Meriç Nehri'nin debisi düştü adacıklar oluştu

EDİRNE'de geçen Şubat ayında aşırı yağışların etkisiyle debisi 1200 metreküpe ulaşınca yatağından çıkarak taşan Meriç ve Arda nehirleri, bu kez kuraklık nedeniyle kurumaya yüz tuttu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 30 Mayıs 2013 19:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meriç Nehri'nin debisi düştü adacıklar oluştu

Yağış almayan bölgede Meriç Nehri üzerinde büyük kum adacıkları oluşurken, tarihi Meriç Köprüsü'nün ayakları altından yürüyerek geçilebiliyor.

Yunanistan ile Türkiye sınırının bir bölümünü oluşturan Meriç Nehri'nin Edirne'deki Karaağaç Mahallesi'ne bağlayan tarihi Meriç Köprüsü çevresinde büyük kum adacıkları meydana geldi. Kış aylarındaki debisi saniyede 1200 metreküpe ulaşınca taşan nehir, şimdi kuraklık ve Bulgaristan'ın barajlarda su toplaması nedeniyle 66 metreküp seviyesine indi. Devlet Su İşleri 11'inci Bölge Müdürü Yunus Algın, önceki yıllara göre nehirdeki debinin ve kum adacıklarının bariz şekilde görüldüğünü ifade ederek şunları söyledi:

"Son günlerde Meriç Nehrinde debilerde bir düşüş var. Bu olağan bir düşüş. Yıllardır bu mevsimlerde gerek suyun tarımda kullanılması, gerek Bulgaristan barajlarında suyun depolanması, gerek Bulgaristan´da tarımda kullanılması nedeniyle düşüş. Ancak son iki yıla göre düşüş biraz daha bariz gözüküyor. Daha önceki yıllarda 200 metreküp saniye olan debi şuanda 66 metreküp saniye civarında. Ancak şuanda bir sorun olarak gözükmüyor. Yine Meriç Nehrinde Edirne ilinde eğimin düşük olması nedeniyle kum birikmeleri kum adacıkları gözüküyor. Biz geçen yıllarda yaptığımız gibi yine bu kumları temizleyip yapılabilen yerlere taş kaplaması yaparak bin 200 metreküp saniyelik Meriç nehrinin yatak kapasitesini muhafaza etmeyi planlıyoruz."

ADACIKLARDA DOLAŞIYORLAR

Edirne'yi Karaağaç Mahallesi'ne bağlayan ve nehrin üzerine kurulu Tarihi Meriç Köprüsü'nden geçenler ise artık altında da yürüyebiliyor. Köprü altında oluşan kumlar nedeniyle rahatlıkla dolaşan vatandaşlar nehrin bu haliyle hatıra fotoğrafı çektiriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber