Emniyet, ruh sağlığı bozuk polislerin psikolog desteği almasını teşvik etme kararı aldı.

Haber Giriş : 14 Aralık 2003 09:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet, ruh sagligi bozuk polislerin psikolog destegi almasini tesvik etme karari aldi.

Sorunlu polisler daha önce psikyatriste gittiginde aktif görevden alinarak idari hizmetlerde görevlendiriliyordu. Bu durumda özlük haklari kayboluyor, maaslari da en az 300 milyon lira düsüyordu. Bu sebeple sorun yasayan polisler, ruh sagligi merkezlerine basvurmuyordu.

Istanbul'da bir trafik polisinin iki meslektasini öldürmesi, ardindan Ankara'da karakolda bir memurun vatandasi öldürmesi ile kamuoyunda dikkatler ruh sagligi bozuk polislerin üzerine çevrildi. Önceki gün 4 yillik polis memuru Ridvan Hakan Teberik, üç ayri araci gasp edip uzun takip sonrasi Kahramanmaras'ta silahi ile intihar etti. Usak'in Ulubey ilçesinde de cinnet getiren bir bekçi dün karisini öldürdükten sonra basina dayadigi silahin tetigini çekti. Emniyet Genel Müdürlügü verilerine göre, son 10 yilda 304 polis intihar etti. Emniyet'in yaptirdigi arastirmada, polisin 337 ayri sorunu bulundugu tespit edildi. Sorunlarin basini saglik çekiyor. Arastirmaya göre, görev ortami ve çalisma sartlari ile maddi imkansizliklarin olusturdugu psikolojik nedenler polislerde sinirlenme, sikinti, uykusuzluk, moral bozuklugu, siklikla nevroz grubuna giren aksakliklar ve basit depresyon gibi rahatsizliklara yol açiyor.

Ruhsal rahatsizliklari bulunan polisler için, psikiyatrik uzmanlar tarafindan kontrol edilip görevine devam edip etmeyecegine dair rapor isteniyor. Ancak rahatsizligi ciddi görülenler aktif silahli görevden aliniyor. Aranan saglik sartlarini tasimadigi saglik kurulu raporu ile sabit olan memurun meslekle ilisigi kesiliyor ya da genel idari hizmetleri sinifinda görevlendiriliyor. Emniyet Genel Müdürlügü'nce yaptirilan arastirmada bu durumun sakincalarina dikkat çekiliyor. Arastirmaya göre, sorunlu polis tedavi görmektense içinde oldugu sorunlarla bas basa kalmayi tercih ediyor. Polisler genel idari hizmetleri sinifinda görevlendirilip özlük haklarini kaybetmemek amaciyla psikologa gitmekten çekiniyor.

Emniyet Genel Müdürlügü ruh sagligi bozuk polislerin psikolog destegi almasini tesvik etmek amaciyla yeni bir adim atti. Artik saglik kurulunca ruh sagligi bozuk oldugu belirlenen polisler, özlük haklarinda hiçbir degisiklik olmadan genel idari hizmetleri sinifinda görevlendirilecek. Idari hizmetlerde görevlendirilen polislerin maaslarinda daha önce en az 300 milyon lira düsüs görülüyordu. Ayrica psikiyatrik sorunlar yasayanlara yardimci olunmasi amaciyla ?Ruh Sagligi Telefonla Danisma Hatti? kuruldu. Polisler isimlerini belirtmeden görevli psikologlara sorunlarini anlatabilecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber