İş uyuşmazlığına mahkemesiz adalet

İş dünyasını ilgilendiren milyarlarca dolarlık davaları hızla sonuçlandıracak 'arabuluculuk' sistemi Haziran ayında yürürlüğe giriyor.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 20 Mayıs 2013 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İş uyuşmazlığına mahkemesiz adalet

Kamu düzenini ilgilendirmeyen alacak veya tazminat davaları da dahil, özel hukuk alanındaki tüm uyuşmazlıkların arabulucu marifetiyle çözülebileceğine dikkat çekilirken, iş hukuku ve tüketici hukukundan kaynaklanan davaların da arabulucuya gidebileceği belirtiliyor. Bu kapsamda arabulucuların işlerinin büyük bölümünü ticari davaların oluşturacağı belirtiliyor. TBMM'de geçen yıl kabul edilen 'Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu' ile getirilen 'arabuluculuk' sistemi, yabancılık unsuru taşıyanlar da dahil ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerden doğan 'özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde' uygulanacak.

AMERİKAN MODELİ

Amerika'da uygulanan ve 'mahkemesiz' adalet olarak tanımlanan arabuluculuk sistemi önümüzdeki ay başlıyor. Doktor-hasta, işçi-işveren uyuşmazlıkları, trafik kazaları, telif, arazi, miras anlaşmazlıkları, sigorta, borsa ve spor hukuku konularında dava açılmadan arabulucu yöntemine başvurulabilecek. İstanbul, Ankara başta olmak üzere birçok ilde 'arabuluculuk' ofisleri kurulmaya başladığına dikkat çekiliyor. Uzmanlar, sistemin yargının iş yükünü azaltacağını belirterek, 'İnsanlar artık duruşma gününü değil arabuluculuk seanslarını bekleyecek.'dedi. Hukuk mezunu ve 5 yıllık deneyimli kişiler arabulucu olarak görev yapabilecek. Arabulucu önünde yapılan konuşmalar gizli kalacak. Arabulucu taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, faaliyet çerçevesinde kendisine sunulan veya elde ettiği bilgi, belge ve tuttuğu kayıtları gizli tutacak.

Düzenleme neleri içeriyor?

TBMM'de geçen yıl kabul edilen Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile getirilen 'arabuluculuk' sisteminde taraflar, arabulucuya başvurma, süreci devam ettirme, sonuçlandırma veya bu süreçten vazgeçme konularında serbest olacak. Arabulucu, tarafların her biri ile ayrı ayrı veya birlikte görüşebilecek ve iletişim kurabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber