Milli Egitim Bakanligi, ?çantasiz egitim ve tek tip forma' hedefinden vazgeçti.

Haber Giriş : 15 Aralık 2003 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Egitim Bakanligi, ?çantasiz egitim ve tek tip forma' hedefinden vazgeçti.

Hükümetin hazirladigi Acil Eylem Plani'nin uygulamasini takip eden Devlet Planlama Teskilati'ndan plandaki egitim hedeflerinin revize edilmesini isteyen Milli Egitim Bakanligi, ?çantasiz egitim ve tek tip forma uygulamasinin kaldirilacagi' hedefinin plandan çikarilmasini istedi.

?Ilkögretimde çanta tasima, kitap degisikligi ve tek tip forma giyilmesi uygulamasina son verilecek' seklindeki hedefin, Acil Eylem Plani'nda 12 ay içinde gerçeklestirilmesi öngörülüyordu. Bu hedefin açiklamasinda ise ?Gelismis ülkelerde oldugu gibi, ilkögretimdeki çocuklarin her gün evle okul arasinda çanta tasimalarina son verilecek, çantalarin ya da egitim malzemelerinin siralarda ya da okullara konulacak dolaplarda muhafaza edilmesi saglanacaktir.? deniyordu. Ögrencilere kiyafet özgürlügü çalismalari Erkan Mumcu'nun döneminde gündeme gelmis ve yönetmelik degisikligi için hazirliklar yapilmisti. Çalismalar, okul kiyafeti satisi ve üretimi yapan konfeksiyoncularin yogun tepkisini çekmis, konfeksiyoncular imzalariyla bakanligi uygulamadan vazgeçirmeye çalismisti. Psikologlar ise serbest kiyafetin olumlu ve olumsuz yönlerine dikkat çekerek görüs ayriligina düsmüstü. Hüseyin Çelik'in 17 Mart'ta göreve gelmesinden sonra ise bu konuda ciddi bir çalisma yapilmadi. Projeden vazgeçilmesinde, ?ayni siniftaki ögrencilerin maddi durumlarinin birbirlerinden çok farkli olmasi ve ögrenciler arasinda kiyafet giyme yarisinin çikabilecegi' konusunun etkili oldugu kaydedildi.

Ögrencilerin kiyafetleriyle ilgili 1981'den bugüne iki düzenleme yapildi. Bunlardan birini Avni Akyol siyah önlügü degistirerek yaparken, Necdet Tekin, liselerdeki kiz ögrencilerin de pantolon giyebilmesine imkan verdi. Ancak, her iki yenilik de, ögrencilerin kiyafetlerini düzenleyen ?Milli Egitim Bakanligi ile diger bakanliklara bagli okullardaki görevlilerle ögrencilerin kilik kiyafetlerine iliskin yönetmelige' aykiri bulunuyor. Çünkü yönetmelikte halen ögrencilerin siyah önlük, kizlarin ise sadece etek giyebilecegi yaziyor. Bakanlar Kurulu'ndan çikan yönetmelik tüm okullardaki ögrencileri ilgilendirdigi için Milli Egitim, bugüne kadar yönetmeligi degistirmeye çekindi ve genelgelerle sadece kendine bagli okullarda düzenleme yapma yolunu tercih etti. Ancak mevzuat geregi genelgelerin, yönetmeliklere aykiri olmamasi gerekiyor. Erkan Mumcu'nun bakanligi döneminde yapilan yönetmelik degisikligi çalismalarinda, ilkögretim okullarinda kiyafet, belirli kurallara uyulmasi sartiyla serbest birakiliyordu

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber