Kadına şiddete karşı '7 bin tedbir' kararı

Şiddeti önleme konusunda pilot il seçilen Gaziantep'te, izleme merkezine yapılan başvurular doğrultusunda 7 bin 516 tedbir kararı alındı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Haziran 2013 14:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kadına şiddete karşı '7 bin tedbir' kararı

GAZİANTEP - ZERİN ÖZDİLEK

Gaziantep'teki Şiddet Önleme ve İzleme Merkezinde (ŞÖNİM), yaklaşık 1.5 yılda, 7 bin 516 tedbir kararı alındı.

"Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi"ne dair kanunla, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru kişilerin korunmasına yönelik çalışma başlatıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yasa kapsamında İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Denizli, Antalya, Mersin, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Samsun, Trabzon ve Malatya'yı pilot il olarak seçti ve bu kentlerde şiddet önleme ve izleme merkezleri kuruldu.

Gaziantep ŞÖNİM Müdür Vekili Şenel Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şiddet gören kadının barınması ve korunması hizmetlerinin daha önce kadın konuk evleri tarafından yürütüldüğünü anımsattı.

Yeni kurulan merkezlerde, şiddet mağduru ve varsa beraberindeki çocuklara yönelik, korunma, barınma, psikolojik, hukuki ve tıbbi destek, iş ve meslek danışmanlığı, geçici maddi yardım ve eğitim desteği sunulduğunu belirten Öztürk, "Şiddet uygulayan kişilere yönelik, davranış değişikliği kazandırmak ve bilinç oluşturmak amacıyla psikolog tarafından öfke kontrolü, aile danışmanları tarafından ise aile danışmanlığı eğitimi veriliyor. Ayrıca madde bağımlığı, alkol kullanımı, ruhsal hastalığı bulunan kişilerin tedavisi için gerekli çalışmalar yapılıyor" dedi.

- Erkekler de başvuruyor

Öztürk, şiddet mağdurlarına yönelik tıbbi tedavi dışındaki tüm hizmetlerin merkezlerinde verildiğini söyledi.

Gerekli görüldüğünde mağdur için koruma kararı alınması ve uygulanmasının sağlandığını belirten Öztürk, "Güvenlik önlemlerinin etkin bir şekilde takip edilmesi, gerekli durumlarda başka bir kente naklinin yapılması sağlanıyor. Ayrıca şiddeti gören kadın ve çocuk, meslek edindirme kurslarına yönlendiriliyor. Tabii merkezimize sadece kadınlar değil, şiddet gören erkekler de başvuruyor" diye konuştu.

Öztürk, şiddetin önlenmesine yönelik çalışmalar kapsamında, şiddet vakalarının daha sık görülüğü mahallelerden başlamak üzere alan çalışması planladıklarını ve daha çok şiddet uygulayan kişilere yönelik gerekirse kahvehanelerde bilgilendirme çalışması yapacaklarını vurguladı.

Yaklaşık bir yıldır merkeze başvurular doğrultusunda, 6 bin 974 önleyici ve 542 koruyucu olmak üzere 7 bin 516 tedbir kararı alındığını aktaran Öztürk, şiddet vakalarının takibine yönelik olarak mağdurlarla görüşmelerin telefon, merkez ve ikamet adreslerinde yüz yüze yapıldığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber