MEB'den İran'la iş birliği haberlerine açıklama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Haziran 2013 10:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
MEB'den İran'la iş birliği haberlerine açıklama
*İran'la liseden liseye değişim yapılacak

T.C.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Basın veHalkla İlişkiler Müşavirliği

25/06/2012

BASIN AÇIKLAMASI

24.06.2013 tarihindeçeşitli basın yayın kuruluşlarında; Bakanlığımız ile İran Eğitim Bakanlığıarasında imzalanan "Eğitim Alanında İşbirliği" protokolüne ilişkin yapılanhaberler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği duyulmuştur.

Türkiye-İran "Eğitim Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı" her ikiülkenin eğitimden sorumlu bakanları tarafından 19 Haziran 2012 tarihindeTahran'da imzalanmıştır. Haberlerde bahsedilenin aksine, anlaşma istendiğizaman sonlandırılabildiği gibi istenilen kısımları gerek görüldüğündedeğiştirilebilmekte ve uygulamalar karşılıklı mutabakata dayanmaktadır.

Anlaşma'da, karşılıklı iyi niyete bağlı ve yapılacak her faaliyetinülkemiz kanunlarına uygun olması gerektiği Madde 1'de belirtilmiş olup, ülkemizçıkarlarına ters olabilecek hiçbir maddesi yoktur. Bu çerçevede yapılanstandart iş birliği anlaşmaları Dışişleri Bakanlığının da uygun görüşü ileimzalanmakta olup, 50 ülke ile de benzer anlaşmalar imzalanmıştır.

Anlaşma çerçevesince liselerin internetle birbirine bağlanacağına vurguyapılan haberlerde, Madde 8'e göndermeyapılmaktadır ki, bu maddede esasındaUNESCO'nun 1953'ten beri devam eden Ortak Okullar Projesi (ASPnet) referansalınmaktadır. Bu madde salt bilgi paylaşımını değil kültürlerarası diyalog,anlayış ve barışın teşvikini hedeflemektedir.

Özetle anlaşma birçok faaliyeti öngörmekle birlikte bir faaliyetyapılacağı zaman bu faaliyetin karşılıklı isteklilik ve iyi niyet esasına bağlıolacağını öngörmekte, planlanan faaliyeti çıkarlar açısından kontrol etmefırsatını taraflara vermektedir.

Ayrıca, mutabakat zaptının hiçbir maddesinde ortak üniversite kurma gibi bir faaliyet planlanmamıştır. Kaldı kibu anlaşmanın bir yıl önce imzalanmasına rağmen, bu günlerde gündemegetirilmesi oldukça manidardır.

Kamuoyunu saygıyla duyurulur.

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber