TBB ile Avukatlar arasında CMK ücreti tartışması

Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında mahkemelerce atanan avukatların ücretlerini alamaması Türkiye Barolar Birliği (TBB) ile avukatları karşı karşıya getirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ocak 2006 21:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında mahkemelerce atanan avukatların ücretlerini alamaması Türkiye Barolar Birliği (TBB) ile avukatları karşı karşıya getirdi.

Hazineden kendilerine 48 trilyon lira ödenek aktarıldığını belirten TBB Başkanı Özdemir Özok, barolardan abartılı meblağlar gelmesine tepki gösterdi. Özok, "Bu para hazineden gelse de hepimizin parası. Anamızın ak sütü gibi çalışıp bu parayı almamız gerekiyor" dedi.

TBB Başkanı Özdemir Özok, Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsan Coşar, CMK Merkezi Başkanı Sami Kahraman ve TBB Saymanı Soner Kocabey, CMK hizmeti veren avukatların ücretlerini alamamasıyla ilgili Ankara Barosu'nun ABEM Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya katılan avukatlar ile TBB Başkanı Özok arasında gergin dakikalar yaşanırken, avukatlar eylem yapmak istediklerini dile getirdi. Toplantıda konuşan CMK Merkezi Başkanı Sami Kahraman, Ankara Barosu'na kayıtlı CMK avukatlarına ödenmesi gereken ücretin 2 trilyon liranın üzerinde olduğunu belirterek, "Ödeme yapılmamasından dolayı CMK sistemi çökmüş durumda. Ne kadar iyi niyetle davranırsak davranalım bu hizmeti Şubat ayından sonra götürmemiz mümkün görünmüyor" diye konuştu. İdari bir tasarrufla bu sorunun çözülemeyeceğini vurgulayan Kahraman, bunun için yasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu ifade etti. TBB Başkanı Özok ise, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren CMK ile kapsamın genişletildiğini ancak para konusunda aynı kalındığını belirtti. Daha önce 12 taksitle kendilerine verilen ödeneğin, Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile yaptıkları görüşmeler sonucunda bu yıl tek seferde ödendiğini belirten Özok, bu kapsamda 48 trilyon liralık kaynak aktarıldığını söyledi. Bu konuda bütün barolara yazı yazıldığını ve alacakları konusunda bilgi istendiğini anlatan Özok, barolardan aşırı talep gelmesine şaşırdığını belirtti. Bazı avukatların bu parayı hak etmeden almak istemelerini eleştiren Özok, "Bu para hazineden de gelse hepimizin parası. Anamızın ak sütü gibi işi yapıp bu parayı almalıyız" şeklinde konuştu. Özok'un, konuşmasının ardından bir TV programına katılacağını belirterek, toplantıdan ayrılmak istemesine bazı avukatlar, "Biz sizi dinledik, siz de bizi dinleyin" diyerek tepki gösterdi. Özok ise, TBB Genel Saymanı'nın burada olduğunu, çözüm önerilerini alarak kendisine ileteceği söyleyerek salondan ayrıldı. Özok'un salondan ayrılması üzerine bazı avukatlar salondan dışarı çıkararak tepkilerini gösterdi. Basın toplantısında söz alan bazı avukatlar, CMK hizmetinin durdurulmasını, bazıları ise eylem yapılması görüşünü sundu.

Toplantıda TBB Saymanı Soner Kocabey ile avukatlar arasında da kısa süreli gerginlik yaşandı. Kocabey'in bazı avukatların iş yapmadan para almasını eleştirirken kullandığı, "Ayakta durularak para alınmaz" sözleri salonda bir anda tepkiye neden oldu. Bazı avukatlar Kocabey'e, "Bize hakaret ediyorsunuz" şeklinde tepki gösterince, Kocabey geri adım attı.

Yanlış anlaşıldığını belirten Kocabey, "Sözlerimle 'Bu şekilde giden CMK avukatlığı sağlıklı gitmiyor. Bunu düzeltmemiz gerekir' demek istedim. Ben hakaret etmiyorum. Bugün Kemal Uzan'a avukat tayin edildi. Hak etmeyene avukat tayin edilerek ödenek şişti" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber