Dört parti anlaştı, gündelikçi kadına sendika hakkı geliyor

Yeni Anayasa müzakereleri sürerken ‘Ev işçileri sendika kurma hakkından yoksun bırakılamaz’ hükmünde Meclis’te bulunan tüm partiler uzlaştı. Taslak, taşerona ve part-time çalışana da sendika hakkı tanıyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 15 Haziran 2013 22:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dört parti anlaştı, gündelikçi kadına sendika hakkı geliyor

Yeni Anayasa müzakerelerinde, dört parti, dernek kurma ve sendika kurma hakkında mevcut Anayasa'ya göre kısmi iyileşme sağlayan düzenlemelerde uzlaştı. Yeni Anayasa müzakerelerinde ev işçilerinin sendika kurmasında, Anayasal güvenceye alınması konusunda mutabakat sağlandı. 4-C'lilerin, taşeronların ve part-time çalışanların da sendika kurmasının önü açıldı. Taslakta “Farklı istihdam biçimlerinin uygulanması suretiyle çalışanların ekonomik, sosyal ve sendikal hakları kısıtlanamaz. Devlet kısıtlayıcı uygulamalara karşı önlemleri alır” denildi.

TSK ve genel kolluk mensuplarına dernek kurma hakkı tanınmazken, hakim ve savcılara, görevlerinin niteliklerinin zorunlu kıldığı haller dışında dernek kurma hakkı tanınacak. Dernek kurma hakkının gerekçesinde, etnik, ırkçı ve dinsel nefreti ya da şiddeti, kin ve düşmanlığı teşvik eden ya da tahrik eden faaliyetlerde bulunulamayacağı, bunların kapatma nedeni olacağı hükme bağlandı.

Kadın erkek dengeli olsun

TASLAKTA hakim ve savcılara ilişkin de düzenleme var. Bu kişilerin mesleki ve sosyal hak ve hürriyetlerini geliştirmek üzere örgütlenme özgürlüğünden yararlanabileceği ise hükme bağlandı. Anayasa taslağında dört parti, sendikaların ve üst kuruluş, yönetim ve işleyişlerinde kadınlarla erkeklerin dengeli temsili ve katılımı konusunda mutabakata vardı.

1 milyon ev işçisi var

Ev İşçileri Dayanışma Sendikası Başkanı Gülhan Benli, Meclis'te varılan uzlaşmanın kendileri açısından çok önemli ve olumlu bir adım olduğunu söyledi. Gülhan Benli, uzun zamandır hem sosyal güvenlik hem de can güvenliği sorunu yaşayan ev işçilerinin örgütlenme çalışması sürdürdüğünü belirterek “Biliyorsunuz sendika kurma hakkımız yok, kurduğumuz sendikayı kapattılar. Yargı süreci devam ediyor. Meclis'te bu konuda uzlaşma sağlanması bizi sevindirdi. Türkiye'de yaklaşık 1 milyon ev işçisi var. Tecavüze, tacize ve mobbinge maruz kalıyorlar, daha medeni şartlarda çalışmamızın yolu sendikadan geçiyor” diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber