini şöyle açıklıyor: "2004 yılı itibarıyla ülke nüfusunun yüzde 52,72'si (38 milyon) SSK, yüzde 22,61'i (16 milyon) Bağ-Kur, yüzde 14,67'si (10 milyon) Emekli Sandığı, yüzde 0,42'si (301 bin) özel sandıklar kapsamında ve yüzde 9,58'i (6 milyon) ise kapsam dışında. 26 milyon kişinin sosyal güvenliği nitelikli bölgelerdeki istihdamla ilişkilidir. Dolayısıyla halihazırda sosyal güvenlik kapsamındaki nüfus gruplarının yaklaşık yüzde 40'ı organize sanayi bölgesi, turizm ve ticaret merkezlerinde çalışmaktadır."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun talimatı üzerine Müsteşar Yardımcısı H. Mehmet Songur, 2,5 yıldır sürdürdüğü projesini tamamladı. Projenin ?Tek Çatı' olan ismini Başesgioğlu'nun koyduğunu belirten Songur, sistem sayesinde nitelikli bölgeler olarak tanımlanan organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri, turizm ve ticaret merkezleri gibi işçi ve işverenlerin yoğun bulunduğu yerlerin çalışma hayatı ve sosyal güvenlikle ilgili ihtiyaçlarının yerinde karşılanacağını kaydediyor. Songur'a göre bu merkezler devletin cezalandırma felsefesini yok sayıp daha çok rehabilitasyona yönelik çalışacak. Mehmet Songur, projenin doğuş hikayesini ise şöyle anlatıyor: "Bir işyeri günde ortalama olarak devletin 9-10 değişik birimiyle işi olduğu için önemli bir zaman bu bürokratik işlemler için harcanıyor. İşgücü ile işverenin ihtiyaçları doğrultusunda Ostim ile görüşmelere başlandı. Bu proje ile mükellef ve hak sahiplerinin günde 4 bin işlemini yapmayı planlıyoruz. Şimdiden günlük 200'ün üzerinde işlem yapar hale geldik." Proje ile kurumların yükünün azaltılmasının hedeflendiğini aktaran Songur, 3-5 ay daha yeni yer açmayı düşünmediklerini dile getiriyor. Ostim'de işletmesi olan Mehmet Erdoğmuş, Tek Çatı ile devletin vatandaşın ayağına hizmet getirdiğini belirtiyor. Erdoğmuş, "Daha önce Dışkapı'ya gitmek zorunda kalıyordum. Burada yoğunluk olduğu için bildirge vermekten korkuyordum. Bazen bildirge veremediğim günler oldu. Şimdi ise işimi beş dakika içerisinde hallediyorum.? diyor.

40 bin sigortalıya hizmet sunuyor

Ostim Organize Sanayi Bölgesi dahilinde faaliyet gösteren Hizmet Merkezi işyerleri, işverenler, çalışanlar ve bunların hak sahipleri ile diğer vatandaşlara hizmet veriyor. Merkezde başvuru ve bildirimlerin kabulü, işyeri tescil işlemlerine ilişkin hizmetler, iş kazası ve meslek hastalıkları bildirimleri, kurma izin ve işletme belgesi başvuruları, iş sağlığı ve güvenliği, danışmanlık ve eğitim hizmetleri, işyeri ortam analizi başvurularının kabulü yapılabiliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber