Öğretmenlerden Gelen Soru ve Cevaplar (2006 Ocak Ayında)

Bugün öğretmenlerden gelen sorulara verdiğimiz cevapları yayımlıyoruz. Cevap verilen bazı sorular şu şekildedir: "Başka kurumlara vekaleten veya görevlendirme ile giden öğretmenler, ek ders ücretlerini alır mı?", "Bilgisayar öğretmenleri neden farklı maaş alır?", "Kimler Beden Eğitimi Futbol Egzersizliği yaptırabilir?", "Biyoloji alanında yüksek lisans yapan fen bilgisi öğretmeni ek derslerini zam alır mı?"... Cevaplar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Ocak 2006 00:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAŞKA KURUMLARA VEKALETEN ATANAN ÖĞRETMENLER EK DERSLERİNİ ALIR MI?

SORU 1: 1/4 derecesinde öğretmenim, vekaleten tüm özlük haklarım MEB da olacak şekilde gençlik ve spor ilçe müdürlüğüne vekaleten atandım. Okulumda haftada 14 saat derse ücret almak için giriyorum ancak çeşitli yorumlarla hala ücretlerimi alamadım. durumumu açıklayıcı bilgi iletirseniz sevinirim. saygılarımla.

SORU 2: Merhaba, Ben Milli Eğitimde kadrosu olan bir öğretmenim Şu anda Valilik onayı ile başka bir kurum olan Sosyal Hizmetler ve çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı Yetiştirme Yurdunda görev yapmaktayım.Ek ders ve nöbet ücreti alamıyorm.Böyle bir uygulama olabilir mi?Kanunlar da bunun yeri varmıdır?

CEVAP: Aşağıdaki bakanlık görüşünde de belirtildiği gibi sadece Millî Eğitim Bakanlığı merkez veya taşra teşkilatında geçici olarak görevlendirilenler, bu süre içinde bir yılda 6 ayı geçmemek kaydıyla ek ders görevlerini yapmış sayılacaklardır. Sizler farklı bakanlıklara bağlı kurumlarda görevlendirildiğiniz için ek ders imkanından faydalanmanız mümkün bulunmamaktadır.

* Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında geçici olarak görevlendirilen öğretmenlere, bu görevleri süresince ek ders ücreti ödenip ödenemeyeceği hakkında. (MEB ek ders bülteninden alınmıştır.)

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların 21 inci maddesinin (c/1) bendinde; Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında geçici görevle görevlendirilenlerin bir yılda altı ayı geçmemek üzere bu görevleri süresince aylık karşılığı ders, ek ders, ders niteliğinde yönetim ve ders dışı hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacakları, 23 üncü maddesinde ise; bu Esaslar kapsamında ek ders ücreti ödenebilmesi için ek ders görevinin fiilen yapılmış olması, ek ders görevinden sayılan veya ek ders görevinin yapılmış sayılacağı haller bakımından ise bu Esaslarla belirlenen koşulların oluşmasının şart olduğu hükümlerine yer verilmiştir.

Görüldüğü gibi, söz konusu Esaslar kapsamında bulunan personelden sadece Millî Eğitim Bakanlığı merkez veya taşra teşkilatında geçici olarak görevlendirilenler, bu süre içinde bir yılda 6 ayı geçmemek kaydıyla ek ders görevlerini yapmış sayılacaklardır.

Bu nedenle söz konusu öğretmenlerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında geçici olarak görevlendirilmeleri 21 ve 23 üncü maddelerde belirtilen şartlarla bağdaşmadığından, bu görevleri süresince ek ders ücretinden yararlandırılması mümkün bulunmamaktadır.


BİLGİSAYAR ÖĞRETMENLERİ NEDEN FARKLI MAAŞ ALIR?

SORU: Bazı ticaret meslek liselerinde bilgisayar öğretmenleri maaşlarını 782 YTL alıyorlar. Ben kendi okulumda 744 YTL alıyorum. Bilgisayar öğretmenleri meslek liselerinde farklı maaş mı alıyorlar? Bu maaş farkı hangi katsayılardan doğuyor katsayıları açıklarsanız sevinirim.

CEVAP: Ticaret Meslek Liselerinde Bilgisayar öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarına atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmeni olarak atandıklarından Eğitim Öğretim Tazminatı almaktadırlar. Aradaki fark budur siz bu tazminatınızı alamazsınız çünkü şartları taşımıyorsunuz.

159 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinin III sayılı Cetvele İlişkin Açıklamalar bölümünde bu husus ele alınmıştır.


KAR TATİLİ HALİNDE İŞLETMEDE GÖREV ALAN ÖĞRETMEN O GÜN İÇİN ÜCRET ALIR MI?

SORU: İyi günler, ben teknik öğretmenim. İstanbulda bir EML'de görev yapmaktayım. 19.12.2005 tarihinde istanbulda okullar kar nedeni ile tatil edildi. O gün koordinatörlük görevim vardı işletmeler tatil olmadığı için ben göreve gittim ve görevimi yaptım. Okul idaresi okullar tatil edildiğinden dolayı o gün için ücret ödemeyeceklerini belirttiler. Bende böyle bir durumda ücret alıp alamayacağımı öğrenmek istiyorum.

CEVAP: Aşağıdaki Bakanlık görüşünde de belirtildiği gibi yarıyıl ve yaz tatillerinde okulların kapalı olduğu zamanlarda bile işletmelerde meslek dersleri ek dersi ücreti ödenebildiğine göre sizin de kar tatili nedeniyle okulların kapalı olduğu fakat işletmelerin açık olduğu günlerde yapmış olduğunuz işletmelerde meslek eğitimi görevinize ek ders ödenmesi gerekmektedir.

Bakanlığın görüşü için sonuç bölümü şu şekildedir. Görüşün tam metni için buraya tıklayınız.

* Bu çerçevede, işletmelerde meslek eğitimi adı altında yapılacak derslerin yarıyıl ve yaz tatillerinde de sürdürülmesi halinde, bu programda görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere söz konusu Esasların 15 inci maddesi hükmü doğrultusunda ek ders ücreti ödenmesi gerektiği değerlendirilmektedir.


BEDEN EĞİTİMİ FUTBOL EGZERSİZLİĞİNİ KİMLER YAPTIRABİLİR?

SORU: Sayın Memurlar Net, Ben faal olarak lisanslı futbol hakemliği yapmaktayım. Futbola olan ilgim gereği ve ek dersimin az olmasından dolayı Beden Eğitimi Futbol Egzersizi yaptırmak istiyorum. Bununla ilgili kanun yönetmelik var muı? Böyle bir şansım var mı daha doğrusu? Beden eğitimi öğretmeni arkadaşlar bilmediklerini söylediler. Ama bunun yanında sanki daha önce böyle egzersiz yapanlar olduklarınıda söylediler. Yeterince beden eğitimi öğretmeni olmadığı için bunu yapanilir miyim? cevaplarsanız sevinirim.

CEVAP: Beden Eğitimi Futbol Egzersizi yaptırabilirsiniz. Bu durum MEB Personel Genel Müdürlüğünün B.08.0.PGM.0.23.01.03.4/413-17024 sayılı ve "Ders Dışı Eğitim Çalışmaları" konulu 24/2/1999 tarihli genelgesinde mevcuttur. 1999/10 tarihli genelgeyi görmek için tıklayınız.


BOŞANAN KİŞİNİN ZORUNLU HİZMETİ

SORU: Ben karsın kağızman ilçesinde ilk görevime başladım. Doğu hizmetimi tamamlama 50 gün kala eş durumundan birinci bölgeye tayin istedim ve gittim. Şu anda eşimden ayrıldım.ben kalan 50 günü tamamlamak için tekrar doğuya gidermiyim.bunu hangi yönetmelikte yada bir resmi evrakta bulablirim sorumu cevaplarsanız çok sevinirim.

CEVAP: Zorunlu hizmetinizi tamamlamak için tekrar tayininiz çıkmaz, bu konular öğretmenlerin atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde yer alır veya o yılın atama kılavuzunda ayrıntısıyla anlatılır. Ayrıca 11.06.2000 gün ve 24076 sayılı resmi gazetede yayınlanan ?atama ve yer değiştirme yönetmeliği?nde zorunlu atama süresi için başlangıç tarihi 11.06.2000 zorunlu çalışma süresi 4 yıldır. Eğer bu tarihten önce göreve başladıysanız zaten zorunlu hizmetten muaf sayılmaktasınız


SORU: Sitenizi ilgi ve merakla takip ediyoruz, kayıtlı bir üyeniz olarak ortak bir sorun haline gelen bir konuda yardımınızı bekliyoruz, İzmir'de bir çok okul farklı uygulamalar yapılıyor, Tasdikname konusunda açıklığa kavuşmamış bir durum var. Orta öğretim sınıf geçme yönetmeliğinde (40. madde) devamsızlığı ders yılı içinde toplam 20 gün okula özürsüz olarak devam etmeyen öğrenciler, notları ne olursa olsun başarısız sayılır diyor fakat tasdiknameleri kesilmesi gerektiği yazmıyor.Mesleki ve teknik eğitim yönetmeliğinde(73.madde) Sürekli devamsızlıkları, bir ders yılında yapılabilecek en çok özürsüz devamsızlık süresini geçen özürleri bildirilmemiş ya da kabul edilmemiş öğrencilerin tasdiknameleri düzenlenerek kayıtları silinir diyor,yani ; tasdikname kesilmesi için sürekli devamsızlığı ibaresi bulunuyor, normal devamsızlık değilde sürekli kesintisiz devamsızlıktan bahsediyor ve bu konuda okullarda değişik uygulamalar yapılıyor.Nasıl uygulanaması konusunda yardımcı olurmusunuz?

CEVAP: Tabiî ki Meslekî ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinde yazılan hükümler uygulanacaktır. Yapılması gerekenler açıkça burada belirtilmiştir.

Meslekî ve Teknik Eğitim Yönetmeliği
Meslekî ve teknik orta öğretim programlarında devam-devamsızlık
Madde 73
- Meslekî ve teknik orta öğretim programlarında öğrencilerin devam-devamsızlıklarında, ?Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliği?nin ilgili hükümleri uygulanır.

Veliler, öğrencilerin belgeye dayanmayan devamsızlıklarının nedenini kurum yönetimine yazılı olarak bildirirler. Kurum müdürlüğünce, üç gün devam etmeyen öğrencilerin velilerine birinci defa, devamsızlığı toplam yedi güne ulaşanların velilerine ikinci defa, öğrencinin devamının sağlanması gerektiği ve kaydının silineceği iadeli taahhütlü olarak bildirilir.

Sürekli devamsızlıkları, bir ders yılında yapılabilecek en çok özürsüz devamsızlık süresini geçen özürleri bildirilmemiş ya da kabul edilmemiş öğrencilerin tasdiknameleri düzenlenerek kayıtları silinir. Bu durum kütük defterine, devam-devamsızlık defterine, sınıf geçme defterine ve öğrenci dosyasına yazılır.

İşletmelerde meslekî eğitim gören öğrencilerin, kurum müdürlüğü ile işletme arasında yapılan programa göre kurumdaki ve işletmedeki eğitime devamları zorunludur. Her hangi bir nedenle valiliklerce eğitim kurumlarının tatil edildiği tarihte işletmede meslekî eğitime devam etmesi gereken öğrenciler işletmenin koşullarına uyarlar.

İşletmelerde meslekî eğitim uygulamasında öğrencilerin devam-devamsızlıkları işletme tarafından tutulur. Aylık devam-devamsızlık çizelgeleri her ayın sonunda, dönem sonlarında ise dönem bitiminden beş gün önce kurum müdürlüğüne bildirilir.

Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği
Devam-Devamsızlık
Madde 40 ?
Öğrenciler, okula devam etmek zorundadır. Öğrencilerin devamsızlıkları hesaplanırken normal öğretim yapılan okullarda sabah ve öğleden sonraki süreler yarımşar gün, ikili öğretim yapılan okullarda bu süreler bir gün sayılır.

Devamsızlığı bulunan öğrencilerle ilgili olarak aşağıdaki hükümler doğrultusunda işlem yapılır;

a) İlk derse girmeyenler ile ilk derse girdiği hâlde arada bir veya daha fazla derse girmeyen öğrencilerin devamsızlığı yarım gün sayılır. Devamsızlık hesaplanırken iki yarım gün bir gün kabul edilir.

b) Ders yılı içinde toplam 20 gün okula özürsüz olarak devam etmeyen öğrenciler, notları ne olursa olsun başarısız sayılır.

c) Özürlü ve özürsüz devamsızlıklar ile okul yönetimince verilen izinlerin toplamı 45 günü aşamaz. Ancak özrün, resmî bir makamdan alınacak belgeyle belgelendirilmesi hâlinde özrü takip eden 7 iş günü içinde bildirmek ve özrün bitimini izleyen 7 iş günü içinde de belgelendirerek okul yönetimine verilmesi zorunludur. Ancak kaza, ölüm, doğal afet, yangın, sağlık kurulu raporuna dayalı uzun süreli tedavi gerektiren hastalık, göz altına alınma ve tutuklanma gibi durumlarda bu süre okul yönetimince belirlenir. (RG.19/10/2005-25971)

d) Doğal afet, yangın, sağlık kurulu ya da heyet raporuna dayalı hastalık, göz altına alınma ve tutuklanma gibi nedenlerle okula devam edemeyen öğrenciler;

1) İki dönem notu almış bulunmak,

2) Özrünü belgelendirmek

kaydıyla devam süresini dolduran öğrenciler gibi işleme tâbi tutulur.

e) Yurt içinde ve yurt dışında, bilim, tiyatro, spor, müzik, folklor, beceri yarışması ve benzeri eğitici-kültürel faaliyetlere ve bunların hazırlık çalışmalarına katılan öğrenciler, okula devam edemedikleri süre için izinli sayılır ve bu süre devamsızlıktan sayılmaz. Yurt içindeki faaliyetlere katılan öğrencilere il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince, yurt dışındaki faaliyetlere katılan öğrencilere ise mahallin mülkî idarî amirliklerince izin verilir. Bu öğrencilerin başarı durumlarının belirlenebilmesi için iki dönem notu almış olmaları gerekir.

f) Yetiştirme programlarına devam zorunludur. Yetiştirme programlarına devam etmek zorunda oldukları toplam ders saatinin özürlü ve özürsüz olarak altıda biri kadar devam etmeyen öğrenciler, notları ne olursa olsun başarısız sayılır.


BİYOLOJİ ALANINDA Y. LİSANS YAPAN FEN BİLGİ ÖĞRETMENİ EK DERSLERİNİ ZAMLI ALIR MI?

SORU: sayın site yöneticileri çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Okulumuzda teraddüte düştüğümüz bir konuda görüşlerinizi almak istiyorum. Öğretmenimiz Biyoloji mezunu ve Biyoloji alanında master yapmıştır. Okulumuzda ise Valilik tarafından Fen Bilgisi öğretmeni olarak görevlendirilmişti. Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı alan değiştirme çalışmaları sonrasında bu öğretmenin alanı Fen Bilgisi olarak değiştirlmiştir. Öğretmen daha önde alanı Biyoloji olduğundan ve Biyoloji alanında master yaptığından ek ders ücretini % 25 oranında fazla almaktaydı. Sorum şu olacak; Alanı Fen Bilgisi olarak değiştirilen öğretmen % 25 fazla aldığı ek ders ücretini almaya devam edebilirmi? Yanıtlarsanız memnun olurum.

CEVAP: Bu durumda öğretmen ücretini % 25 fazlasıyla almaya devam etmesi gerekmektedir. Çünkü alanı derken biyoloji, fizik vb alanlar fen bilgisinin içine girmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber