Kalp hastalarını internette bekleyen tehlike

İnternet üzerinden satış yapan ilaç pazarının yeni hedefi kalp hastaları. Damar açıcı, doğal kolesterol düşürücü olarak lanse edilen bu tür ilaçlar hastaya sadece zaman kaybettirmekle kalmıyor, ölümcül sonuçlar doğuruyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Mayıs 2013 22:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kalp hastalarını internette bekleyen tehlike

Çağın hastalığı koroner arter hastalığı, birincil ölüm nedeni. Nüfusun çok büyük bir kısmını etkilediği için en fazla istismar edilen hasta gruplarından biri de bu hastalar oluyor. Özellikle de internette sürekli reklamı yapılan “mucize ilaçlar” diye adlandırılan ilaçlar neredeyse her derde derman olarak pazarlanmaya çalışılıyor. Emsey Hospital'dan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Güler, “Doktorunuzun tavsiye etmediği hiçbir ilacı kullanmayın” diyerek uyarıyor ve şunları söylüyor: Kalp hastalarının tedavisi çok yakından izleme ve inceleme gerektirirken, televizyon veya internetten pazarlanan bazı bitkisel ilaçlarla hastalara hiçbir inceleme yapılmadan ve tüm hastalara aynı dozda ilaç önerileriyle sözde mucize sonuçlar alındığı iddia ediliyor. Hiçbir bilimsel çalışmaya ve kanıta dayanmayan bu tedavi modelleri hastalara zaman kaybettirmekle kalmıyor, hem hastaların kalbine zarar veriyor hatta ölümle sonuçlanabiliyor.

Risk faktörleri hesap edilir

Koroner kalp hastalığı yetişkin bireylerde en sık ölüme neden olan hastalıkların başında yer alıyor ancak bu hastalığın şiddeti ve şekli her bireyde aynı olmuyor. Prof. Dr. Güler, “Tanıda birçok tetkik inceleme ve gerekirse koroner anjiyo yapılarak damarların durumu ortaya konur. Sonucunda ya hastaya ilaç tedavisi önerilir veya stent ya da bypass ameliyatı ile damarların açılması planlanır. Bu karar multidisipliner bir şekilde olur ve bunu kardiyolog ve kalp damar cerrahı konsey kararı ile verir. Hastaya verilecek ilaç tedavisi ile hastanın şikayetleri ortadan kaldırılmaya çalışılırken bir yandan da risk faktörleri azaltılmaya çalışılır” diyor. Kalp hastalarında ek hastalıkların tedavisinin de sıkı takip edilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Güler, “Tedavi süreci takip edilir ve yine incelemeler sonucunda dozaj ayarlanır” diye konuşuyor.

Herkese aynı doz olmaz

Hastaların takip süreçlerinde tetkiklerini ihmal etmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Güler, sözlerini şöyle noktalıyor: Hastalarımız bu yüzden kalp damar hastalıklarıyla ilgili sorunları varsa önce kardiyoloji bölümü olan hastanelere başvurarak gerekli testleri yaptırmalı ve tedavilerinde de kanıta dayalı, yan etkileri bilinen, dozları ayarlanmış ilaçları kullanmalıdır. Eğer tedavileri gerekirse ameliyattanh kaçmamalılar. Günümüzde koroner bypass cerrahisinde ölüm oranları yüzde 1'lerin de altına indi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber