Tatilcilere trafik uyarısı

TESK Yönetim Kurulu Üyesi, Adana ESOB ve Adana Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Kazım Barışık, okulların kapanması, yaz tatilinin de başlaması nedeniyle, seyahate çıkacak sürücülere hayat kurtaracak uyarılarda bulundu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2013 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tatilcilere trafik uyarısı

TESK Yönetim Kurulu Üyesi, Adana ESOB ve Adana Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Kazım Barışık, okulların kapanması, yaz tatilinin de başlaması nedeniyle, seyahate çıkacak sürücülere hayat kurtaracak uyarılarda bulundu.

Barışık, yaptığı açıklamada, yaz aylarında nem oranının ve aşırı sıcakların yüksek seviyelere ulaşması sonucunda, fizyolojik ve psikolojik yapısı olumsuz yönde etkilenen ve dikkati dağılan sürücülerin, sıcak havanın vereceği rehavet ile araç kullanmaktan kaynaklanabilecek yorgunluk nedeniyle uyanık olmalarını istedi.

Barışık, sürücülerin günlük olarak değişebilen hava şartları ve gideceği güzergah üzerindeki yolların yapılarını iyi değerlendirmesi gerektiğini belirtirken, uzun yolculuklarda özel araç yerine otobüs, tren, uçak, gemi, feribot gibi toplu taşım araçlarının tercih edilmesinin daha doğru olacağını söyledi.

Özel araçları ile yola çıkacak sürücülerin de yolculuk öncesinde mutlaka düzenli ve yeterli kadar uyumasını tavsiye eden Barışık, yola çıkarken kesinlikle alkol alınmaması gerektiğine de işaret ederek şu uyarılarda bulundu.

"Tatile çıkmadan, araçlarınızın yazlık bakımlarını mutlaka yaptırmalı, trafik yoğunluğunun az olduğu yolları tercih edilmeli. Rahat, bol, vücudu sıkmayan ve terletmeyen kıyafetler giyilmeli. Sabah hafif bir kahvaltı yapmalı, yola kesinlikle aç çıkmamalı. Ağır ve yağlı gıdalardan kaçının, yiyecek olarak sebze ve meyve tercih edilmeli.

Seyahat esnasında arka koltukta oturanlar dahil olmak üzere emniyet kemeri ve çocuk koruma sistemleri (çocuk koltuğu) mutlaka kullanılmalı. Araçlar hız limitlerinde, yol şartlarına göre kontrol edilebilecek hızda ve araç takip mesafesi kuralına uyularak kullanılmalı.

Direksiyon başında cep telefonu ile konuşulmamalı. Direksiyon başında sigara içilmemeli. Araç kullanırken gözlerin karıncalanması, esneme, göz kapaklarında ağırlık, ensede gerginlik hissedilmesi, v.b. durumlarda dikkatin ve tepki süresinin azalmış olduğu anlaşılmalı, durup dinlenilmeli.

Her 100 kilometrede veya 1,5-2 saatte bir 10-15 dakika dinlenme molası verilmeli, araçta çocuk varsa yetişkinlerden çok daha çabuk yorulacağı ve sıkılacağı unutulmamalı, molada kan dolaşımını arttıran hareketler yapılmalı ve eller ile yüz yıkanmalı. Molalarda bol sıvı, uyku açıcı çay ve Kahve ve benzeri içecekler alınmalı ve kişisel ihtiyaçlar giderilmeli,

Araç camları kısa süreli açılarak temiz, taze hava alınmalı; ancak arı, sinek vb. sürücüyü rahatsız edebilecek böceklerin aracın içine girişleri engellenmeli. Gözlerin güneşten etkilenmesini önlemek için araç içi güneşlikler uygun şekilde ayarlanmalı ve mümkünse ultraviyole ışınlara karşı koruyucu özellikte gözlük kullanılmalı.

Otomobilde yalnız seyahat edenler kendilerini aktif ve zinde tutacak türden müzikler dinlemeli. Çok kişi ile seyahat edilmesi halinde tartışmaktan ve yüksek sesli ani tepkilerden kaçınılmalı, direksiyon başında iken dikkati dağıtmayacak şekilde yanındakilerle konuşulmalı.

Tatil yörelerinde bulunan vatandaşlarımız, tatilde olmanın vermiş olduğu rehavet ile trafik kuralı ihlallerinde bulunmamalı, kuralların her yerde aynı olduğu unutulmamalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber