Eskişehir Öğretmenevinde skandal!

Haber Giriş : 20 Ocak 2006 15:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

''AŞK SKANDALI''NI MÜFETTİŞLER ARAŞTIRACAK

Milli Eğitim Bakanlığı'nda, ne Mehmet Ali Ağca'nın ?erken tahliyesi?, ne bu konuda Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından verilecek karar, ne kuş gribi ne de ülkenin güncel konuları bu kadar bu kadar konuşuluyor. Varsa da, yoksa da Eskişehir Öğretmenevi'nde yaşandığı öne sürülen ?aşk skandalı? gündemde.

Milli Eğitim Bakanlığı'nda, ne Mehmet Ali Ağca'nın ?erken tahliyesi?, ne bu konuda Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından verilecek karar, ne kuş gribi ne de ülkenin güncel konuları bu kadar bu kadar konuşuluyor. Varsa da, yoksa da Eskişehir Öğretmenevi'nde yaşandığı öne sürülen ?aşk skandalı? gündemde.
Eskişehir'de önce yerel gazetelerde başlayan, daha sonra ulusal basına taşınan konu, Eskişehir'e dün müfettişlerin gönderilmesiyle daha da farklı boyut kazandı. Olayın kahramanı olarak bir genel müdürün adının geçmesi konuyu daha sıcak ve canlı tutulmasına yol açıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nda bazı dengeler de dikkate alındığında olay gerçek olmasa bile müthiş bir çalkantısı daha uzun süre yaşanacak gibi gözüküyor.

Olay şu: Eskişehir Öğretmenevi'nde, Milli Eğitim Bakanlığı'nın iki üst düzey yöneticisi, gece bayanların bulunduğu odalara giriyor. ?Dindar? olarak bilinen bu iki bürokratın hem de ramazan da bayanların bulunduğu odaya girmesi, yaklaşık 45 dakika kaldıktan sonra ayrıldığı belirtiliyor.

Eskişehir'in değerli valisi Kadir Çalışıcı, yerel basında konu ele alınınca, gerekli duyarlılığı gösteriyor ve olayın her yönüyle ortaya çıkarılması için harekete geçiyor. O günlerde Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine de konu sözlü olarak belirtiliyor, bu olayın giderek dallanıp-budaklyanacağı, zamanında konunun incelenmesinin doğru olacağı anlatılıyor. Ancak, ?bir-iki gün konuşulur, sonra unutulur? diye düşünülmüş olacak ki, konunun üzerine gidilmemesi o günlerde daha uygun bulundu.

Dün, telefonla Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı'yla konuştum. Olayı anımsattığımda, ?Bu olayın ortada bir şikayetçisi yok ama herkesin dilinde Öğretmenevi'nde yaşandığı öne sürülen ve iki üst düzey görevlinin bayanların kaldığı odalara girdiği iddiası var. Bu konuda görüntüler olduğu belirtiliyor .Ancak bana bu konuda ulaşan herhangi bir görüntü yok? diyor. Konuştuğum Emniyet yetkilileri de öğretnmenevinde yaşandığı iddia edilen konunun gündemden hiç düşmediğini, hatta giderek dallanıp-budaklandığını belirttiler.

ADI GEÇENLERDEN BİRİ GENEL MÜDÜR

Öğretmenevi'nde adı ?aşk skandalı?na karışanlardan birisi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın çok önemli bir bölümünün genel müdürü oluşu, AKP hükümeti döneminde göreve getirilişi olayı daha renkli ve de heyecanlı hale getiriyor.

Olayda adı geçen ikinci kişi ise Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün üst düzey yetkililerinden birisi. Bu kişinin de yine aynı hükümet dörneminde göreve getirilişi, muhafazakar olarak bilinmesi de yine olayın renkli yönü.

Olayı biraz daha çekici hale getiren bu özelliklerin yanı sıra, öğretmenevinde, bayan öğretmenlerin odalarına girildiği dönemin ramazan ayı olması. Söylenenlere bakılırsa bu kişiler, gece öğretmenevine geliyor, öğretmenlerin bulunduğu odalara giriyor, yaklaşık birer saat kaldıktan sonra ayrılıyorlar. İşte onların giriş-çıkışları da güvenlik kamerasına yansıyor.


Öğretmenevi'nde yaşandığı öne sürülen bu olay, yerel basının gündeminden düşmezken, konu olayın kahramanlarının isimleri verilmeden ulusal basına da taşındı. İddiaların giderek boyut kazanması üzerine Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı, olayın araştırılması için Milli Eğitimden sorumlu vali yardımcısını görevlendirdi. Vali yardımcısı konuyu araştırıp, valiye edindikleri bilgiler konusunda bir rapor verdi.

ŞİMDİ BAŞMÜFETTİŞLER İNCELEYECEK

Valiye verilen bilgide, Öğretmenevi'nde böyle bir olay yaşandığına ilişkin dedikodulara rağmen olayın şikayetçisi bulunmuyor. Bilgisine başvurulanların ise ?Biz de böyle bir olay duyduk, ancak gerçek mi, değil mi bilemiyoruz? diyor.

Olayda adı geçen Genel Müdür ile il Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilisinin olayın yaşandığı iddia edilen tarihte Eskişehir'de oldukları, ancak o gece il'den ayrıldıkları sonucuna varıldı. Üst düzey bir yetkili, ?Öğretmenevinde öğretmenlerin odasına girdikleri öne sürülen iki kişi o saatlerde öğretmenevinde değil, yolda olduklarını, hatta sahur yapmak için Polatlı yakınında bir pide salonunda bulunduklarını söylediler. Ne yapılırsa yapılsın, dedikoduların önü alınamıyor? diye ekliyor..

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, Eskişehir'de başlayan söylentilerin, şimdi bakanlık merkez teşkilatının da en güncel konusu haline geldi. Dün Milli Eğitim B:akanlığı'nın hemen her katında ?duydunuz mu Eskişehir'e müfettiş gönderildi? denildi. Şimdi olayın nereye gideceğini doğrusu herkes merak ediyor.

Olayın iyice karmaşık hal alması üzerine konunun daha çok üzerine giden yerel basın, Eskişehir Milletvekillerini de harekete geçirdi. Bazı milletvekillerinin konuyu Milli Eğitim Bakanlığı üst düzey yetkililerine bildirip gerekli inceleme ve soruşturma yapılmasını istediler.

İlde yayınlanan gazetelerin kupürleri Personel Genel Müdürü Remzi Kaya'da da toplandı. Genel Müdür, bakanın da talimatı üzerine konunun Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından incelenmesi için onay aldı. İlginçtir, Personel Genel Müdürü Remzi Kaya'nın teklifinde sadece ?inceleme? yapılması isteniyor. Oysa, benzer olaylarda ?inceleme-soruşturma? görevleri geçmişte hep birlikte veriliyordu. Bunun nedenini Remzi Beyden öğrenmek isterdik istemesine ama basınla konuşmama kararı aldığını bildiğimiz için kapısını çalmaya cesaret edemedik?

İKİSİ DE DENEYİMLİ BAŞMÜFETTİŞ

Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Muzaffer Doğan da, olayı ?çok önemli? görmüş olacak ki, bir değil, iki başmüfettiş göndermeyi uygun bulmuş. Gönderilen müfettişlerden birisi, kabinedeki bakanlardan birisinin akrabası olduğunu da belirtelim.

Bakanlık Başmüfettişleri Mehmet Ali Yaşar ile Mehmet Berberoğlu dün sabah yola çıktı ve öğleden sonra da çalışmalarına başladı. Onlar da böyle bir olayla görevlendirilmelerinin şaşkınlığını yaşıyorlar. Başmüfettişler, incelemelerini sürdürecek, iddiaları araştıracak, ancak daha önce ?olayın tanığı? olan kimse çıkmadığı için nasıl bir çalışma yöntemi uygulayacakları da pek belli değil.

VALİ: HERKES 3 MAYMUNU OYNUYOR

Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı, öğretmenevinde yaşandığı iddia edilen ?aşk skandalı?yla ilgili olarak GÖZCÜ'ye şunları söyledi:

?Öğretmenevine iki üst düzey bürokratın gece gelip, bayan öğretmenlerin bulunduğu odaya girdikleri, bir süre burada kaldıktan sonra çıktıkları yolunda iddialar ortaya atıldı. Bu konuda güvenlik kamerası görüntüleri olduğu öne sürüldü. Söylentilerin araştırılması için bir vali muavinini görevlendirdim. Ancak yaptıkları araştırmada olduğu öne sürülen görüntülere ulaşılamadı. Söylenti çok ama ortada olaya ilişkin kanıt olabilecek herhangi bir görüntü, dokuman yok. Bunlara rağmen müthiş bir dedikodu var.?

Vali, dedikoduların önünü alamayınca konunun Milli Eğitim Bakanlığı tarafından incelenmesi talebinde bulunduğunu söyledi. Bunun üzerine iki başmüfettişin Eskişehir'e geldiğini kaydeden Vali Çalışıcı, ?Ben bu olayı gördüm diye ortaya çıkan yok. Herkes konuşuyor ama bilgisine başvurulmak istendiği zaman böyle bir olayı duymadığını, görmediğini, bilmediğini söylüyor. Yani herkes üç maymunu oynuyor? diyor.


Saygı Öztürk / Gözcü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber