'İstihdam sorununun çözümü eğitim reformunda'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ocak 2006 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, ''Türkiye'nin, istihdam sorununu kalıcı olarak çözebilmesinin yolu eğitim reformudur'' dedi.

Vorkink, Türkiye'deki istihdam ve eğitim reformu konusundaki sorularını yanıtladı.

Türkiye'de işsizliğin önemli bir sorun olduğunu ve bunun kısa vadeli bir çözümünün bulunmadığını belirten Vorkink, ''Türkiye, eğitim reformunu AB süreciyle birlikte götürerek, tamamlaması halinde, AB'nin en önde gelen ülkelerinden birisi olur'' şeklinde konuştu.

Eğitim reformunda, Türkiye'ye gereken tüm ilave mali ve teknik desteği vermeye hazır olduklarının altını çizen Vorkink, Türkiye'nin AB'ye daha uyumlu hale gelebilmesi açısından bu yardımlarının devam edeceğini kaydetti.

Türkiye'nin, uzun vadeli, topyekün bir stratejik eğitim sistemine ihtiyacı bulunduğuna işaret eden Vorkink, stratejik eğitim sisteminin, tüm eğitim sistemini değiştirecek bir yapılanma şeklinde olması gerektiğini bildirdi.

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sisteminin de çok sağlıklı olmadığını ve reforme edilmesi gerektiğini belirten Vorkink, ÖSS'nin, öğrencilerin temel bilgilerinden çok ezbercilik gerektiren bilgi sistemini test ettiğini, bu durumun da liselerin yetersizliğinden dolayı, dershanelerin sanayii haline gelmesine katkıda bulunduğunu ifade etti.

Vorkink, ÖSS sınavı yerine bilgiyi ölçen, orta öğretim sonunda yapılan yeni bir sınav sisteminin getirilmesinin daha faydalı olacağını vurguladı.

Vorkink, dershanelerin, Türk eğitim sisteminden, yıllık ortalama 1 milyar YTL kaynak sağladığını, her ailenin de ortalama yıllık en az 5 bin dolar dershane harcaması yaptığını bildirdi.

Vorkink, şunları kaydetti:

''Türkiye, dünyada eğitime en çok harcama yapan ülkelerden biri konumunda. Eğitim sektörüne yapılan toplam harcama, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 7'si düzeyinde, birçok AB ülkesi bile bu orana sahip değil. Ancak, bu oranın yarısına yakını, daha iyi bir okul sistemi yerine dershanelere gidiyor.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber