Ankara ve İstanbulda doğalgazın fiyatı düşecek

Haber Giriş : 15 Ocak 2006 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EPDK Başkanı Günay, yüksek kâr marjı ile çalışan İstanbul, Ankara, Adapazarı, İzmit ve Bahçeşehir'de önümüzdeki günlerde doğalgaz fiyatının düşeceğini söyledi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, BUGÜN'e çarpıcı açıklamalarda bulundu. İstanbul, Ankara, İzmit, Adapazarı ve Bahçeşehir'de yaklaşık 4 milyon doğalgaz abonesine hizmet veren doğalgaz dağıtım şirketlerinin, kar marjlarının yüksek olduğuna söyledi. Başkan Günay, ?Doğalgaz fiyatlarının bu illerimizde düşmesi gerekir. Çünkü bizim ihalesini yaptığımız illerde doğalgaz çok daha ucuza tüketiliyor bu farklılığı yavaş yavaş ortadan kaldıracağız? dedi.

İNDİRİM GELECEK

EPDK'nın doğalgaz dağıtımı ihalesini gerçekleştirdiği illerle bu 5 yer arasında büyük dengesizlik olduğunu belirten Günay, ?Bu yerlerde 1 metreküp gazdan yatırım bedeli, amortisman ve kar bedeli olarak 4.5 sent alıyorlar. Oysa bizim ihalesini yaptığımız Kayseri, Konya gibi şehirlerde bu bedel 1 sent. Denizli, Trakya'da ise kar marjı, yatırım bedeli ise hiç alınmayacak. Şehirlerarasındaki bu dengesizliğin giderilmesi lazım.?

ÖZELLEŞTİRME

İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın İGDAŞ'ın özelleştirilmesine sıcak baktığını söyleyen Günay, Topbaş'ın kendisine ?Özelleştirmeyle ilgileniyoruz bu özelleştirmeden de büyük gelir bekliyoruz' dediğini söyledi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in ise bu indirime sıcak bakmadığı öğrenildi. Gökçek'in doğalgazda kar marjlarının düşmesine de karşı çıktığı ve ?Ticari faaliyet yürütemeyiz bu bizi bitirmeye yönelik girişimdir' dediği kaydedildi.

Şirketlerin iflas etmesini istemeyiz

DOĞALGAZ fiyatlarının piyasa koşullarına göre ayarlanması gerektiğine işaret eden Günay, ?Bize göre en iyi çözüm belediyelerin üstlendiği doğalgaz dağıtımının özelleştirilmesi? dedi. ?Dağıtım şirketlerinin zarar etmesini iflas etmesini istemiyoruz? diyen Günay, ?Bu 5 yer toplam 4 milyon aboneye doğalgaz götürüyor. Bu yüzden biranda kar marjlarını sıfırlayamayız bir yumuşak geçiş olması lazım? şeklinde konuştu.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber