Van Gölü'nün uçan balıkları

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde tatlı sulara göç eden inci kefalinin kutsal yolculuğu, renkli görüntüler oluşturuyor -YYÜ Su Ürünleri Dekanı Prof. Dr. Sarı: "Dünyanın hiçbir yerinde Van Gölü'nde görülen yoğunlukta bir göç izlemek mümkün değil"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2013 11:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Van Gölü'nün uçan balıkları

Türkiye'nin en büyük gölünde yaşayan tek balık türü olan ve neslinin devamı için üreme döneminde 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde avlanması yasaklanan inci kefalinin tatlı sulara başlattığı göç, renkli görüntülere sahne oluyor.

Özellikle Erciş ilçesindeki Deliçay mevkisi ile Bend-i Mahi Çayı'nda oluşturulan alana akın eden çok sayıda kişi, 2 milyar inci kefalinin kutsal yolculuğuna tanıklık ediyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inci kefalinin kutsal yolculuğunu dünyaya tanıtmak amacıyla bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Uluslararası İnci Kefali Kültür ve Sanat Festivali'nin 3 gün sürdüğünü anımsatarak, festival boyunca 30 bin kişinin balık göçünü izlediğini ifade etti.

İnci kefalinin, Van Gölü'nde yaşayan endemik bir balık türü olduğunu ve yaşamını gölün tuzlu, sodalı suyunda sürdürdüğünü belirten Sarı, ilkbahar aylarında göl suyunun üremelerine uygun olmaması nedeniyle balıkların tatlı sulara akın ettiğini ve göç yolunda karşılarına çıkan engelleri zıplayarak aştığını söyledi.

Prof. Dr. Sarı, balıkların kutsal yolculuğunun yumurtlama dönemi bitinceye kadar devam edeceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bu dönemde derelere hem dişi hem de erkek balıklar geliyor. Dişi balıklar yumurtalarını bırakıyor, takip eden erkek de yumurtanın üstüne sütünü bırakıyor ve döllenen yumurtalar ağırlaşarak dere tabanına yapışıyor. Dünyanın hiçbir yerinde Van Gölü'nde görülen yoğunlukta bir göç izlemek mümkün değil. Burada, dünyanın hiçbir yerinde görülemeyecek yoğunlukta muhteşem bir manzara görüyoruz."

Festivalin yapıldığı alanın önceki yıllarda kaçak balık avlama noktası olduğunu hatırlatan Sarı, yaptıkları tanıtım çalışmaları ve duyarlılığın artırılmasıyla geçmiş yıllardaki görüntülerin artık yaşanmadığını dile getirdi.

Sarı, bölgede son dönemde yaşanan olumlu gelişmelerin balık göçüne de yansıdığını ve balıkların da çözüm sürecine önemli katkı sunduğunu bildirerek, "Balıklar bu yıl daha yoğun şekilde göç etti. İnsanlar bunu saygıyla seyretti. İnşallah gelecek yıllarda daha çok insanı buraya çekerek balığı daha iyi tanıtacağız. Şu ana kadar Van'ın markası olan inci kefali, zamanla Türkiyenin bir markası haline gelecek" dedi. -

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber