'Orta Asya'dan Osmanlıya Türklerde portre'

Karabük Üniversi (KBÜ) Kültür ve Sanat Kulübü´nün girişimleriyle, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı organizasyonluğunda "Orta Asya'dan Osmanlıya Türklerde Portre " konulu konferans gerçekleştirildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Mayıs 2013 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Orta Asya'dan Osmanlıya Türklerde portre'

Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu'nun katılımıyla gerçekleşen konferansa Dekanlar, Akademik ve İdari Personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferans öncesi, Rektör Vekili Prof. Dr. İbrahim Kadı eşliğinde Üniversitenin Botanik Bahçesi'ne ağaç diken Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu, daha sonra konferansa geçti.

Çalışmalarını Orta ve İç Asya Türk Sanatı ve bu alana bağlı ya da bu alanla ilişkili olarak Türk Mitolojisi, Türk Sanatında İkonografi ve Semboller, Asya ve Anadolu Türk Sanatı İlişkileri konularında yoğunlaştırdığını anlatan Prof. Dr. Çoruhlu, "Orta Asya, Türklerin ilk yerleşke yeri olmasına rağmen Türkiye'de Orta Asya tarihi araştırmaları çok zayıf. Bu gerçekten çok üzücü. Bizim topraklarımız üzerinde bulunan sanatsal ve kültürel değerlerin farkında olmalıyız" dedi. Çoruhlu, konferansta, Orta Asya'da kurulan ilk Türk Kültürlerinden Okunyev, Afanesyova ve Proto-Türk Kültürlerine ait sanatsal örneklerden, Pazırık kurganının yapısından, Göktürk dönemine ait yapılardan, Orta Asya'da duvar kültüründen, Orta Asya dönemine ait kurganlardan, Moğolistan ve Karasuk dönemine ait eserlerden ve son olarak da Osmanlı Sarayındaki portre örneklerinden alıntılar gösterdi.

Konferansın ardından Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ahmet Gürbüz, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu'ya hediye takdim etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber