Bakan Çelik: Atatürkçü olduğu için görevden alındığını söyleyene gülüyorum

Haber Giriş : 15 Ocak 2006 14:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Ben Atatürkçü düşüncelerim nedeniyle görevden alındım diyene sadece gülerim" diyen Milli Eğitim Bakanı Çelik, "Benden önceki bakanlar döneminde kaç kişi görevden alındı ona bakın" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, CNN Türk'de Ankara Kulisi programında soruları yanıtladı. Bakan Çelik, imam-hatip liseleri ile ilgili bir soru üzerine, 1998 yılına kadar bütün ortaöğretim mezunlarının kendi kabiliyetleri ve başarılarına göre üniversitelere girdiklerini ancak daha sonra birilerinin bir karar alarak meslek liselerine katsayı getirdiklerini söyledi. Çelik, bu katsayı uygulamasıyla meslek liselilerin önüne psikolojik bir bariyer konulduğunu vurguladı. Çelik, Avrupa ülkelerinde meslek liselerine gitme oranı yüzde 65 ve genel liselere gitme oranı yüzde 30'larda iken Türkiye'de bunun tersi olduğunu belirterek, birçok öğrencinin iş sahası olmadığı gerekçesiyle meslek liselerini tercih etmediklerini kaydetti. Çelik, dünyanın hiçbir yerinde meslek liselerinin öğrencilerine böyle bir sınırlama getirilmediğini ve iradelerine gem vurulmadığını kaydetti.

12 YILLIK ZORUNLU EĞİTİME 2 YILDA ADAPTASYON SAĞLANIR

Bakan Çelik, AB üyelik müzakereleri çerçevesinde zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılıp çıkarılmayacağı yönündeki bir soru üzerine, AB ülkelerinde sorunlu eğitim konusunda bir kesinlik olmadığını bildirdi. Çelik, Belçika'da zorunlu eğitimin 15 yıl, Yunanistan'da 9 yıl olduğunu belirterek, tarama sürecinde AB'ye uyuma en yatkın alanlardan birinin de Milli Eğitim olarak belirlendiğini kaydetti.

Çelik, kaliteli eğitimin parayla ilgisi olduğunu vurgulayarak, "Bana 10-15 katrilyon para verilse hem teknolojik altyapıyı hem öğretmen açığını gideririm" şeklinde konuştu.
Türkiye'de halen 8 yıllık zorunlu eğitimin oturtulamadığını, 700 bin öğrenciye taşımalı eğitim uygulandığını anlatan Çelik, "Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde ve İpsala'da on hanelik, 20 öğrencisi olan bir köyde lise açsanız ne olacak. Bu öğrencileri de taşımak gerekecek.
Bugünkü sistemle bu yürümez. Ancak buna adaptasyonda çok uzun sürmez" dedi. Çelik, taşımalı eğitime de devam edilerek, 2 yıl içinde 12 yıllık zorunlu eğitime adaptasyonun sağlanabileceğini açıkladı.

ATATÜRKÇÜLÜK YÜZÜNDEN GÖREVDEN ALINDIĞINI SÖYLEYENE GÜLÜYORUM

Milli Eğitim Bakanı Çelik, bakanlığında ideolojik atamalar yapıldığına ilişkin sorular üzerine, "Bakanlığımda 74 bin öğrenci kadrosu var. 517 kişiyi görevden almışım. 74 bin içerisinde bu 500 kişi yüzde kaç eder? Bunun hepsinin ideolojik olduğunu varsaysanız yüzde 1 etmiyor. Eğer 704 kişiyi görevden alsal yüzde 1 eder. Sonuç itibariyle benden önceki bakanlar döneminde kaç kişi görevden alındı ona bakın" dedi. Çelik, Konya'da Cemalettin Kaplan'ın kitaplarını okula demirbaş kaydettiren il Milli Eğitim Müdürü ile ilgili soru üzerine de, "Ben o milli eğitim müdürünü görevden aldım ancak bundan dolayı değil. Başarılı bulmadığım için görevden aldım" şeklinde konuştu.

"Ben Atatürkçü düşüncelerim nedeniyle görevden alındım diyene sadece gülerim" diyen Çelik, şunları söyledi: "Türkiye'de birçok şey istismar ediliyor. Buradaki de budur. Atatürkçü olanlar, Atatürk'ü istismar edenler ve bir de Atatürk'ten geçinenler var. Ben hırsızlığı tescil edilen insanları görevden aldım. Müfettiş raporları da var. Sonra gazete gazete dolaşıp, Atatürkçü düşüncelerimden dolayı görevden alındım diyor. Atatürk'ü istismar etmeyelim. Ben bunları duyduğumda cidden gülüyorum."

"SEN AĞA BEN AĞA BU İNEĞİ KİM SAĞA"

Bakan Çelik, üniversite sınavları ve bir çok öğrencinin üniversitelere girememesiyle ilgili bir soru üzerine, burada asıl sorunun üniversitelere yönelik talep fazlalığı olduğunu söyledi. Çelik, Avrupa'da öğrencilerin liseyi bitirdiklerinde küçük yaşlardan başlayan bir yönlendirme ile üniversiteye gidip gitmeme kararı verebildiklerini belirterek, Türkiye'de de yeni getirilen rehberlik sistemi ile bunun sağlanmaya çalışıldığını söyledi. Üniversiteye bitirenlerin daha çok para kazandığına inanıldığı için üniversitelerin önünde yığılmalar olduğunu ifade eden Çelik, "Sen ağa, ben ağa bu ineği kim sağacak. Çobanlara da, marangoza da, kaynakçıya da ihtiyacımız var. Bu insanı engel olunarak değil, yönlendirmeyle olabilecek birşey. Ben Van'ın kuş konmaz, kervan geçmez bir köyündendim. Şimdi bakanım. Bu fırsat var. Dünyanın birçok yerinde bu fırsatı bulamazsın.
Biz insanlarımızın potansiyellerini doğru yönlendirmeliyiz" şeklinde konuştu.

'YÖK YASASI DEĞİŞMELİ'

Çelik, ÖSYM'nin YÖK'e bağlı olduğunu ve ÖSYM'nin YÖK'ün kararlarını uyguladığını belirterek, siyasi irade olarak buradaki yanlışlığın farkında olduklarını ve bu işi bakanlık ve YÖK'ün birlikte yapmalarını istediklerini ifade etti. Çelik, bunun için YÖK Yasası'nı değiştirmek gerektiğini ve böyle bir yasa hazırlığı yaptıklarında da kıyamet koptuğunu söyledi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber