Bürokratların öneri paketi: Yumurta fakire, tavuk memura

Haber Giriş : 20 Ocak 2006 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bürokratların üzerinde 3 gündür çalıştığı öneri paketine göre, 30 milyon yumurta fakirlere dağıtılacak. Elde kalan tavuklar da kamunun öğle yemeğinde kullanılacak

Hükümetin görevlendirmesiyle bürokratların üç gündür üzerinde çalıştığı tedbir paketi tamamlandı. VATAN'ın edindiği raporda yer alan en dikkat çekici tedbir ise 30 milyon yumurtanın sektörden satin alınarak fakirlere dağıtılması oldu. Bürokratların raporunda yer alan öneriye göre, sektörden satın alınacak 30 milyon yumurtaya tanesi 30 YKr'den toplam 9 milyon YTL Fak-Fuk-Fon'dan finansman sağlanacak. Bu yumurtalar devlet tarafından fakirlere dağıtılacak. Bürokratların raporunda maliyet analizi yapılan öneriyle ilgili bazı hükümet üyelerinin kaygılı olduğu, "Bu çok tartışma çıkarır. 'Kuş gribiyle satılamayan yumurtayı fakire mi yediriyorsunuz?' eleştirisi gelir" dediği öğrenildi.

Raporda uygun görülmeyen ve kısmen uygun görülen talepler de sıralanırken, acil, orta ve uzun vadede yapılması tasarlanan önlemler de yer aldı. Alınmasına karar verilen önlemler ile maliyet hesaplarının yeraldığı rapor, kuş gribinin devlete yükleyeceği maliyeti de ortaya koydu.

Zarar 8.7 milyon YTL
Öte yandan tedbir paketinde en dikkat çekici önlemlerden biri de sektörün elinde kalan tavukların kamu kuruluşlarında çıkan öğle yemeklerinde kullanılması önerisi oldu. Buna göre "markalı ve entegre tesislerde üretilen tavukların kamu kuruluşlarında verilen öğle yemeklerinde daha çok yer alması ve böylece depolardaki ürünlerin tüketilmesinin sağlanması" amaçlandı. Raporda şu noktalar dikkat çekti:

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in açıkladığı çıkma tavuk itlafına ilişkin maliyetin 14 milyon YTL olacağı hesabı yer aldı. Bürokratlar bu kapsamdaki tavuk sayısını 14 milyon adet ve firmalara verilecek parayı da tavuk başına l YTL olarak öngördü.

Sektörün TMO'dan vadeli mısır talebinin karşılığı ise 36.1 milyon YTL belirlendi. Buna göre TMO, sektöre 12 ay vade farksız vadeli satış yapacak. TMO'nun bu kapsamda 700 bin ton yem vereceği tahmin edildi.

Maliye Bakanlığı'mn muhtasar vergi ve SSK'nın l yıllık prim ertelemesinin maliyeti ise 8.7 milyon YTL belirlendi. Buna göre, SSK primlerinin l yıl ertelenmesinin maliyeti 5 milyon YTL, vergi ertelemesinin maliyeti ise 3.7 milyon YTL olarak öngörüldü. Buna göre devlet 8.7
milyon YTL zarar edecek.

Sektörün elektrik faturalarının l yıl ertelenmesi talibinin maliyeti de 6.7 milyon YTL hesaplandı. Bu ertelemenin maliyeti, et işletmeleri için 4.9 milyon YTL, yumurta işletmeleri için 1.8 milyon YTL olacak.

Sektöre Ziraat Bankası'ndan yüzde 60 sübvansiyonlu ucuz kredi için Hazine'nin üstleneceği maliyet ise 24 milyon YTL olacak.

Hayvanları itlaf edilenlere paranın yanı sıra birer tavuk ve viyol yumurta verilecek. Bunun maliyeti 3 milyon YTL.

Öte yandan devlet çıkma tavuk itlafının ardından l ay sonra 10 milyon çıkma tavuğun daha alınarak rendering tesislerinde değerlendirilmesini de gündemine aldı. Bunun maliyeti ise, 10 milyon tavuk için 4 milyon YTL olarak belirlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber