Sağlık Bakanlığı, 10 pilot hastanede uyguladığı "sağlık personeli puanlama sistemini", 2004'te ülke genelinde yaygınlaştıracak

Haber Giriş : 16 Aralık 2003 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlık Bakanlığı, 10 pilot hastanede uyguladığı "sağlık personeli puanlama sistemini", 2004'te ülke genelinde yaygınlaştıracak

Sağlık Bakanlığı'na bağlı hekimler, gerçekleştirdikleri ameliyat ve muayene gibi hizmetlere göre döner sermaye payı alacak. Yapılan her tıbbi işlem için önceden belirlenen oranlarda puan verilecek olan hekimler, ay sonlarında toplam puanlarına göre para alacak. ?Performansa dayalı ücretlendirme' adı verilen sistemle sağlık hizmetlerinin hızlandırılması ve kaliteli hale getirilmesi hedefleniyor.

Sağlık Bakanlığı, uzun süredir çalışmalarını yürüttüğü ?Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin en önemli ayaklarından birini oluşturan ?puanlama' sistemini hayata geçiriyor. Daha önce 10 hastanede pilot olarak uygulanan sistem, 2004'te ülke geneline yaygınlaştırılacak. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Demirtaş, puanlama sisteminin ameliyat, muayene gibi her bir tıbbi işlemi kapadığını bildirdi. Demirtaş, sistemi ?Hekimler, yaptıkları işin karşılığında belirlenen oranlarda puan kazanacak. Ay sonunda topladıkları puanlara göre döner sermayeden pay alacak. Daha fazla çalışıp çok puan toplayan hekimler, daha yüksek döner sermaye geliri elde edecek.? sözleriyle anlattı. Demirtaş, yardımcı sağlık personelinin ise, hekimlerin aldıkları puanların toplamıyla belirlenecek olan ortalama hastane puanına göre döner sermaye kazancı elde edeceği bilgisini verdi.

Puanlama sistemi bakanlığın dışarıdan gerçekleştirdiği sağlık hizmeti alımlarında da uygulanacak. Yeni sisteme göre kurumların birbirlerine olan sağlıkla ilgili borç ve alacakları da puan üzerinden ifade edilecek. Devlet kurumları dışarıdan alacakları her bir sağlık hizmeti için belirlenen puan kadar borçlanacak. Bu borçlar da, toplam puanların Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilecek katsayılarla çarpımı sonucu ortaya çıkacak rakamlar üzerinden ödenecek. Bakanlık böylece ?abartılı tedavi faturalarının' önüne geçmeyi hedefliyor.

Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Füsun Sayek ise Sağlık Bakanlığı'nın hayata geçireceği puanlama sistemine ?hekimleri daha fazla çalışma adına anlamsız bir yarışa sokacağı' gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber