Kamu binalarındaki ?renklilik' vergi dairesinden başladı

Haber Giriş : 16 Ocak 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi dairelerinde ?tek renk' uygulaması sona eriyor. Gelir İdaresi'nin başlattığı uygulamayla binaların içi, dışı hatta odaları bile farklı renklere boyanabilecek. Tamamen personelin isteği doğrultusunda belirlenecek yeni uygulamanın amacı, çalışanın performansını artırmak.

Türkiye'de kamu binalarında şimdiye kadar aynı tonda olan koyu renkler kullanıldı. Vergi gelirlerinin artırılmasına yönelik yeni politikalar geliştirmek için kurulan Gelir İdaresi, tahsilatı artırmak ve mükellef odaklı çalışmaya ağırlık vermek amacıyla her geçen gün yeni bir uygulamaya imza atıyor. Önce dairelerde atıl personeli denetime çıkaran, sonrasında mükellefi vergi ödemeleri konusunda uyarmak için telefon açma uygulaması başlatan idare, şimdi de ?renklere özgürlük' uygulaması ile mükellefi ve personeli psikolojik olarak rahatlatma yoluna gidiyor. Buna göre vergi dairelerinde çalışan personel çalıştığı ortamı istediği renge boyama hakkına sahip olacak. Ankara'da bulunan 31 vergi dairesinde başlayan uygulamaya göre binaların dış cephesi ve içerideki odalarda tek renk görmek artık mümkün değil. Personelin isteğine göre mekanlar sarı, turuncu, yeşil, mavi, kırmızı, bordo, sarı gibi her tür renge boyanabiliyor.

Renklere özgürlük uygulaması, Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı'nda geçtiğimiz yıl hayata geçirildi. Başkan Cemal Boyalı, 25'i merkezde, 6'sı ilçelerde olmak üzere toplam 31 vergi dairesinin dış cephesinde ve içerideki odalarda kullanılan duvar boyalarının artık alışılmışın dışındaki renklere boyandığını söyleyerek, ?Vatandaşın kafasındaki kamu zihniyetini değiştirmek istiyoruz.? dedi. Kamu binası denince belirli renklerin akla geldiğine ve bunun vatandaşın zihninde bazı önyargılara sebep olduğuna dikkat çeken Boyalı, ?Renklere özgürlük kampanyası ile renk seçimini çalışanlarımıza bıraktık. Böylece personel işyerini daha çok sahiplenerek mükellefe daha kaliteli hizmet veriyor.? diye konuştu.

Boyalı, uygulamanın yıl sonuna kadar Ankara'daki tüm vergi dairelerinde hayata geçirileceğini aktararak, vatandaştan olumlu tepki aldıklarına değindi. Boyalı, şunları söyledi: ?Güzel mekanlarda daha güzel hizmet veriliyor. Hem vatandaş mutlu oluyor hem de çalışanımız ferah ortamda işini yapıyor.? Başkan Boyalı, uygulamanın önümüzdeki günlerde Türkiye geneline yayılacağını da açıkladı.

MEB ?gülkurusu'na boyanıyor

Öte yandan son birkaç yıldır binaların dış cephelerinde farklı renklere sıkça rastlamak mümkün. Adı skandallarla anılan İSKİ, Refah Partili belediyeye geçtikten sonra maviye boyanmıştı. 3 yıl önce Devlet Planlama Teşkilatı binası pembeye boyanmış ve büyük tartışmalar çıkmıştı. Başka bir tartışma da trafik lambalarındaki sarı, kırmızı ve yeşil renkleri için çıkarılmıştı. Diyarbakır'da trafik lambalarının renkleri, Kürt renkleri olduğu için söndürüldüğü iddia edilmişti. Geçen yıl Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın bulunduğu bina limon sarısına boyanırken, şu an Milli Eğitim Bakanlığı'nın dış cephesi ?gülkurusu'na boyanıyor. Renk seçimi Bakan Hüseyin Çelik'e ait olan binanın önümüzdeki günlerde açılışı yapılacak.

Kırmızı: Canlılık ve dinamizmle ilgili bir renk. Mutluluğu temsil eder. Fiziksel olarak ataklık ve canlılığı duygusal olarak, azim ve kararlılığı gösterir.

Yeşil: Doğanın ve baharın rengi. Güven verir. O yüzden bankaların logolarında hakimdir. Hastanelerde de rahatlatıcı özelliği nedeniyle kullanılır.

Siyah: Duygusallık, hüzün, güç ve tutkuyu simgeler. Türkiye ve Batı'da matemi, Japonya'da mutluluğu temsil eder. Fonda kullanılırsa karamsarlıktır.

Mavi: Gökyüzü, ufuk, deniz ve sınırsızlığı ve huzuru temsil eder. Sakinleştirir. Duvarları mavi olan okullarda çocukların daha az yaramazlık yaptığı saptanmıştır.

Sarı: Zeka, incelik ve pratikliği temsil eder. Toplumsal yaşamı ve birlikte çalışmayı yansıtır. Dikkat çekiciliğinden dolayı dünyada taksiler sarıdır.

Pembe: Uyum, neşe, şirinlik , sevgi ve çocukluğun simgesi. Rahat hissettirir ve dinlendirir. Mağazalar müşteriler kendini rahat hissetsin diye bu rengi kullanır.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber