Çocuklarınız kitap okumaya yöneltin!

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ocak 2006 17:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun Kültür ve Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Seven, ailelerin çocuklarını okumaya yöneltmediğini, büyüklerle birlikte çocuklarında kitap okuma alışkanlığının çok düşük olduğunu söyledi.

Okuma alışkanlığının aileden geçtiğini ve ailelerin çocuklarını okuma alışkanlığı kazandırmak için teşvik etmesi gerektiğini belirten Ahmet Seven, Türkiye'deki okuma çalışmalarının daha çok ders kitaplarında bulunan metinlere dayalı olduğunu kaydetti. Öğrencilerin okuma becerilerini belirlemeye yönelik yapılan araştırmalarda Türkiye'nin 35 ülke arasında 28. sırada yer aldığına dikkat çeken Seven, "Büyüklerde okuma oranı çok düşük. Tabi bu okuma oranının düşüklüğü çocuklara da yansıyor. Aileler çocuklarını okumaya yöneltmiyor. Okuma alışkanlığı bireyin gelişimi açısından çok önemli. Yaşayış tarzından tutun, bakış açısı ve düşüncelerini tamamen değiştirir. Bunun için özellikle gelişim sürecinde olan çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırılmalıdır" dedi.

"Evlerinde çok çocuk kitabı bulunanlar, az çocuk kitabı bulunan öğrencilerden daha başarılı" diyen Seven, "Dünyada öğrencilerin çoğunun evlerinde ortalama 25'ten fazla çocuk kitabı var. Türkiye'de, öğrencilerin yalnız yüzde 19'u, 25'ten fazla kitaba sahip. Yine dünyada evinde 0-10 arasında çocuk kitabı bulunan öğrenci yüzde 23 iken, Türkiye'de yüzde 56'dır. Bu durum, ailelerin çocuklarına fazla kitap almadıklarını ve okumaya yöneltmediklerini gösteriyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber